Miért van az, hogy sokan szájhagyomány útján terjedő falusi "legendák" szerint járnak el főzés közben? Ti tudtok ilyen régi, kitalált, a gyakorlatban nem bizonyított "praktikákat"?
Mondjuk azt én is úgy tanultam, hogy ha a kaját beteszem a hűtőbe, akkor azt borítsam be. Éppen ezért, meg kell várni, míg teljesen kihűl, mert ha beborítva rakom be a hidegbe, akkor valóban előfordulhat, hogy besavanyodik a födő alatt. És ez igaz nemcsak a krumplis ételekre, akármire.
Hogy valakit hogyan tanítanak főzni, hideg-vízbe, meleg vízbe rakod-e a krumplit, esetleg a tojást, akármit, az szerintem egyéni dolog. Nagyon sok szokásnak, házi praktikának nem ismerjük már az eredetét, a valódi okát, de továbbadjuk a családban. Erre mondjuk: ahány ház, annyi szokás, attól a kaja még jó lehet, jó lesz.
Annak valami értelme van, hogy a krumplit ne hideg vizbe tedd fel föni. Ugyanis amig a krumplit megpucolod meg összevágod, addigra a viz felforr és ha a forró vizbe teszed, akkkor gyorsabban kész lesz.
De hideg vizben feltéve ugyanolyan jó lesz, csak tovább tart.
Ha meleg/langyos ételt teszel a hütöbe, akkor sokkal több áramot fogyaszt, és a belecsöpögö lecaspódott göztöl hamarébb romlik.
Ilyen az is, hogy:
Balra vagy jobbra kavarod-e a rántást! (Tök mindegy...)
A májat nem szabad sózni sütés közben. Rejtély, hogy ezt ki terjesztette el :O
Vagy, a padlizsánkrémet csak fakéssel szabad aprítani. Ennek régen volt alapja mondjuk, de máig ragaszkodnak hozzá egyesek.
A hagymát fedő alatt pároljuk.
Az olajat csak gyenge lángon szabad melegíteni.
A rizst fedő alatt kell párolni, és miután hozzáöntötted a forró vizet, nem szabad levenni a fedőt 20 percig.
Hát most így ennyi jutott eszembe. Mikor feleségül vettem az asszonyt, ilyenekkel idegesített, mert anyósom a tipikus esete ezeknek a "szabályoknak".
Mikor megkérdeztem, mindenre annyit tudott mondani szegénykém, hogy mert ezt így szoktuk, vagy hogy így tanulta, így írta le.
Ne mondom, akkor mostantól másképp szokjuk :D Azóta ő is szeret főzni!
Aki teflonok és duplafenekű "acélcsodák" mellett tanul meg főzni, ezeket soha nem fogja megérteni.
a józan paraszti ész örök érték marad...szerintem.
A krumplit pont, hogy jobb hideg vízben elkezdeni főzni, ennek az a magyarázata, hogy a vitaminok, ásványi sók így kevesebb mértékben oldódnak ki belőle. A legjobb, persze ha az étel jellege engedi, héjastól megfőzni, aztán pucolni. Ezt persze nagyanyáink még nem tudhatták!
A langyos krumplipüré megsavanyodásáról még nem hallottam, de én is csak akkor teszek be bármit is a hűtőbe, ha már szobahőmérsékletű. Ellenkező esetben felmelegíti a hűtőtér levegőjét, nem használ az a többi bent levő kajának sem!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!