Miért van az, hogy minden héten legalább 2x előjön, hogyan kell palacsintát sütni?
Én a piskótával sokkal kevesebbet szoktam szerencsétlenkedni, mint a palacsintával. A piskóta másodszorra már tökéletes lett, a palacsinta mindig lutri, hogy milyen lesz - bár a múltkor már majdnem tökéletesnek találtam.
Másrészt van, aki tesz külön cukrot a palacsinta tésztájába, amitől pedig igen könnyen leég. A piskótát pedig - mióta feltalálták a robotgépet - lehet egyszerűsítve sütni (robotgéppel a tojásokat szétválasztás nélkül is teljesen jól fel lehet verni a cukorral néhány perc alatt, és ahhoz szórni néhány részletben a lisztet).
Én sem tudok palacsintát sütni, van ilyen. :D
Nem kéne leszólni egymást, neked meg biztos más nem megy. Legalábbis gondolom, hogy nem vagy mindentudó te sem.
Bocsánatot kérek! Senkit nem akartam megbántani, meg leszólni, csak annyira furcsának találom. Éppen azért, mert szerintem vannak ennél sokkal bonyolultabb és nehezebben elkészíthető ételek (legalábbis az én szememben) és ezért csodálkozom, hogy a palacsinta másoknak gondot okoz. Eddig én azt hittem, hogy az a világ legegyszerűbben elkészíthető kajája.
De valóban, én a nagyi-korosztályba tartozom, és a saját nagyim által sütött, édesanyám által tanított ősrégi recept szerint, viszonylag vastag palacsintát sütök (sok töltelékkel szeretem!)
Azt mondom, gyakoroljátok be azt, amit otthon, az édesanyátoktól tanultatok, ha az már megy, (és esetleg azt mondjátok, hogy ettetek már ízlésetek szerint jobbat is), majd azok után kezdjetek el kísérletezni másik fajtával. De biztonságérzetet ad, ha van egy fajta, ami már sikerül!
Azt tanultam, hogy a tejnek és a tojásnak a hőmérséklete legyen egyforma, tehát a hűtőből egyszerre kell kivenni!
Leragad, ha sok cukrot kavarsz bele, mert a tojás lefelé húzza! És bizony (ezt viszont anyósomtól tanultam), az új búzából (közvetlenül aratás után) őrölt lisztnek egészen más a tartása, abból sok minden nem úgy sikerül, mint ahogy annak kellene. Mert szerinte a búza akkor még nincs teljesen kiszáradva. Lehet, hogy igaza van, és sok esetben ez az oka, hogy nem sikerül a palacsinta, esetleg a piskóta.
Ezért ő aratás előtt minden évben bevásárolt 5-10 kg lisztet még az előző évi őrlésből.
Még egyszer: távol áll tőlem, hogy akárkit is bántsak, csak érteni szerettem volna ezt a jelenséget.
Köszönöm a hozzászólásokat, küldöm a zöld-pacsikat.
Ha valamiben tudok segíteni, írjatok, amiben tudok segítenk.
Én 15 éves vagyok, és isteni palacsintákat csinálok! Anyu mindig csodálkozik, hogy hogy csinálom hogy nem ragad le. Mert ugye én cukrot is rakok bele, jó sokat, imádom magában az édes palacsintatésztát :P
Viszont piskótát még nem sütöttem, de nem is nagyon merek belefogni, mert a sütiket mindig vagy leégetem, vagy nyersen sikerül tálalnom :DD
én több éve főzök, sütök, tortákat készitek, de a palacsinta az olyan dolog, ami kiakaszt.
rosszak az emlékeim, régen egy rossz palacsintasütővel nagyon sokat bajlódtam.
a jó palacsintának az alapja egy nagyon jó palacsintasütő.
ha az nincs, akkor kész vagy, hiába jó a tészta.
azóta már van egy új sütőnk, de még csak egyszer használtam. abban sikerültek. de valahogy sosincs kedvem elkezdeni, mert feltörnek bennem a rossz emlékek. :)
Nem gondolom, hogy a palacsinta sütőn múlik. Amikor én tanultam, teflon és egyebek még gondolatban sem voltak. A régi fekete, agyonégetett sütővel sütöttük otthon és semmi gond nem volt.
Amikor bejött a teflon, csak annyi különbséget tapasztaltunk, hogy mostmár valóban csak "mutatóba" kell rakni bele egy kis zsírt, és nagyon szépen sül.
Köszönöm a hozzászólásokat!
Arra gondolok, talán óriási szerencsém volt, hogy még otthon, szinte gyerek koromban tanultam meg a palacsinta sütést.
Úgy látom, itt többen stresszelnek, félnek amikor arra kerül a sor, hogy palacsintát kellene sütni, mert előjön a legutóbbi kudarc emléke. Vagyis itt is az "agyban dől el", ugyanúgy, mint a dohányzásról való leszokás kérdése, vagy a fogyókúra kérdése.
Másrészt úgy gondolom, hogy inkább "érezni kell" milyen állagú legyen az a palacsinta tészta, amit meg akarok sütni.
Talán mint a normál hőmérsékleten folyó étolaj. (Tudjuk, ha meleg van, valamivel hígabbnak érezzük, ha hidegebb a helyiség kicsit sűrűbben folyik, és tudjuk azt is, milyen amikor átlagos, normál hőmérsékleten van)
Vagyis amikor azt mondom, hogy na készen van, megkevertem, akkor az kb. úgy folyik le a kanálról, amivel összeállítottam.
Szerintem a palacsintasütés általában nem foglal el ennyire központi helyet az emberek életében. :) Én nem görcsölök meg stresszelek rajta, szimplán nem csak nem tudok, és kész. :P
Ha mégis palacsintát szeretnék enni, veszek valahol pár darabot, és azzal el van intézve a dolog. Legalább nincs itthon palacsinta nagyon, különben még nehezebb lenne tartanom a nehezen elért súlyomat. :P
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!