Ki tudja, a zsidók vallásuk alapján bármilyen jószágot megesznek, vagy valamelyiket esetleg (sertés, akármi) tiltja a vallásuk? Ki tud erről valamit?
Itt a link, hogy ne kelljen keresnetek.
Egyébként mindentől függetlenül még lehetnek benne olyan receptek, amelyik kipróbálásra érdemesek, csak szeretném tudni, hogy valóban zsidó-eredetű-e, vagy valaki csak ezen a néven rakott össze ezt-azt.
Köszi, ha segítetek tisztán látni!
Csak a sóletrecepteket néztem meg, de azoknak köze nincs az igazi "kóser" sólethez, amit cserépedényben sütni kell, és gersli /árpagyöngy/, kugli is kell bele.
Nem mellesleg a zsidók nem esznek disznóhúst, a tej és hús nem főhet ugyanabban az edényben, stb.
Kérdezz meg néhány egyetemista kolleszost... néhány atmoszféra nyomás után eltűnnek a vallási-etnikai különbségek, és össze-vissza esznek- isznak mindent, ki, amit bír.
lehet, hogy ilyen eufórikus állapotban születik 1-1 föltett recept:)
A 2-eskének köszönöm a válaszát, ment a zöld kezecske.
A másik válaszolónak üzenem, nem én pontoztam le 0-ára, de azért kár ennyire túlreagálni a dolgokat.
Disznót nem lehet enni, ahogyan pl. nyulat sem, meg ami még úgy ismertebb szabály, hogy tejeset és húsosat sem szbad együtt enni. Ha bővebben is érdekel, akkor kosher címszónak kell utánakeresni, wikin is van egy összefoglaló, miket nem szabad enni.
Én felületesen belelapozgattam a cuccba, és korrektnek tűnik. A felsorolt kaják tényleg "zsidósak", a sólet, a májgombóc leves, a libanyak elég tipikus (a gefilte fish ami még ennyire az, azt viszont nem láttam felsorolva).
Azon meg nehéz vitatkozni, hogy a receptek mennyire "autentikusak", mert ahány ház, annyi szokás.
Disznót, mint alapanyagot csak annál a sóletnél láttam (ismételten, nem néztem végig, csak belelapozgattam), amire ki is van írva, hogy gój sólet, tehát hogy az nem a zsidó módon van csinálva.
"Csak a sóletrecepteket néztem meg, de azoknak köze nincs az igazi "kóser" sólethez, amit cserépedényben sütni kell, és gersli /árpagyöngy/, kugli is kell bele. "
Erről irdatlan nagy viták szoktak menni, hogy kell-e gersli a sóletbe vagy sem, mindkét tábor ragaszkodva a saját igazához:) - ez olyasmi, mint a szegedi meg bajai halászlé, ki erre esküszik, ki meg arra.
Mi agyagedényt se használunk, hanem egy jó nagy lábosban csinálunk egy rahedlit, viszont nem 3-4 órát megy a sütőben, hanem egész este.
"Erről irdatlan nagy viták szoktak menni, hogy kell-e gersli a sóletbe vagy sem"
Nézz meg bármilyen kósher receptet, ott van benne a gersli.
Az más kérdés, hogy ki hogy szereti, de én a kóshert írtam. /mi speciel füstölt tarját teszünk bele, mert nem szeretjük a libát/
kósher azt jelenti, hogy vallási értelemben fogyasztható, tehát a Tórában leírt étkezési törvényeknek, illetve az azokból levezetett szabályozásoknak megfelelő étel.
Tehát olyasmik, hogy nem mindegy miből van, hús esetén azt hogyan vágták le, hogyan dolgozták fel a húst, hogyan tárolták, ilyenek.
Ebből van egy rahedli szabályozás, de punkt a sólet receptje sem a Tórában, sem a Talmudban, sem semmilyen halacha-ban nem szerepel, szóval az, hogy rak-e valaki gerslit a sóletba, az nem kósersági kérdés.
Hanem szokás és ízlés kérdése.
Abban viszont igazad van, hogy a füstölt tarja az nagyon jó bele:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!