Almáspite készítésekor mennyi tojást használtok? Az almát megpároljátok vagy csak simán megy a tésztára? Vannak apró praktikák? Minden érdekel!
egy egész tojás a tésztába és egy sárgája a tetejére kenésnek.
jonatánból v más savanykás almából . lereszelem nyersen kifacsarom a levét aztán cukrozom fahéjjal szórom.
a tésztát a formába teszem - piteforma- és kiszúrkálom az alját villával. megy bele az alma nyersen és a felső tésztaréteg .
kétszer kell lekenni a tojássárgájával attól lesz szép repedezett.
kb. 10 perc különbséggel.
sima vajas v. picit élesztős tésztával is irtó fincsi .
Én a következőképpen készítem, leírom a pontos arányokat is.
Tészta:
50 dkg finomliszt
2 db tojás (felverem, és úgy két evőkanálnyi mennyiséget félreteszek a tetejére, a többi mehet a tésztába)
20 dkg porcukor
1 csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja
25 dkg margarin vagy 20 dkg sertészsír
szükség szerint tejföl (2-3 evőkanál) vagy pici tej
Töltelék:
kevés zsemlemorzsa vagy búzadara
kb. 1,5-2 kg alma
cukor
fahéj
A hozzávalókból egy rugalmas, puha tésztát gyúrunk, ha szükséges, kevés tejfölt vagy tejet adjunk hozzá.
Az almákat meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd az alma levét kissé kinyomkodjuk, és ízlés szerint cukrozzuk, fahéjjal ízesítjük.
Én nem szoktam az almát megpárolni.
A tésztát kettévesszük, közepes méretű lapot nyújtunk belőle.
Kivajazott / zsírozott és lisztezett tepsibe rakjuk az egyik tésztalapot, villával megszurkáljuk, kevés zsemlemorzsával vagy búzadarával megszórjuk.
Az almatölteléket ráhelyezzük és a másik tésztalappal befedjük. Tojással lekenjük, és ezt is megszurkáljuk villával. Előmelegített sütőben 180 fokon kb 45 perc alatt készre sütjük.
Tetejét porcukorral meghintjük.
az én pitém is hasonló ,de mégis kicsit más. épp az előbb fogyott el:)
a receptem:
35 dekg liszt,20 dkg zsír, vagy 10 dkg margarin plusz 12 deka zsír. 1 tojás sárgája , 10 deka porcukor, egy citrom reszelt héja. egy csipet só, fél csomag sütőpor, annyi tejföl, hogy rugalmas tésztát lehessen gyúrni.
a felkozkázott zsiradékot a liszttel kézzel elmorzsókálom teljesen. hozzáteszem a cukrot, sütőport, a citromhéjat, sót, a tojássárgáját és a szükséges kb 2 ek. tejföllel jól összegyúrom.nagyon puha rugalmas nem ragacsos tészta lesz belőle. kettéveszem és fél órát pihentetem.
az almát (tisztán pucolva 1,5 kg) én meghámozva negyedekbe vágom és uborkagyalun
leszelem. lábasban egy kicsit megpárolom a citrom levével, egy kis cukorral (attól függ mennyire savanyú az alma ) mazsolával és fahéjjal. a saját levét kiengedi,abban párolódik. nem főzöm szét, úgy szeretjük, ha lemezes marad a töltelék a tésztában.kihűtöm.
a tésztákat lisztezett deszkán kinyújtom a tepsi méretére, amit sütőpapírral kibélelek. a kinyújtott tésztát is lisztezem, úgy tekerem fel a nyújtófára. bele a tészta a tepsibe, majd villával megszúrkálom. kis prézlivel behintem és ráterítem az almát. befedem a másik tésztával, amit szintén megszúrkálok villával.
a tojás megmaradt fehérjét egy kiskanál tejföllel, egy kiskanál porcukorral villával habosra verem, és ecsettel
rákenem a tésztára. addig kenegetem, míg tart.
előmelegített sütőben kb 40 perc alatt megsütöm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!