Sült krumlit rendes krumpliból hogyan?
Forró olaj a titka.
Új krumpliból is lehet jó sült krumplit sütni, krumpliból sem csak egy fajta van, van olyan, ami ilyenkor is jó. Persze ehhez vagy szerencse kell, vagy tudni, melyik krumpli mire és mikor jó. Életemben nem vettem semmilyen mirelitet, krumplit meg pláne nem, szóval tudom, miről beszélek.
Bő, forró olaj. Nem szabad egyszerre nagyon sok krumplit beletenni az olajba. És akkor kezd el forgatni amikor egy kicsit már sültek lettek. Mert ha már az elején sokat forgatod és puhább a krumpli akkor szét mehet és pépes lesz.
Ezért egy kicsit várni kell vele, hogy megsüljön egy kicsit és utána megforgatni kicsit megkeverni kell őket.
Én szoktam újkrumplit is sütni az is finom.
Sőt szoktam úgyis, hogy rajta hagyom az újkrumpli héját és úgy megsütni őket.
Nagyon finom! :)
Mamámnak ilyenkor még mindig volt ókrumplija, sok termett nála, földveremben tárolta, ott ennyi idő alatt sem rothadt meg meg csírázott ki - ha mégis, azt leszedte róla. Nem tehette meg, hogy kidobja, csak azért, mert már van új is. Abból adott nekünk, árult pár embernek, és eltett magának annyit, hogy a következő évre biztosan elég maradjon akkor is, ha valami történne a vetéssel és kevesebb teremne a következő nyáron. Vannak ilyen emberek is. Nem az ősidőkben történt, 3 évvel ezelőttig volt így (a haláláig). Hihetetlen, hogy milyen sokáig eláll a zöldség egy veremben.
De júniusban még én is ókrumplit vettem a piacon, az volt az olcsóbb. Most már nem látok, csak újat, de nem baj, most már az sem drága.
Nem értem, miért gáz, ha valaki nyáron még ókrumplit eszik. Mamám pl. mit csinált volna vele? Dobta volna ki a tyúkoknak és vette volna helyette a drága újkrumplit a boltban? Persze adhatott volna el belőle többet még mikor új volt, de sose lehet biztosra kiszámítani a vetést, aki tud, annak tartalékolnia kell, hogy ha baj van, akkor se legyen olyan vészes.
Én ebben nőttem fel.
Mi csak akkor veszünk újkrumplit amikor szezonja van és lehet kapni.
Amúgy rendes krumplit eszünk egész évben. Sőt amikor újkrumpli is van már a boltokban, piacon akkor is szoktunk régi krumplit enni.
végülis pirosburgonyát vettem, már szinte égett az olaj mikor beleraktam. és nagyon finom lett, mindegyik sikerült. valoszinüleg nem volt elég forro az olaj multkor, meg kisebb serpenyőben is csináltam. hozzászoktam a fagyasztotthoz, azt nem teljesen forroba szoktam rakni, igy nem pattogott. de ezentul nem veszek olyat, olcsobban kijövök és mégsem mü (ki tudja mit tesznek még a másikba)
egyébként nem szoktam konzerv kajákat enni, sőt, amit tudok megfőzök magamank. igaz 23 évesen még csak 1-2 éve ismerkedem komolyabban a főzéssel, de anyum mindig azt mondta kiskoromba hogy a konzerv nem jo, és megfőzött nekünk mindent, ugyhogy azota sem jön szoba a konzert meg hasonlo.
sőt sütés közben eszembe jutott hogy anno volt otthon ilyen sült krupli készitőnk, mármint egészben bele a krumplit, lenyomta, és oldalt kijöttek a gerezdek. akkoriban még semmi tesco és hasonlo nem volt, ugyhogy otthon igy csináltuk. meg fogom keresni, remélem még megvan :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!