Hogy kell rizst főzni?
Hát mondjuk azért azt is jó lett volna tudni, hogy mit akartok belőle készíteni, de akkor most kezdjük a főzést:
Azt tudni kell, hogy amikorra megfő, akkorra kb. 3x annyi lesz belőle, mint nyersen. Tehát kettőtöknek max. két teáscsésze rizst mosnék meg kb. 3 léből.
Forralj vizet egy 3 literes fazékban, ha felforrt tégy bele egy teáskanálnyi sót, és a megmosott rizst. Amikor a víz ismét forr, vedd le a lángot alatta takaréknak. Néha-néha kavarj bele, mert szeret a lábas aljára leülni és odaragadni.
Addig kell főzni, amíg (ha kiveszel belőle pár szemet) meg nem főnek. Utána tésztaszűrőbe beleöntöd, hideg vízzel leszűröd. Tiszta lábasban zsírt (olajat) melegítesz (ne túl sokat), ha van, forgass bele egy kis apróra vágott petrezselymet, majd a főtt rizst, sózd meg, őrölt borsot is rakhatsz rá, ha van üveges zöldborsó, annak öntsd le a levét, a borsót hozzákevered = kész a fincsi rizi-bizi.
Nagyon jó, ha van valamik panírozott cucc a fagyóban és azt megsütitek, de akár egy-két tükörtojás is jó, vagy sült virslivel is tökéletes.
Első vagyok:
Kb. 50 évvel ezelőtt, úgy tizenéves koromban, még mindenki így főzte a rizst, a teljesen kezdő, ráadásul fiatal fiúk részére szerintem ez a legegyszerűbb módi.
Hogy hogyan bírkóznak meg a rizs dagasztásos, puffasztásos módszerével, lesz-e belőle nekik is ehető vacsi, amikor még életükben sem főztek rizst, nem túl szerencsés dolog (szerintem) a legnagyobb rutint kívánó technikával kezdeni!
Azért gondoltam, hogy az ősi, nagyanyám (aki az 1800-as éves évek végén született, és a 60-as években túl a 80-on halat meg), szóval az őtőle tanult módszert írom le!
Ha eddig még életetekben nem hallottatok erről a módszerről, akkor már itt volt a legszebb ideje! :))))
Olvasd el mégegyszer drágám, mert a rizst nem utána, hanem főzés előtt szoktuk mosni!
Le lehet szállni rólam, először tanuljatok meg olvasni!
(Szerintem oltári szemétládák vagytok!)
Hú köszi a sok segítséget! :D
Holnapra akarjuk ebédnek, kettőnknek. Rántott hús van, hozzá már csak valami köret kéne. A répás rizibizis cucc már kicsit bonyi, főtt rizs megteszi. :D
Két ek. olajon megfuttatod a rizst. két főre 25 deka rengeteg, vagyis bőségesen elég.ahogy írták addig kell sütni kevergetve, míg minden szem olajosan csillogó, szinte átlátszó..
utána kétszeres mennyiségű, vagyis fél liter forró vízzel fel kell engedni, ízlés szerint sózni.(ehhez egy teáskanál)
ha az összes levet felszívta ( fedő alatt kb 5-10 perc ) lezárjuk alatta a gázt, és dupla konyharuhával betakarjuk.
amíg a rizshez való készül, addig a rizs is pergős, finom lesz.
remélem valahogy sikerül rizst főznötök, de ha más megoldás nincs, akkor a gyorsrizs, arra rá van írva minden.
Akkor most te olvasd el még egyszer amit írtál.
"Addig kell főzni, amíg (ha kiveszel belőle pár szemet) meg nem főnek. Utána tésztaszűrőbe beleöntöd, hideg vízzel leszűröd."
Mellesleg húha, tényleg iszonyú bonyolult rizst főzni azzal a módszerrel amit én írtam. :) Azt is mondtam hogy nem beléd kötni akarok csak megjegyeztem hogy érdekes dolgokat írsz, de látom te is csak egy sértődős idióta vagy. :)
Amikor így főzöm a rizst, és a tésztát is, akkor leszűrés után hideg vízzel leöblítem, mielőtt ráteszem a felmelegített zsírra, vagy olajra.
Kész, én így tanultam először, ez a főtt rizs, és nem puffasztott, és hasonló.
A fiúk azt kérdezték, hogyan kell rizst főzni és nem puffasztani, meg párolni, meg egyéb újfajta módszerekkel pirítani stb! Ők főzni akarták a rizst!
Olyanok vagytok, mint a hiénák, hányni lehetne tőletek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!