Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Ki tudja, a zsidók vallásuk...

Ki tudja, a zsidók vallásuk alapján bármilyen jószágot megesznek, vagy valamelyiket esetleg (sertés, akármi) tiltja a vallásuk? Ki tud erről valamit?

Figyelt kérdés
Tegnap karácsonyi menűhöz kerestem a zsidó kacsa-sültet, és ez helyett ráakadtam egy oldalra, aminek a neve: Zsidó ételek. Felraktam a linket, hogy aki akarja böngéssze át. Ma viszont kétségeim támadtam, hogy ez esetleg nem is valódi zsidó hagyományok alapján összerakott oldal. Nézzetek bár bele, és aki tud ezzel kapcsolatban valamit, megírjátok?

2012. nov. 6. 10:58
1 2
 1/12 A kérdező kommentje:

[link]


Itt a link, hogy ne kelljen keresnetek.

Egyébként mindentől függetlenül még lehetnek benne olyan receptek, amelyik kipróbálásra érdemesek, csak szeretném tudni, hogy valóban zsidó-eredetű-e, vagy valaki csak ezen a néven rakott össze ezt-azt.

Köszi, ha segítetek tisztán látni!

2012. nov. 6. 11:01
 2/12 anonim ***** válasza:
79%

Csak a sóletrecepteket néztem meg, de azoknak köze nincs az igazi "kóser" sólethez, amit cserépedényben sütni kell, és gersli /árpagyöngy/, kugli is kell bele.

Nem mellesleg a zsidók nem esznek disznóhúst, a tej és hús nem főhet ugyanabban az edényben, stb.

2012. nov. 6. 11:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 A kérdező kommentje:
Ez az, ma reggel ahogy nézegettem, nekem is a sertés-hús lett gyanús, mivel én is úgy tudtam, hogy azt a vallásuk tiltja. (Persze, hogy a zsidókét is tiltja-e, vagy csak az iszlámot = törökök, stb. az még kérdés marad)
2012. nov. 6. 11:13
 4/12 anonim ***** válasza:

Kérdezz meg néhány egyetemista kolleszost... néhány atmoszféra nyomás után eltűnnek a vallási-etnikai különbségek, és össze-vissza esznek- isznak mindent, ki, amit bír.

lehet, hogy ilyen eufórikus állapotban születik 1-1 föltett recept:)

2012. nov. 6. 11:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 A kérdező kommentje:
Nem gondolom, hogy aki valóban hithű zsidó, az megengedi magának, hogy annyira delíriumba essen, aminek nyomán ekkora bakit elkövessen. Inkább azt gyanítom, hogy aki ezt az oldalt összeállította, annak nagyon "tájékoztató jellegű" ismeretei vannak a valódi zsidó ételekről és főzési-táplálkozási szokásokról.
2012. nov. 6. 16:51
 6/12 A kérdező kommentje:

A 2-eskének köszönöm a válaszát, ment a zöld kezecske.

A másik válaszolónak üzenem, nem én pontoztam le 0-ára, de azért kár ennyire túlreagálni a dolgokat.

2012. nov. 7. 07:37
 7/12 anonim ***** válasza:
A hideg etelek alatt irja is a weboldal szerkesztoje, hogy nem zsido. Beleneztem nehany receptbe, velemenyem szerint sokszor a zsido konyha otleteinek "magyarositasarol" van szo, de azert vannak ott eredeti zsido receptek is.
2012. nov. 7. 08:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 anonim válasza:
47%

Disznót nem lehet enni, ahogyan pl. nyulat sem, meg ami még úgy ismertebb szabály, hogy tejeset és húsosat sem szbad együtt enni. Ha bővebben is érdekel, akkor kosher címszónak kell utánakeresni, wikin is van egy összefoglaló, miket nem szabad enni.


Én felületesen belelapozgattam a cuccba, és korrektnek tűnik. A felsorolt kaják tényleg "zsidósak", a sólet, a májgombóc leves, a libanyak elég tipikus (a gefilte fish ami még ennyire az, azt viszont nem láttam felsorolva).

Azon meg nehéz vitatkozni, hogy a receptek mennyire "autentikusak", mert ahány ház, annyi szokás.


Disznót, mint alapanyagot csak annál a sóletnél láttam (ismételten, nem néztem végig, csak belelapozgattam), amire ki is van írva, hogy gój sólet, tehát hogy az nem a zsidó módon van csinálva.



"Csak a sóletrecepteket néztem meg, de azoknak köze nincs az igazi "kóser" sólethez, amit cserépedényben sütni kell, és gersli /árpagyöngy/, kugli is kell bele. "


Erről irdatlan nagy viták szoktak menni, hogy kell-e gersli a sóletbe vagy sem, mindkét tábor ragaszkodva a saját igazához:) - ez olyasmi, mint a szegedi meg bajai halászlé, ki erre esküszik, ki meg arra.

Mi agyagedényt se használunk, hanem egy jó nagy lábosban csinálunk egy rahedlit, viszont nem 3-4 órát megy a sütőben, hanem egész este.

2012. nov. 7. 10:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 anonim ***** válasza:

"Erről irdatlan nagy viták szoktak menni, hogy kell-e gersli a sóletbe vagy sem"


Nézz meg bármilyen kósher receptet, ott van benne a gersli.


Az más kérdés, hogy ki hogy szereti, de én a kóshert írtam. /mi speciel füstölt tarját teszünk bele, mert nem szeretjük a libát/

2012. nov. 7. 19:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 anonim válasza:
47%

kósher azt jelenti, hogy vallási értelemben fogyasztható, tehát a Tórában leírt étkezési törvényeknek, illetve az azokból levezetett szabályozásoknak megfelelő étel.

Tehát olyasmik, hogy nem mindegy miből van, hús esetén azt hogyan vágták le, hogyan dolgozták fel a húst, hogyan tárolták, ilyenek.

Ebből van egy rahedli szabályozás, de punkt a sólet receptje sem a Tórában, sem a Talmudban, sem semmilyen halacha-ban nem szerepel, szóval az, hogy rak-e valaki gerslit a sóletba, az nem kósersági kérdés.

Hanem szokás és ízlés kérdése.


Abban viszont igazad van, hogy a füstölt tarja az nagyon jó bele:)

2012. nov. 7. 22:02
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!