Zsírban sütés, mennyiben, hogyan, stb?
Világéletemben (és őseim is) zsírral főzünk.
Ha a zsírszalonna kisütésével nem akartok bajlódni, akkor ne a préselt zsírt vegyétek az üzletekben, hanem valami "házizsír" feliratú zsírt. Ezt a felbontod, akkor nem biztos, hogy olyan fehér, mint a préselt zsírok, de látni rajta, hogy "ikrás" állagú, és rájöttök, hogy sokkal finomabb, mint a préselt zsír.
Kb. ugyanannyi kell a lábasba a sütéshez, főzéshez, mint az olajból. Ha a rántott husi, sült husi, sült krumpli kész, akkor (ülepedés után) átöntöm, leszűröm egy kisebb lábasba, és majd ha kihűlt, lehet tárolni a hűtőben, ugyanúgy többször felhasználható mint az olaj. Ami a lábas alján marad (égett panír, stb.) csak azt szoktam kidobni. Persze egy idő után ez is ugyanúgy beöregszik, mint az olaj, a végtelenségig ez sem bírja.
Én is zsírral főzök mindent, illetve a paprikáslisztes halat olajban sütöm, mert ropogósabb lesz.
szerintem a kemény zsírt jobban be lehet lőni, mint az olajat, így soha nem volt még olyan problámám, hogy túl zsíros lett volna bármely étel. persze, aki így szokta meg, annak természetes.
csak példa, mondjuk rántotthúst kb 25-30 deka zsírban sütök,de félidőben (két adag után) leszűröm, a serpenyőt kitörlöm konyhai papírral és a leszűrt zsírban folytatom a sütést.( kb 16 szelet hús)de van, hogy teszek még hozzá egy kis tiszta zsírt.
a végén újra szűröm, és ezt a zsírt főzéshez (rántás pl ) elhasználom.
sülthúsokhoz fokhagymát, fűszereket is használok, ennek zsírja isteni finom zsíroskenyérnek.
Nagyon köszönöm nektek a segítséget, tanácsokat.
Házi zsírt tudunk venni, így jött az ötlet, hogy átálljunk rá.
Nagyon jó!
A sült-húsos zsíros-kenyér zöldpaprikával, paradicsommal vacsorára a legfennségesebb kaja!
Üdvözöllek titeket az egészségesen táplálkozók körében! :)))
:DDD Azt mondod, ez az egészséges táplálkozás?:)
Bááár, lehet, hogy mondasz valamit. Mondanak sokmindent, hogy mi az egészséges, mi nem. Kezdek arra hajlani, hogy ami házi, az nem egészségtelen. Talán jobban jár az ember egy házi szalonna megevésével, mint egy külföldről hozott, ki tudja mivel kezelt zöldségfélével.
Kedves Kérdező!
Túl vagyok a 60-on, úgy nőttem fel, hogy szüleim, nagyszüleim .... mindenki azzal a zsírral főzött, ami malackát karácsony előtt levágtunk.
Kb. 20 évvel ezelőtt jött az, (a rendszerváltással egyidőben), hogy a sertés-zsír nem egészséges, használjunk olajat.
Én is bedőltem, de amikor zsíros-kenyeret akartam vacsizni zöldpaprikával, és nem találtam, no akkor mondtam: világ életemben az őseim is, és én is zsírt használtunk. Szerencsére jó egészségben élünk, olaj kitiltva!
Most az utóbbi 1-2 évben hallani azokat a "szakvéleményeket", hogy talán mégiscsak tévedtek, amikor az olaj elsődlegességét hirdették, mert hogy most találtak benne ezt+azt, és talán mégiscsak jobb a zsír.
Hát üdvözöllek a zsírevők táborában! :)))
A kisütött zsír(szalonna) mértékletesen használva egészséges.mindegy, hogy állati eredetű a zsiradék, vagy éppen napraforgóolaj, esetleg oliva, a túlzott használata
egyiknek sem hasznos a szervezetünknek.
Mindent a maga helyén és mértékkel:) a családom és magam részéről zsírpárti vagyok:)
Azonban egy finom hideg sálátát egy kis olivalolajjal meglocsolni nem idegen a háztartásomtól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!