Miért lesz ragacsos a rizs amit készítek? Ti hogyan csináljátok a rizst hogy pergős legyen?
Jázmint vagy basmatit vegyél piacon kimérve, úgy olcsóbb
Megpirít kevés olajon amíg kifehéredik
2x mennyiségű forrò vízzel felönt
Amikor már elfőtt ròla a víz nagy része lefed
Fűszer sò bors haladòknak kardamon
Kevergetni nem kell
Szerintem vagy nem lobogó vízbe teszed és sokáig áll a vízben forrás nélkül, vagy pedig egyszerűen túlfőzöd. Én a rizst 10 percig főzöm sós vízben, igaz így a közepe kicsit roppanós marad, de így szeretem. Ja és nem pirítom meg előtte, az csak időpocsékolás számomra.
Jó sok vízben főzöm, soha nem hagyom hogy magába szívja az összes vizet, mert akkor olyan lesz mint a rizottó, ami ugye ragad.
Ha nem megy akkor próbáld ki a Riceland-os gyorsrizseket. 10 perc alatt, és tuti nem ragad.
Alapvetően a rizs fajtájától függ.
Keress olyat, ami kifejezetten pergős rizshez való (a basmati azért is jó választás, mert a legalacsonyabb a szénhidrát-, és a legmagasabb a fehérjetartalma a nálunk elérhetők között).
Másodsorban függ az elkészítés módjától. Ha bizonytalan, hogy milyen fajtájú a rizsed, és nem akarod, hogy ragacsos legyen, akkor mindenképp mosd meg alaposan (ne maradjon közte lepergett rizspor, nameg a koszt sem árt eltávolítani), ne túl sok vízben készítsd, és ne kevergesd. Felfőzés után lefedve hagyd állni, ha venne még fel vizet, pótold (óvatosan!), és gyújts alá megint.
De ha nem pergős fajtát használsz, még így sem biztos a siker, ha meg azt használsz, akkor nem kell vele ilyen nebáncsvirág módon bánni.
Más kérdés, hogy én inkább a ragacsosabb, még inkább a rizottó rizst szeretem :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!