Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mit csinálok rosszul? Miért...

Mit csinálok rosszul? Miért lesz mindig ragacsos a rizs?

Figyelt kérdés
Pörgös rizst szeretnék...
2012. dec. 2. 09:37
 1/7 anonim ***** válasza:

Lehet, nem jó minőségű rizst veszel. A rizs nem olyan drága, érdemes SOS vagy egyéb jó fajtát venni.

Én kb 1 evpkanálnyi olajon szoktam teflon serpenyőben 1 csésze rizst (öblítés nélkül...) picit fehérre megpattogtatni, aztán felöntöm kétszeres mennyiségű hideg vízzel, teszek beles sót, átkeverem, és kicsire veszem a gázt. Lefedve, úgy, hogy hozzá sem érek megfőzöm, ha akarok bele petrezselymet vagy mást, azt az utolsó percekben keverem hozzá, amikor még van egy pici leve. Nekem így mindig finom pörgős, ha jó minőségű a rizs.

2012. dec. 2. 09:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
Dupla mennyiségű vízzel öntsd fel a rizst, majd nagyon kis lángon főzd lefedve, ha elpárolgott a víz, hagyd rajta a fedőtmég legalább 15 percig, majd villával válaszd szét a szemeket és fedd le újra a lábost, nekem így mindig pergős lesz.
2012. dec. 2. 09:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
Próbáltad mdár a barna dobozos tasakos gyors rizst? Az tuti pörgős lesz.
2012. dec. 2. 09:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
Valószínűleg azért lesz ragacsos, mert megkevered. Ne keverd, csak villával forgasd!
2012. dec. 2. 09:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim válasza:

Szia!


Rizs típusonként változhat az elkészítés módja. A csomagoláson fel szokták tüntetni. Ha ragacsos valszeg túlfőhetett, sok a víz stb. Ha így jártál próbáld meg esetleg vízzel átöblíteni.

A kétszeres víz általában sok 1,7-1,8 az ideális.


[link]

2012. dec. 2. 11:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
Át kell mosni főzés előtt, hogy a keményítő lejöjjön róla, attól lesz ragacsos. A rizst egy tálban öntsd fel vízzel, kézzel kicsit kavargasd át, hogy minden rizsszemet érjen a víz. Ezt addig ismételd, míg a víz már nem lesz olyan tejszerű (3× 4× szoktam). Aztán egy kevés olajon meg kell pirítani, amíg elkezd csikorogni, és felönteni annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Mikor felforr, le kell fedni, és takarékon megvárni, míg felszívja a vizet. De keverni muszáj, mert leragad, sőt le is ég.
2012. dec. 2. 11:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:

Én se nem mosom, se nem pirítom, de nem is kavarom.

Fajtától függően forró, sós vízbe adagolom, teflon serpenyőben.

A víz általában jó, ha kétszeres, esetleg kevesebb picit.

Ahogy újra felforr (fél percig forrhat), lefedem és a lehető legkisebb tűzön tartom.

Ha már forrt egy kicsit, akkor a rizsnek már inkább dagadni kell, nem főni.

10 perc, kb. és kész.


Persze függ a fajtától, előfőzéstől, stb...

Éppen csak melegen tartani, nem főzni.

Ha mégis kemény marad kissé, müa tálban (lefedve, szükség szerint kis vízzel) mikróban, kis fokozaton 1,2 percet ráhúzhatsz. Kiveszed és lefedve hagyod kicsit.

2012. dec. 5. 08:50
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!