Mit csinálok rosszul? Miért lesz mindig ragacsos a rizs?
Lehet, nem jó minőségű rizst veszel. A rizs nem olyan drága, érdemes SOS vagy egyéb jó fajtát venni.
Én kb 1 evpkanálnyi olajon szoktam teflon serpenyőben 1 csésze rizst (öblítés nélkül...) picit fehérre megpattogtatni, aztán felöntöm kétszeres mennyiségű hideg vízzel, teszek beles sót, átkeverem, és kicsire veszem a gázt. Lefedve, úgy, hogy hozzá sem érek megfőzöm, ha akarok bele petrezselymet vagy mást, azt az utolsó percekben keverem hozzá, amikor még van egy pici leve. Nekem így mindig finom pörgős, ha jó minőségű a rizs.
Szia!
Rizs típusonként változhat az elkészítés módja. A csomagoláson fel szokták tüntetni. Ha ragacsos valszeg túlfőhetett, sok a víz stb. Ha így jártál próbáld meg esetleg vízzel átöblíteni.
A kétszeres víz általában sok 1,7-1,8 az ideális.
Én se nem mosom, se nem pirítom, de nem is kavarom.
Fajtától függően forró, sós vízbe adagolom, teflon serpenyőben.
A víz általában jó, ha kétszeres, esetleg kevesebb picit.
Ahogy újra felforr (fél percig forrhat), lefedem és a lehető legkisebb tűzön tartom.
Ha már forrt egy kicsit, akkor a rizsnek már inkább dagadni kell, nem főni.
10 perc, kb. és kész.
Persze függ a fajtától, előfőzéstől, stb...
Éppen csak melegen tartani, nem főzni.
Ha mégis kemény marad kissé, müa tálban (lefedve, szükség szerint kis vízzel) mikróban, kis fokozaton 1,2 percet ráhúzhatsz. Kiveszed és lefedve hagyod kicsit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!