Hogy kell rizst főzni?
Hú micsoda válaszok...én vendéglátós vagyok, az éttermi rizs így készül, de sok háziasszony így készíti, és nekem is ez vált be! Tehát:
Kettőtökre bőven elég egy bögre rizs, párommal ketten vagyunk, és ebből is szokott maradni, pedig párom elég nagy étvágyú, és én is imádom a rizst...tehát két tini fiúnak pont elég lesz. :) Lábasba teszek egy-két evőkanálnyi olajat, felhevítem (persze azért ne füstöljön, csak épp legyen meleg, másképp megég a rizs). Aztán mehet bele a rizs, én nem szeretem megmosni, mert akkor nem pirul meg rendesen...szóval bele a rizs, 1-2 percig forgatom, és ekkor sózom meg, mert sokkal jobban felveszi a sót, mint a vízből. Addig pirítom, míg kifehéredik, mondjuk én szeretem ha picit barnás lesz, mert úgy finomabb. :) A rizs mennyiségéhez képest 2x-es forró, de nem forrásban lévő vízzel kell felengedni. Óvatosan, mert kicsap egy kicsit a gőz. Aztán átkeverem, lefedem (gőzkiengedős fedőm van, ha nincs ilyen, akkor legyen egy kis rés), és takarékon 10-12 percig főzöm. 1x-2x meg lehet keverni. Addig főzöm, míg a teteje lyukacsos lesz (ekkor főtte el teljesen a levét, viszont figyelni kell, az alja le ne égjen, de túl sok víz se legyen már közte. Ekkor elzárom a főzőlapot, félrehúzom és egy félbehajtott konyharuhát teszek a rizs meg a fedő közé, így hagyom kb. 15 percig párolódni. Étteremben sütőben párolják ki, de úgy nem érdemes. Aztán át kell keverni tálalás előtt, és kész. Nekem így mindig ízletes, finom pergős a rizsem.
Átmosni pedig nem kell, jól kell kipárolni és nem lesz ragacsos. Ha átmosod, akkor elég ízetlen lesz, ettem már olyan rizst, és borzalmas (persze ízlések, és pofonok, kinek hogy ízlik, nem akarok emiatt senkit bántani). Ilyet se hallottam még, hogy úgy főzni, mint a tésztát...de hát ki hogy. :)
én itthon csak olyan rizst ismertem, hogy lemosom a rizst, olajon párolom. hagymával főzöm kétszeres mennyiségű vízzel - ahogy a többség írta. A nokedlihez meg a liszthez adom a vizet.
A németeknél -akik nem tudnak főzni- láttam ezt a főzés utáni, a csirizt lemosó utólagos öblítést, meg a nokedlinél a vízbe ment a liszt, amennyit felvett. A vöröshagymát meg a tenyerűkben vágták bazi nagy darabokra ....
így is lehet főzni ...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!