Mi a különbség a hús sütés és a főzés között?
Kedves Kérdező!
Ha olajban-zsírban kezded el puhítani, akkor sütöd.
Ha vízbe rakod, akkor főzöd.
De amíg ezekkel az alapdolgokkal sem vagy tisztában, inkább ne kezdd el sehogy a gyakorlati részét a dolgoknak, az élelmiszer a mai világban drágább kincs annál, minthogy minimális tudás nélkül kezd el bármit is a konyhaművészetek terén "alkotni"!
Talán menj fel a google-ra, kérdezz rá ott, hogy melyik mit jelent, kérdezz rá a párolásra, főzésre, sütésre, stb. és majd azok után kezd el olvasni valami főzési alaptanfolyamot vagy akármit. De főzni ne kezdj el!
Persze jó lenne tudni, hogy hány éves vagy?
Mit szeretnél sütni-főzni?
Kiskorúként egy virslit, vagy éppen tojást, teát főzni nagyon szívesen segítünk.
Ha már felnőtt vagy, nem itt kellene az abszolut alapokra rákérdezned!
A csirkemellet kevés forró olajba téve akár szeletbe, akár csíkokra vágva kezdd el sütni. ha kifehéredett, fordítsd, illetve a csíkokat jól forgasd át. tegyél rá fedőt, egy kis levet fog engedni, ennyi elég is a puhuláshoz. pár perc múlva kezdheted pirosra sütni.
ha vízbe teszed fel, annyiban, hogy éppen ellepje, főtt húsod lesz, de közel sem olyan finom, mint a zsiradékban sütött.
mindkét esetben, sóval, borssal, egyéb fűszerekkel kell ízesíteni.
Köszi a kedves válaszokat! És persze e többit is :)
A fenti kérdést a "mesterszakács" férjem nevében tettem fel :)
Ő javasolta, hogy kérdezzek rá itt Tőletek, hát meg is tettem. 36 éves kétgyerekes anyuka vagyok, nem kezdő a sütés-főzés terén.
Én úgy szeretem elkezdeni sütni a husit, ha hideg/langyos az olaj, mert akkor nem fröcsög szanaszét az olaj amikor a nedves husit beleteszem. Utána úgy is levet ereszt, aztán elfővi a levét és szépen megsül az olajban. Ezt a férjem főzésnek nevezi. Szerinte csak az a sütés, ha forró olajba teszem a húst és fedő nélkül sütöm.
Végül is nekem nincs tapasztalatom a férjem által mondottak terén, és arra lennék kíváncsi, hogy valaki tudja-e, hogy a végeredményben milyen különbségek lehetnek, pl: szárazabb (bár a csirkemell amúgy is száraz), rágósabb, stb az ilyen/olyan sütés-"főzés" alkalmával?
Én tartom a véleményemet, ha nem is sistergően forró, de jól felmelegített zsiradékban kell megkezdeni a sütést. a hirtelen hő hatására egy kis kéreg alakul ki a hús felületén, ami magába zárja a nedveket, alatta puhul. fedő alatt egy kis párolással ezt ki is engedi, utána lehet rápirítani, amikor zsírjára sült.
csirkemellnél ez elég rövid idő, a pirítással kell jól gazdálkodni, hogy ki ne szárítsuk.
de minden húsnak más a sütési idje, azonban ezt Te is tudod.
Velem is szokott a férjem időnként vitázni, sőt kioktatni
sütés-főzés terén, de nem veszem komolyan:)
Hideg zsiradékban azonban soha nem kezdenék sütni, de ez csak az én privát véleményem, lehet, hogy másnak bejön.
1-es vagyok!
Jól átvágtál! Életemben nem gondoltam volna, hogy a kérdező gyakorló szakácsnő. Annyira naívan tudtad felrakni a kérdésedet, nem volt szándékomban megbántani!
Egyébként én is majdnem forró zsírba teszem fel a sütnivalót, de utána rögtön le is veszem alatta a gázt közepesre vagy takarékra. Ha a husi a sütéshez nem enged vizet, akkor én is (ha már a zsírban megforgattam) pár csepp víz + födő, és először puhára párolom, majd utána pirítom, sütöm készre.
Még egyszer bocsi, legalább egyformán csináljuk a dolgokat, a "tanult" szakácsok pedig úgy csinálják az étteremben, ahogy az a "nagykönyvben írva vagyon!" :)))
Tipp:
A forró zsiradékba rakás előtt magát a húsz szárítsd le, nem fog fröcskölni.
Ha valami csoda folytán mégis, akkor ott a fröccsenés gátló szita.
Párod valószínűleg arra gondolt (nagyon bölcsen) amiért én is szoktam civakodni pl. a pörköltnél. Értem én, hogy ott az egyéb házimunka, meg gyerek, meg egyéb problémák, de akkor sem járja a jóféle pörköltet jó sok vízzel(!) zutty! felönteni, majd sorsára hagyni.
De, hogy Melletted is szóljak, férjuradat kérd meg, hogy mutassa be a -szerinte- helyes technikát, meglásd mindjárt megjavul a kompromisszum készsége..D)
Semmi gond 1-es!
Inkább jót mosolyogtam, mint hogy haragudtam volna.
Ezt a kéreg képződést sosem értettem. Persze mondták már nekem, olvastam róla, de akkor is olyan hihetetlen. (Sógorom főszakács.) Ha forró olajba tesszük, igaz, hogy hirtelen megsül a külső felszíne, de utána, ha lefedem, még kiszivárog belőle ugyanúgy a húslé, hiszen a sült húsban már nincs is lé, víz. Ezt a gépész beállítottságú agyam nehezen dolgozza fel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!