Ha nincs itthon élesztő, helyettesíthetem sütőporral?
Nem.
Amibe élesztő kell, azt a sütőpor nem fogja megnöveszteni...
Élesztőt frisset max porélesztővel helyettesíthetsz.
Sütőport meg szódabikarbónával.
El kell döntenünk, hogy mit szeretnénk sütni, kelt tésztát, vagy mást, eddig az elmélet:))ha már eldöntöttük, akkor neki lehet állni,de
nem váltja ki egymást az élesztő, illetve a sütőpor.
meg tudnátok fogalmazni, mit jelent az, hogy "más" lesz?
nem mindegy, hogy sütés előtt, vagy sütés közben lesz nagy?
Élesztő az olyan tésztákba megy, aminek a nagy része liszt. Összegyúrod, és ott marad gombolyagban egy keményebb massza, amit úgy magában néha nem is lehetne akkorára kinyújtani, mint miután már az élesztő megkelesztette. Az élesztőgombák meglágyítják, megnövelik az anyag térfogatát és könnyebb vele dolgozni. Utána sütéskor továbbkel és így könnyebb szerkezetűként sül meg, finom foszlós dolgokat lehet vele készíteni, nélküle nem.
A sütőpor sütés közben képez buborékokat, ezzel növelve a tészta térfogatát. De ez olyan tésztában, ami full liszt, abban nem hatékony. Kevert tésztákba, piskótákba való, hogy ne egy tömör összenyomott szivacsszerűt kapj, hanem egy riktásabb, puhább tésztát.
Linzersütikbe is szoktak tenni sütőport, ott is növeli a térfogatot, de ott már nem akkora mértékben, mint egy piskótánál. Itt annyi, hogy omlósabb lesz egy linzertészta. Linzertésztátba élesztővel készítesz, akkor az nem lesz linzertészta...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!