Ismered a tojásos lecsót? (részletek alább)
Nos, én meg 25 éves koromig azt hittem, hogy a lecsóhoz hozzátartozik a tojás : az én anyukám mindig így készítette!
Fogalmam sem volt róla, hogy a lecsót lehet másképp is készíteni, sőt a lecsót sokféleképpen el lehet készíteni!
Mivel vendégségekben az embert nem lecsóval szokták megvendégelni és szállodákban sincs fenn a menün, honnan is tudhatná az ember, hogy nem csak a mama konyhája szerint lehet megfőzni valamit, hanem másképpen is?
A szakácskönyvekben sem a lecsóval foglalkoznak, hanem különleges ételekkel (valljuk be, a lecsó nem mondható különlegesnek).
25 éves koromban a munkahelyen, kollégákkal beszélgetve derült ki, hogy szinte mindenki másképp készíti a lecsót!
Az egyik kolléganőm pl. azon akadt ki, hogy én miért nem teszek CUKROT a lecsóba, holott ő így tanulta az ő anyukájától és őszerinte cukor nélkül a lecsó ehetetlen...
Napok múlva jöttünk rá, hogy ő azért tesz cukrot a lecsóba, mert ők kétszerannyi paradicsommal készítik és csak feleannyi paprikával! Naná, hogy a sok paradicsomhoz muszáj egy kis cukrot adni, hogy ne legyen olyan nagyon savanyú az egész!
Én meg úgy tanultam, hogy 1 kg paprikához fél kg paradicsomot teszek (ebbe egyáltalán nem kívánkozik cukor).
A családomnak lecsó főzéskor előbb megfőzöm a lecsót, majd egyik részéhez tojást teszek, egy másik részéhez rizst, a maradékhoz meg tarhonyát. (A gyerekeim nem szeretik tojásosan, de imádják a rizses lecsót. A férjem utálja a rizst, ő a tojásost szokta meg. Én meg szeretem tarhonyával is, tojással is, rizzsel is, önmagában is.)
Nevetséges ezen az egészen ÍGY kiakadni : sokan vannak, akik csak az anyukájuk főztjét ismerik, ha az ő családjukban más a szokás, mint a tiédben, attól még teljesen normálisak ők is!
Az én nagymamám kolbászos rizses lecsót csinált mindíhg, és igen, cukrot is tett bele.
És felnőtt koromban ismertem meg először a tojásos változatot.
00.45
Te még most sem érted a küönbséget! :D
A lecsóba kell tenni a tojást, akkor lesz tojásos lecsó, ellenkező esetben rántotta lesz tojással. És ez egész más állagot és ízt eredményez.
"Ahány ház, annyi szokás"
"Ahány konyha,annyiféle lecsó"..ilyen egyszerű!
Én nagyon szeretem tojással,de finom a lecsós-szelet tarhonyával is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!