Miért lesz ragacsos a rizs amit készítek? Ti hogyan csináljátok a rizst hogy pergős legyen?
3 fontos dolog:
1. Pirítsd meg a rizst.
2. Forrald fel kétszer annyi térfogatú vízzel, de utána kapcsold le és fedd le, ne főzd, csak párold a rizst.
3. Ne kevergesd! Akkor összetörik és összeragad. Amint lekapcsoltad és lefedted 20-25 percig hagyd pihenni, amíg felszívja az összes vizet, utána kész is...
1.a rizst jól átmossuk( nem tudom miért kell de dolgoztam 1 évet kinai étteremben és mindig igy csinálták)
2.kevés olajon megpiritod
3felöntöd dupla vizzel amennyi a rizs
3 kis lángon fedö alatt készre párolod
4.semmi kép nem öblited le pl mint a tésztát
Én most tanultam meg 40 éves koromra a jó rizst:
1 bögre rizst vastag aljú edényben (olyan mint az AMC) pergősre pirítok 2 ek. olajon. Felöntöm 3 bögre vízzel, egy ek. sót teszek bele és főzöm forrástól 11 percig. Utána levesszűrőn átmosom alaposan csap alatt és kiborítom üvegtálba. Megszórom 1 tk. vegetával, petrezselyemmel. Így mindig sikerül a legolcsóbb B rizsből jó rizst csinálnom. Egyébként ha sietek nem szoktam olajon megfuttatni, hanem egyből csak vízben főzöm, és így is jó.
Az én anyukám is sütőben készíti de neki is ragacsos lesz ne pergős.
Megpirítja 2x annyi víz mint a rizs felforralja fedő és be a sütőbe 40 percre aztán elzárja megkeveri de ragad mint a csiriz. másnapra összeáll egybe és csak és vésni lehet belőle egy darabot.
Férjem imádja a rizst de ez a ragacsos dolog neki nem igazán jön be, ezért kérdezem hogy ti hogyan készítitek hogy olyan legyen mint az éttermekben.
Igen, a hiba ott lehet, hogy előtte nem mosod át vízzel. Én 3x 4x is átmosom általában.
Vagy az hogy nem pirítod le: addig pirítsd amíg "csikorogni" kezd és utána öntsd fel vízzel :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!