Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Ha nincs itthon élesztő,...

Ha nincs itthon élesztő, helyettesíthetem sütőporral?

Figyelt kérdés
elméleti kérdés, nem csinálok most semmit, csak eszembe jutott.

2012. máj. 21. 16:57
 1/9 anonim ***** válasza:
Nem hinném mert a sütőportól nem kel meg a tészta.
2012. máj. 21. 17:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Nem.

Amibe élesztő kell, azt a sütőpor nem fogja megnöveszteni...

Élesztőt frisset max porélesztővel helyettesíthetsz.


Sütőport meg szódabikarbónával.

2012. máj. 21. 17:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
attól függ milyen tésztáról van szó. pár aprósütinél még belefér, de más jellegű lesz. Ha kenyérbe rakod, akkor egész más lesz a végeredmény. olyan lesz, mint egy sós piskóta. feljön így is, csak valahogy más lesz
2012. máj. 21. 17:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:

El kell döntenünk, hogy mit szeretnénk sütni, kelt tésztát, vagy mást, eddig az elmélet:))ha már eldöntöttük, akkor neki lehet állni,de

nem váltja ki egymást az élesztő, illetve a sütőpor.

2012. máj. 21. 17:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 A kérdező kommentje:

meg tudnátok fogalmazni, mit jelent az, hogy "más" lesz?


nem mindegy, hogy sütés előtt, vagy sütés közben lesz nagy?

2012. máj. 21. 17:56
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
Nem mindegy. Mert sütés előtt kel, sütés közben meg csak nő. Teljesen más folyamatokat indít be az élesztő mint a sütőpor, de ha annyira részletesen érdekel akkor keress rá neten
2012. máj. 21. 18:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim ***** válasza:
Valóban kémia!, ha csak elméletben érdekel, tényleg lehetőség van a neten utánanézni akárminek...ha már a háziasszonyoknak nem hiszel.
2012. máj. 21. 18:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

Élesztő az olyan tésztákba megy, aminek a nagy része liszt. Összegyúrod, és ott marad gombolyagban egy keményebb massza, amit úgy magában néha nem is lehetne akkorára kinyújtani, mint miután már az élesztő megkelesztette. Az élesztőgombák meglágyítják, megnövelik az anyag térfogatát és könnyebb vele dolgozni. Utána sütéskor továbbkel és így könnyebb szerkezetűként sül meg, finom foszlós dolgokat lehet vele készíteni, nélküle nem.


A sütőpor sütés közben képez buborékokat, ezzel növelve a tészta térfogatát. De ez olyan tésztában, ami full liszt, abban nem hatékony. Kevert tésztákba, piskótákba való, hogy ne egy tömör összenyomott szivacsszerűt kapj, hanem egy riktásabb, puhább tésztát.

Linzersütikbe is szoktak tenni sütőport, ott is növeli a térfogatot, de ott már nem akkora mértékben, mint egy piskótánál. Itt annyi, hogy omlósabb lesz egy linzertészta. Linzertésztátba élesztővel készítesz, akkor az nem lesz linzertészta...

2012. máj. 21. 20:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 A kérdező kommentje:
köszönöm
2012. máj. 22. 10:18

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!