Hogyan kell rizst főzni? Fiatal vagyok, még sosem főztem rizst. Leírnád lépésről lépésre?
Finom rizs:
Bő olajon megpárolsz egy fej kockára vágott hagymát, amikor kicsit megpárolódott, ráteszed a rizst, bögrével vagy mérőpohárral kimérve (2 bögre elég szokott lenni 4 főre). A rizst is megpirítod egy kicsit, hogy ne áttetsző, hanem sima fehér legyen (ezt nem tudom jobban elmondani, de látni fogod). Ezután nyakon öntöd másfélszeres mennyiségű forró vízzel, megsózod, kis lángon még fedő alatt főzöd egy kicsit, aztán letakarod egy vastag konyharuhával a fedőt, elzárod alatta a gázt és egy fél órára békén hagyod.
Gyors rizs:
Felraksz sok vizet főni, amikor már lobog, akkor megsózod, beleöntöd a rizst, megkevered és 10-15 percig főzöd. Végül leszűröd.
Ha még nem főztél soha inkább akkor igy készitsd el.
Vannak itt még jó ötletek, és nem nehéz, sok sikert!!
1. Belépsz a konyhába (te kérted, hogy lépésről lépésre ☺)
2. Előveszel egy kávéscsészét.
3. Teleöntöd rízzsel.
4. Előveszel egy teflon lábast, abban nem ragad le, ha mégis, könnyebb elmosni.
5. Átöntöd a kávéscsészéből a rízst a lábasba.
6. Teleöntöd a kávéscsészét vízzel.
7. Ráöntöd a vizet a rízsre.
8. Teleöntöd a kávéscsészét vízzel.
9. Ráöntöd a vizet a rízsre. (Az ismétlés nem véletlen ☺)
10. Előveszed a sót.
11. Teszel hozzá egy pici sót.
12. Előveszel egy fakanalat.
13. Megkevered, ami a lábasban van.
14. Bekapcsolod a tűzhelyet.
15. Felrakod a rízst főni.
16. Teszel a lábasra fedőt. Arra vigyázz, hogy ne tedd rá teljesen a fedőt, hanem egy kis rést hagyjál, mert amikor forrni fog, kifut.
17. Tedd takarékra, ha felforrt.
18. Időnként nézzél rá, ha lefőtt róla a víz, zárd el.
19. Most teljesen tedd rá a fedőt.
20. Nézd meg a kedvenc filmedet.
21. Kész a rízs, jó étvágyat!
22. Mosogass el!
Én nem szoktam túl sokat vacakolni vele.
Előveszem a fazekat, teszek bele sok vizet, sót, rá a fedőt, és melegítem. Ha forr, beleöntöm a rízst. A fedőt félig tedd vissz, nézz rá gyakran,mert kifuthat. Közbe-közbe vegyél ki egy szemet, kóstold meg, hogy puha-e. Ha igen, akkor lezárni, leszűrni. Kicsi vegatát szoktam rá rakni, pici olajjal, hogy íze is legyen, és ne száradjon ki.
Ha van kedved, bebugyolálhatod törülközőbe a lábast, hgy lassan hüljön ki. (Ha öblítéskor teljesen lehűtötted, akkor ez felesleges.)
Üdv!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!