Így kell a rántást készíteni?
(Zöldbabfőzeléket csinálnék)
Fokhagymás-tejfölös-vöröshagymás rántást ír a recept:
zsiradékon megfonnnyasztom a hagymát, megy bele a liszt. De mikor kell a tejfölt meg a fokhagymát?
(Bocsánat, elég kezdő vagyok, és ilyen részletes leírást nem találtam.)
Köszönöm!
Ahogyan én készítem:
A zöldbabot rövid lében felteszem főni, bele sót, babérlevelet, apróra vágott vöröshagymát teszek.
Amikor megfőtt:
külön lábasban kevés zsír, bele a liszt, ha a rántás megpirult, hideg vízzel felengedeme, símára keverem, és beleöntöm a zöldbabba. Ott is kavargatom, miközben összeforr, és közben belekavarom a tejfölt is. Az még hígít rajta. Egy gondolatnyi cukrot is szoktam bele főzni, és a legvégén amikor tányérba szedtük, aki akar egy csepp ecettel vagy citromlével még ízesíti.
Hát szerintem ne trüközz a hőkiegyenlítés résszel. Egyszerűbb, ha előbb felengeded hideg vízzel és úgy beleöntöd, miközben elkevered.
A rántáshoz előbb csak egy kevés vizet tegyél, keverd el, majd ismét kevés víz, keverés, majd felöntöd. Ha sok vizet raksz bele, összecsomósodhat tőle.
Hasonlóképpen csomós lesz, ha forró levet öntesz rá.
Nahát :O Nálunk a tejfölöst habarásnak hívják...nem rántásnak :P
Mondjuk persze a rántásnál (amibe nincs tejföl) nem is hőkiegyenlítek. Mert felesleges..
Akkor ez zalai szokás lenne? :P
Amúgy én simán belefőzném a fokhagymát, meg egy fej hagymát a főzelékbe és csinálnék mellé egy paprikás habarást, nekem az sokkal egyszerűbb... :P :)
Így van, a tejföl az habarásba kell.
Fura, mert a hagymát bele szokták főzni a főzelékbe, vagy mindjárt azzal kezded, hogy megfonnyasztod zsiradékon és arra teszed a babot, vagy a babot vízbe teszed, és egészben belefőzöd a hagymát (ekkor a végén kidobod).
A rántást ezután olaj+liszttel csinálod, zsemleszínűre pirítod, én erre pirospaprikát is szoktam szórni, ráteszed a fokhagymát (ha megég, keserű lesz a fokhagyma és pirospaprika is, vigyázni kell).
Ezután a forró rántást kevered el hideg vízzel, vagy a kihült rántás forró vízzel (az első az egyszerűbb), akkor nem lesz csomós. Jól elkevered, és beleöntöt a főzelékbe. Felforralod, még bugyog pár percet (a lisztnek meg kell főnie), utána belekevered a tejfölt is.
Anyukám úgy csinálja, hogy a rántás után be is habarja (liszt, víz, tejföl - újabb pár perc főzés), én nem szeretm túllisztezni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!