Hogy kell elkészíteni a pirított zsemlemorzsát, amibe a nudlis/gombócos ételeket beleforgatom?
Mennyi zsemlemorzsa kell mennyi olajhoz? (zsírhoz, vagy vajhoz???)
Milyen magas lángon pirítsam?
Teflon serpenyőben?
Kezdő vagyok...
Előre is köszönök minden segítséget!
Vajon szoktam pirítani, 1-2 evőkanál vajat alacsony lángon megolvasztok beleszórok 4-5 jó marék házi zsemlemorzsát, és kis lángon addig kavargatom, míg szép barna nem lesz, ha leveszed a tűzről még mindig kavargatni kell, mert kicsit utólag is pirul még.
Nem teflonban szoktam mert némelyiknak nem tesz jót a morzsa és a kevergetés, bármilyen serpenyő jó, vagy az a nagy lábos, amibe majd a gombóc kerül.
Elég sokat felvesz a nudli és a gombóc is, így sokat csinálj.
Ne spirázd túl: a mennyiség függ a gombóc mennyiségétől. Ha kevés lett a morzsa, csinálj még, ha sok, dobd ki!
Teflon serpenyőbe tegyél egy kis vajat, kb. evőkanálnyit (vagy olajat, én azzal is szoktam), majd ha már megolvadt tegyél bele annyi morzsát, hogy ne folyjon a vaj, de ne is legyen túl száraz a morzsa. Ezt úgy tudod elérni, hogy kanállal szépen hinted bele és közben folyamatosan kevered, hogy érezd az állagát. Közben kis lángon piritsd! Ha szép színe van, vedd le és forgasd bele a gombósokat, majd szedd ki őket egy tálba, a maradék morzsát meg kidobhatod. Egy idő után szemre eltalálod mennyi kell.
Köszönöm a gyors válaszokat!
Mentek a zöld pacsik!
A gombócokat le kell jól csöpögtetnem, mielőtt beleforgatom a kész zsemlemorzsába?
Van külön fajta zsemlemorzsa, ami jobban illik az édes ételekhez, vagy minden morzsa ugyan olyan?
Világ életemben fogyókúráztam, ezért én mindenféle zsiradék (olaj, vaj) nélkül pirítom a zsemlemorzsát:)
Sokkal könnyebb vele bánni, csak arra ügyelj:
- egészen kis lángon tedd mindezt, akkor nem fogja hirtelen megkapni (egyébként sem finom, ha égett részek lesznek benne)
- amíg pirul, folyamatosan kevergesd, ha már "arany színű", akkor kész,
- ezzel a zsírtalan módszerrel az arányok problémáját át is ugrottuk, zsemlemorzsából meg annyit használj, amennyire szereted (csak "megmutatod" az ételnek, vagy bőven adagolod), nagyot nem hibázhatsz, ráadásul nem is olyan költséges, ha elméretezed. A következő alkalommal meg már tudni fogod:))))
Jól le kell csepegtetni.
Legjobb ha száraz kiflit, vagy zsemlét darálsz, vagy reszelsz le, ez a legfinomabb, főleg gombóchoz és nudlihoz, én nem szeretem a bolti prizliket, még a rántott hús is sokkal finomabb ha te csinálod.
Csöpögtesd persze, még mindig marad annyi nedvesség rajta, hogy a zsemlemorzsát felvegye.
Édes ételeknél ügyelni kell arra, hogy ne legyen minden hozzávaló édes, mert olyan lesz a végeredmény, mint a szirup. Sokkal jobb a semleges íz, azaz vegyél egyszerű, átlagos zsemlemorzsát. Még jobb (egészségesebb is, mert nincs benne tartósító), ha magad reszelsz le pár megszáradt kiflit, vagy zsemlét, így még az ízét is jobban meghatározhatod (vajas kifli pl., a zsemle sósabb).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!