Hogyan csináljak gyümölcsrizst? Életem nem túl sokadik művelete a gáztűzhely mellett.
Azt szeretném kérni, hogy valaki magyarázza el nekem, hogy hogyan csináljam. Eddigi sikereimet sütéssel értem el, összekevertem, mértem, gyúrtam és a sütőbe tettem, nem nagy dolog. Viszont most a tűzhellyel meggyűlik a bajom.
Olvasgattam recepteket az interneten. Pároljam meg az almát? Hogyan? Mennyi ideig, miben, mekkora lángon? Csináljak rizst? Hogyan? Miből? Mennyi sóval? Vízzel? Tejjel?
Ha valaki részletesen és türelmesen elmesélné nekem hogy mit csináljak, akkor nagyon hálás lennék...
Szeretném meglepni anyut, de egyedül nem megy.
Saci, 16
Gyümölcsrizs
Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg rizs, 4 dl tej, 8 dkg cukor, 2 dl tejszín, 1 tasak vaníliás cukor, 50 dkg vegyes gyümölcs vagy befőtt ízlésünk és idény szerint
Elkészítés
- A megmosott rizst vízzel kétszeresére higított tejbe szórjuk. Hozzáadjuk a cukrot és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve kb. 20 percig főzzük.
- A tűzről levéve, lefedve állni hagyjuk, hogy saját gőzében egészen megpuhuljon, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
- A gyümölcsöket megtisztítjuk, ha szükséges, fölaprítjuk, a befőttet lecsöpögtetjük.
- A tejszínt a vaníliás cukorral ízesítve kemény habbá verjük.
- A kihűlt rizshez előbb hozzákeverjük a gyümölcsöt, majd óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot. Jól behűtve, tejszínhabbal és gyümölcsdarabkákkal díszítve kínáljuk.
Elkészítési idő: kb. 30 perc + a hűtés
Melegen: Csokoládés tejberizs
- A rizst a hozzávalókkal a receptben előírt módon megfőzzük, de nem hagyjuk kihűlni, hanem egyharmadát azon melegében hőállótálba terítjük.
- Megszórjuk egy kanál kakaóval, majd újabb réteg rizsre újabb réteg kakaót szórunk. A tetejére rizs kerüljön.
-Tejszín helyett egy tojásfehérjét keverjünk habosra 10 dkg cukorral (esetleg még egy kanál lekvárral is), öntsük a rizsre, és 5 percre tegyük 160 C-fokra előmelegített sütőbe, hogy a teteje kérget kapjon. Frissen-melegen tálaljuk.
èn simán tejberizst így csinálok.
2 dl rizs
1 liter tej
fellforralom a tejet és bele teszem a rízst, de nagyopn alacsony lángon fözöm tovább, épp csak gyöngyözzön.
aztán mikor a rizs elég puha, addigra a tej nagyrészét magába szívta(keverni kell néha mert leég)
ekkor 1 tojást cukorral és fahéjjal kikeverek és hozzá keverem gyors mozdulattal a rízshez, ez az egészet össze huzza. Ha akarod tehetsz bele ilyenkor gyümölcsöt, a legjobb pl konzerv barackot apróra vágni és azt hozzá. Vagy alma kompótot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!