Hogyan készítsem a derelyét?
Lekváros derelye
Hozzávalók (5 adag): 0,5 kg liszt, 250 gr vegyesíz, 100 gr porcukor, 150 gr prézli, 75 gr zsír, 50 gr só
Lisztből, vajjal, tojással, sóval, kevés vízzel las-katésztát gyúrunk és kinyújtjuk. A kinyújtott lap egyik felére 5 cm: ként egy kis kanál vegyesízet teszünk. Las-kavágóval kockákra vágjuk, összehajtogatjuk, a széleit összenyomkodjuk és forró sós vízben főni tesszük. Egy lábasba időközben beletesszük a zsírt és mikor már forró beletesszük a prézlit, megpirítjuk, utána beletesszük a dere-lyét, lehetőleg óvatosan, hogy nehogy széttörjön. Por-cukorral, málna, meggy-, vagy szeder befőttel fogyasztjuk.
Szilvalekváros-diós derelyeHozzávalók:
50 dkg liszt
1 tojás
15 dkg zsemlemorzsa
2 evőkanál zsír
25 dkg szilvalekvár
pár szem pucolt, negyedelt dió
darált dió
porcukor
csipetnyi só
Elkészítés:
A lisztet a tojással, sóval és kevés vízzel összegyúrom, lisztezett gyúródeszkán 3–4 adagra szétválasztom, ezeket egyenként kinyújtom, négyzetekre vágom. Közepükre szilvalekvár halmokat, rá pedig negyedbe vágott diódarabokat helyezek. A négyzeteket összehajtom, a széleket gondosan összenyomkodom, lobogó sós vízben kifőzöm.
Egy lábosban 1 evőkanál zsíron aranybarnára pirítom a zsemlemorzsát. A megfőtt derelyét szűrőkanállal kiszedem a főzőléből, és a zsemlemorzsában megforgatom.
Őrölt dióval és porcukorral megszórva tálalom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!