Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Almáspite készítésekor mennyi...

Almáspite készítésekor mennyi tojást használtok? Az almát megpároljátok vagy csak simán megy a tésztára? Vannak apró praktikák? Minden érdekel!

Figyelt kérdés
2012. jún. 1. 10:03
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

egy egész tojás a tésztába és egy sárgája a tetejére kenésnek.

jonatánból v más savanykás almából . lereszelem nyersen kifacsarom a levét aztán cukrozom fahéjjal szórom.

a tésztát a formába teszem - piteforma- és kiszúrkálom az alját villával. megy bele az alma nyersen és a felső tésztaréteg .


kétszer kell lekenni a tojássárgájával attól lesz szép repedezett.

kb. 10 perc különbséggel.


sima vajas v. picit élesztős tésztával is irtó fincsi .

2012. jún. 1. 10:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 A kérdező kommentje:
...köszönöm! :)
2012. jún. 1. 10:30
 3/11 anonim ***** válasza:
Egyetértek az első válaszolóval. Én is mindig így csinálom és még sohasem volt rá panasz. Az almát nem kell előre megpárolni, mert a tésztarétegek között a reszelt alma, nagyon szépen megpuhul, de arra figyelj, hogy alaposan nyomd ki a levét, mert különben eláztatja a tésztát !
2012. jún. 1. 10:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 anonim ***** válasza:
Én mindig megpárolom az almát,mert különben nem puhul meg rendesen. A pite tésztát nem kell sokáig sütni.
2012. jún. 1. 10:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 anonim ***** válasza:
én is megszoktam párolni, a végén rakom bele a fahéjat meg a cukrot.
2012. jún. 1. 10:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

Én a következőképpen készítem, leírom a pontos arányokat is.


Tészta:

50 dkg finomliszt

2 db tojás (felverem, és úgy két evőkanálnyi mennyiséget félreteszek a tetejére, a többi mehet a tésztába)

20 dkg porcukor

1 csomag sütőpor

1 citrom reszelt héja

25 dkg margarin vagy 20 dkg sertészsír

szükség szerint tejföl (2-3 evőkanál) vagy pici tej

Töltelék:

kevés zsemlemorzsa vagy búzadara

kb. 1,5-2 kg alma

cukor

fahéj


A hozzávalókból egy rugalmas, puha tésztát gyúrunk, ha szükséges, kevés tejfölt vagy tejet adjunk hozzá.

Az almákat meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd az alma levét kissé kinyomkodjuk, és ízlés szerint cukrozzuk, fahéjjal ízesítjük.

Én nem szoktam az almát megpárolni.

A tésztát kettévesszük, közepes méretű lapot nyújtunk belőle.

Kivajazott / zsírozott és lisztezett tepsibe rakjuk az egyik tésztalapot, villával megszurkáljuk, kevés zsemlemorzsával vagy búzadarával megszórjuk.

Az almatölteléket ráhelyezzük és a másik tésztalappal befedjük. Tojással lekenjük, és ezt is megszurkáljuk villával. Előmelegített sütőben 180 fokon kb 45 perc alatt készre sütjük.

Tetejét porcukorral meghintjük.

2012. jún. 1. 10:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 anonim ***** válasza:

az én pitém is hasonló ,de mégis kicsit más. épp az előbb fogyott el:)

a receptem:

35 dekg liszt,20 dkg zsír, vagy 10 dkg margarin plusz 12 deka zsír. 1 tojás sárgája , 10 deka porcukor, egy citrom reszelt héja. egy csipet só, fél csomag sütőpor, annyi tejföl, hogy rugalmas tésztát lehessen gyúrni.

a felkozkázott zsiradékot a liszttel kézzel elmorzsókálom teljesen. hozzáteszem a cukrot, sütőport, a citromhéjat, sót, a tojássárgáját és a szükséges kb 2 ek. tejföllel jól összegyúrom.nagyon puha rugalmas nem ragacsos tészta lesz belőle. kettéveszem és fél órát pihentetem.

az almát (tisztán pucolva 1,5 kg) én meghámozva negyedekbe vágom és uborkagyalun

leszelem. lábasban egy kicsit megpárolom a citrom levével, egy kis cukorral (attól függ mennyire savanyú az alma ) mazsolával és fahéjjal. a saját levét kiengedi,abban párolódik. nem főzöm szét, úgy szeretjük, ha lemezes marad a töltelék a tésztában.kihűtöm.

a tésztákat lisztezett deszkán kinyújtom a tepsi méretére, amit sütőpapírral kibélelek. a kinyújtott tésztát is lisztezem, úgy tekerem fel a nyújtófára. bele a tészta a tepsibe, majd villával megszúrkálom. kis prézlivel behintem és ráterítem az almát. befedem a másik tésztával, amit szintén megszúrkálok villával.

a tojás megmaradt fehérjét egy kiskanál tejföllel, egy kiskanál porcukorral villával habosra verem, és ecsettel

rákenem a tésztára. addig kenegetem, míg tart.

előmelegített sütőben kb 40 perc alatt megsütöm.

2012. jún. 1. 12:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 A kérdező kommentje:
...ismét köszönöm a részletes válaszokat. Még nem csináltam pitét egyszer sem, de sohasem késő elkezdeni! :) Mert amúgy nagyon szeretem.
2012. jún. 1. 12:54
 9/11 anonim ***** válasza:
Én soha nem párolom meg az almát.Nagy lyukú reszelőn lereszelem, kinyomkodom, ízesítem fahéjjal, cukorral, vaníliás cukorral, és mennyiségtől függően teszek bele fél-egy csomag vanília pudingpor.Sima főzőset.Ez majd felfogja a sütéskor kieresztett levét és nagyon nagyon finom töltelék lesz belőle.Könnyű lesz szeletelni is, nem, hullik szét.Az alma alá, ha van lekvár, vékonyan kenek.
2012. jún. 1. 15:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 anonim ***** válasza:
A receptet keresd. Macsfalatok Almás pite én ezt sütöm nagyon finom.
2012. jún. 1. 16:52
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!