Nagyon egyszerü és elronthatatlan sós sütireceptet, ami gyorsan elkészül és nincs vele macera?
10 dkg füstölt szalonna / el is hagyható/
2 tojás /1 a kenéshez/
40 dkg. liszt
20 dkg. zsír
1 cs. sütőpor
kevés tejföl
só ízlés szerint
cseresznye paprika krém ízlés szerint / el is hagyható/
A szalonnát vékony csíkokra vágod összekevered a lisztet a sütőporral, és a többi hozzávalóval. Ujjnyi vastagra kinyújtod és pogácsákat szaggatsz a tésztából. Megkened a tetejét tojással, és 180 fokos előmelegített sütőben, 20-25 perc alatt megsütöd.
Én szoktam belőle rudacskákat is csinálni, de akkor megszórom a tetejét köménymaggal.
sós-sajtos ropogós:
30 deka liszt, 25 deka ráma vagy 20 deka zsír, 10 deka reszelt sajt 6 ek. hidegvíz, 1 ek. 10 %-os ecet, egy teáskanál só(meg lehet kóstolni, ha esetleg több sóval
szereti valaki)
a zsiradékot apró kockákra vágjuk, összemorzsoljuk a liszttel, összegyúrjuk a többi hozzávalóval. fél órát pihentetjük, kb 1,5 cm vastagra kinyújtjuk és derelyevágóval egy centis csíkokra vágjuk. ezeket kb 4-5 centisekre daraboljuk.
tetejét tojással lekenjük, reszelt sajttal, kömény,-vagy szezámmaggal megszórjuk.előmelegített forró sütőben
20-25 perc alatt megsül. aranysárgának kell lennie.sütés közben megnőnek, ezért nem kell szorosan rakni.
sokáig eláll és nagyon finom.
Sajtos rúd
(Én mindig dupla mennyiséget szoktam ebből venni, ez a mennyiség kb. 3-4 tepsi szaggatott rúd lesz)
Tészta:
- 20 dkg puhára olvasztott vaj
- 1 kis doboz tejföl (lehet kefír is)
- 1 csapott evőkanál só
- 40 dkg liszt
Tetejére:
- 1 egész tojás,
- reszelt sajt
Ezeket összegyúrni, ha van idő akkor hűtőbe tenni fél napra, és nyújtás előtt fél órával kivenni, akkor nagyon szépen nyújtható, de csináltam már rögtön összeállítás után is.
Kb. fél cm vastagra kinyújtani, megkenni 1 egész tojással a tetejét, megszórni magokkal (lenmag, szezámmag, napraforgó, darálatlan mák, vagy ami épp van otthon, de ezek el is hagyhatók), utána reszelt sajttal megszórni, és derelye vágóval, vagy késsel kb. ujjnyi hosszú és széles csíkokra vágni.
Sütőlapra téve megsütni közepes hőfokon. Figyelni kell, mert nagyon hamar megsülnek, ha már világos barna, akkor jó.
25 dkg liszt
25 dkg túró
25 dkg margarin
1 teáskanál só
Összegyúrod, megkened a tetejét tojással és megszórod sajttal. Sütőben aranybarnára sütöd.
Sós rúd vagy sós perec ugyanazon recept alapján, képekkel:
Hozzávalók:
- kb. 1/2 kg liszt
- 1 [] élesztő
- 1 [] Ráma vagy 20 dkg zsír
- 1 csapott evőkanál só
- kis tej
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!