Sertés körömből hogyan csinálják a pörköltet?
Én így szoktam:
Olvasztott zsíron hagymát pirítok, majd kevered hozzá fokhagymát, pirospaprikát, egyéb zöldséget, ha teszek bele, végül a felvágott húst. Pár perc kevergetés után felöntöm vízzel, sózom, majd kis lángon, fedő alatt főzöm több órán át. A vizet van, hogy pótolni kell, a kevergetés pedig nem árt 20-30 percenként legalább. Fűszerezni ízlés szerint lehet közben. Ha gondolod, az utolsó 20 percben felöntheted borral is. Akkor jó, ha a hús jó puha, és elválik a csonttól, szaftos.
Ahogyan a többi húsból.
Zsíron (semiképpen nem olajon) hagymát pirítasz, rá teszed a pirospaprikát, majd a feldarabolt körmöt. Kicsit átforgatod, majd egy kevés vízzel felöntöd. Sót, borsot, teszel bele, nyáron paprikát, paradicsomot. Lassú tűzön főzöd. Ha elforrja a levét, akkor mindig egy pohárnyi langyos vízzel pótolod.
Akkor jó, ha amikor megfőtt, nincs sok leve, csak szaftja.
Jómagam így készítem: (nagyon kedvelem)
A megvásárolt, lehetőleg első körmöket, alkalmas eszközzel(említettem korábban a kis palackos gáz égőt) feketére pirítom, majd alaposan lesikálom. Ekkor a köröm szép sárgásbarna színt kap, és az íze...
Négyfelé vágom, kés, és csontfűrész segítségével, bárd, balta felejtős.
Kukta fazékba teszem főni, néhány szem bors, fokhagyma, vöröshagyma, só társaságában. A jelzéstől fél órát főzöm.
Közben többször visszafőzött hagyma alapot készítek, utolsó visszafőzés után rárakom a husit, intenzív tűzön kevergetve pirítom, amíg zsírjára sül. Sóval, borssal, fokhagymával, köménnyel, majoránnával ízesítem.
Az őrölt paprika hozzáadása után a leszűrt főzőlével öntögetem fel, általában fel is veszi, így nincs ízveszteség. Egy jó óra alatt készre főzöm, ha kell, a végén utána ízesítem.
SOS krumplival, vagy friss kenyérrel, savanyúsággal adom az intenzíven pislogó kosztosok elé.
Villa csak a krumplis szafthoz kell, amúgy kézzel esszük, úgy, hogy a ragadós felséges szaft a könyökünkig folyik.
Ahogyan én szoktam:
Fehér zsírral kikenem a lábas alját, oldalát, belerakok egy sor körmöt sózom, szemes borsot, egy pár szem szemes köménymagot. Ráterítek egy sor szálára vágott vöröshagyma+karikára szelt zöldpaprika keveréket, majd ismét egy sor köröm, amit szintén sózok, borsozok ...
A legtetejére husi kerüljön. Ha valaki szereti a nagyon csípőset, akkor az a hagymával együtt belekarikázhatja azt is, aki ezzel óvatosan bánik, az vágja ketté és a legtetejére tegye, ha kell, menet közben ki tudja szedni.
Kb. fél pohár vizet öntök rá, majd amikor már felforrt, megmutatja, hogy a hús mennyi vizet adott ki magából. Annyit pótolok, hogy a lé éppen ellepje a körmöt. Ettől kezdve kb. közepes lángon főzöm.
Nem kavarom, csak rázogatom, mintha bogrács lenne. Amikor már csak kb. fél óra van hátra a teljes puhaságig, a törtpaprikát csak akkor teszem rá.
Ha nem bogrács, akkor teflon, és nem fog odaragadni!
8-as vagyok!
A megtisztított körmöt ráfektetem a vágódeszkára, a két nagy köröm között nagykéssel végigvágom, a két rövid ujját is le lehet vágni róla, ott ahol a forgócsont van, majd keresztbe is el lehet a csuklós-csontok mellett szépen vágni késsel, és semmi csontszilánk nincs a kajába.
Ugyanúgy, ahogy a csirkénél "tudod", hogy kell vágni ahhoz, hogy akár a szárnyát, akár a combját szépen el tudd vágni, a sertés első körmét is ezzel a módszerrel gyönyörűen fel tudod darabolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!