Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Így kell a rántást készíteni?

Így kell a rántást készíteni?

Figyelt kérdés

(Zöldbabfőzeléket csinálnék)

Fokhagymás-tejfölös-vöröshagymás rántást ír a recept:


zsiradékon megfonnnyasztom a hagymát, megy bele a liszt. De mikor kell a tejfölt meg a fokhagymát?


(Bocsánat, elég kezdő vagyok, és ilyen részletes leírást nem találtam.)


Köszönöm!


2012. jún. 7. 10:23
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Zsiradékon pegpiritani a hagymát, fokhagymát, és erre a lisztet. Hideg tejföllel kikeverni, és a sima rántást hőkiegyenlitéssel beleereszteni a forró főző lébe. A hőkiegyenlitést ugy csináld, hogy a hideg tejfölös rántást egy merőkanál főzőlével keverd ki, majd az egész vissza a lébe.
2012. jún. 7. 10:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim ***** válasza:
A hagymát megfonnyasztod, belekevered a lisztet, kicsit piritod, közben az összevágott fokhagymát is belekevered. Amikor megfelelö szinü, akkor felengeded elöször kevés vizzel, kikevered, és vagy besürited a fözeléket, és utána a tejfölt (nekem igy biztosabb), vagy a felöntött rántásba kevered a tejfölt, elkevered és utána öntöd a fözelékbe, (de igy elöfordul, hogy kicsapódik).
2012. jún. 7. 10:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 anonim ***** válasza:

Ahogyan én készítem:

A zöldbabot rövid lében felteszem főni, bele sót, babérlevelet, apróra vágott vöröshagymát teszek.

Amikor megfőtt:

külön lábasban kevés zsír, bele a liszt, ha a rántás megpirult, hideg vízzel felengedeme, símára keverem, és beleöntöm a zöldbabba. Ott is kavargatom, miközben összeforr, és közben belekavarom a tejfölt is. Az még hígít rajta. Egy gondolatnyi cukrot is szoktam bele főzni, és a legvégén amikor tányérba szedtük, aki akar egy csepp ecettel vagy citromlével még ízesíti.

2012. jún. 7. 10:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 anonim ***** válasza:
64%

Hát szerintem ne trüközz a hőkiegyenlítés résszel. Egyszerűbb, ha előbb felengeded hideg vízzel és úgy beleöntöd, miközben elkevered.

A rántáshoz előbb csak egy kevés vizet tegyél, keverd el, majd ismét kevés víz, keverés, majd felöntöd. Ha sok vizet raksz bele, összecsomósodhat tőle.

Hasonlóképpen csomós lesz, ha forró levet öntesz rá.

2012. jún. 7. 10:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 anonim ***** válasza:
A rántásba tehetsz egy kis pirospaprikát is, miután lehúztad a tűzről.
2012. jún. 7. 10:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 anonim ***** válasza:
32%

Nahát :O Nálunk a tejfölöst habarásnak hívják...nem rántásnak :P

Mondjuk persze a rántásnál (amibe nincs tejföl) nem is hőkiegyenlítek. Mert felesleges..


Akkor ez zalai szokás lenne? :P


Amúgy én simán belefőzném a fokhagymát, meg egy fej hagymát a főzelékbe és csinálnék mellé egy paprikás habarást, nekem az sokkal egyszerűbb... :P :)

2012. jún. 7. 10:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 anonim ***** válasza:
A fokhagymát csak a kész rántásba tedd bele,mert megkeseredik. Tejföl helyett (ha nincs házi),főzőtejszínt használj. Az nem csomósodik meg és nem kell vacakolni a hőkiegyenlítéssel. Ha csak habarod,akkor nagyon sovány lesz a főzeléked.
2012. jún. 7. 10:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 anonim ***** válasza:

Így van, a tejföl az habarásba kell.

Fura, mert a hagymát bele szokták főzni a főzelékbe, vagy mindjárt azzal kezded, hogy megfonnyasztod zsiradékon és arra teszed a babot, vagy a babot vízbe teszed, és egészben belefőzöd a hagymát (ekkor a végén kidobod).

A rántást ezután olaj+liszttel csinálod, zsemleszínűre pirítod, én erre pirospaprikát is szoktam szórni, ráteszed a fokhagymát (ha megég, keserű lesz a fokhagyma és pirospaprika is, vigyázni kell).

Ezután a forró rántást kevered el hideg vízzel, vagy a kihült rántás forró vízzel (az első az egyszerűbb), akkor nem lesz csomós. Jól elkevered, és beleöntöt a főzelékbe. Felforralod, még bugyog pár percet (a lisztnek meg kell főnie), utána belekevered a tejfölt is.

Anyukám úgy csinálja, hogy a rántás után be is habarja (liszt, víz, tejföl - újabb pár perc főzés), én nem szeretm túllisztezni.

2012. jún. 7. 11:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 anonim ***** válasza:
Ja, és azt is tudni kell, hogy a tejszínnek más íze lesz. A tejfölös savanykás, a tejszínes édes. Ízlés dolga... Natúr joghurttal is lehet, de úgy még savanyúbb, viszont lényegesen kevesebb lesz benne a kalória. (Nekem nem ízlik.)
2012. jún. 7. 11:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm-köszönöm. Hasznosítom a tanácsokat.
2012. jún. 7. 15:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!