A kínai tésztában kihagyhatatlan hozzávalója a szójaszósz? Nem lehet helyettesíteni mással?
Szeretnék kínai tésztát csinálni, de sajnos nincsen itthon szójaszósz és a boltban is kicsit drágának találtam. Nem lehet vmi mással helyettesíteni?
Nagyon köszönöm a segítséget, még sajnos kezdő szakács vagyok :)
miket raksz még a kajába miből áll össze leírnád?
Amúgy tescoba van saját termékükbe szójaszósz az csak 300 ft körül van és nagyon jó! Mert vettem már heinz-be is 800 ft-ért de tescos sokkal finomabb volt:)
A kínai ételnek ez csak egy kiegészítője, finom ízt ad neki. De ugyanúgy ahogy a gulyáslevesből is ki lehet hagyni a gulyáskrémet, ebből is ki lehet hagyni. Ha úgyis csinálsz a tésztára egy fűszeres ragut, akkor nem fog hiányozni annyira.
Én egyébként mindig használok vagy szójaszószt, vagy teryaki szószt (fokhagymás szójaszósz). És való igaz hogy nagyon drága, aki korábban írta, hogy félig van és 4-szer használta, nem tudom hogy csinálja. Nekem a hagyományos sima kisüveges 2 alkalomra elég. Szóval tényleg drága. De lehet kapni ipari szójaszószokat is, olcsón.
Magadnak gyártani egyébként nyilván azért nem tudsz, mert ez egy különleges érlelési eljárással készített szója lé. Persze különböző szószokat elő lehet állítani, de az nem lesz szójaszósz.
5. válaszoló:
"A kínai ételnek ez csak egy kiegészítője, finom ízt ad neki. De ugyanúgy ahogy a gulyáslevesből is ki lehet hagyni a gulyáskrémet, ebből is ki lehet hagyni."
Ha valaki nem tud fözni, ne adjon tanácsokat, ugyanis, aki szerint a gulyáslevesbe GULYÁSKRÉM kell, annak fogalma sincs a fözésröl.
A szójaszósz meg a kinai ételekben alapvetö dolog, olyan, mintha a gulyásból a húst meg a paprikát hagynád ki.
Kedves 6. Ha nem tudsz főzni, ne adj tanácsokat! A gulyásleves alapját a pörkölt adja, a pörköltbe pedig tehetünk gulyáskrémet, mely tartalmaz: paprikát, vöröshagymát, paradicsomot és köményt (ezeket persze külön-külön is beletehetjük). Ha úgy gondolod hogy ezek nem kellenek egy pörköltalapba, akkor tényleg ne adj tanácsokat! Vagy lehet te ilyen instant gulyáslevest csinálsz? Comb, hagyma pirosparika répa krumpli víz? Majd egyszer kóstolj meg egy igazi gulyáslevest!
Amit a kínai kajáról írtál, meg nem is értem. Évek óta főzök kínai ételeket, és valóban jobb a szójaszósszal, mint ahogyan le is írtam, hogy én mindig használok. De a kérdés az volt, hogy kihagyható-e. És igen kihagyható, ugyanis az ízét elnyomja a feltét. Egy wok-os pirított zöldség esetében nem hagyható el, mert a natúr zöldség nem nyomja el az ízeket.
Komolyan nem értem, hogy vannak emberek, akik feljönnek ide ugatni, csak azért mert unatkoznak? Legalább akkor gondolkodnál egy kicsit előtte, barátom.
Csak ott vagytok eltévedve, hogy a szójaszósz alapja a kínai ételeknek. Attól mert ez a legismertebb, vagy ti csak ezt a vonalat ismeritek, még számos más technika létezik. És éppen annyira nem alapanyag a szójaszósz a kínai ételhez (csak kiegészítő), mint a gulyáskrém a gulyásleveshez. Éppen ezért írtam ezt a hasonlatot egyébként. (arról, hogy mi mű, meg mi nem az, vagy ti mit tartotok műnek és mit nem, szerintem ebben a topikban felesleges belemenni)
Nem tudom ettetek-e már például tojásos rizs körettel kínai kaját. Na hol van a rizsen szójaszósz? És ne gyertek azzal, hogy lehet rá tenni, mert persze hogy lehet, de a kérdés az volt, hogy feltétlenül kell-e. És nem kell feltétlenül, ha a kedves kérdező túl drágának tartja, akkor kihagyhatja. Éppen úgy, mint a gulyáskrémet. És semmi köze nincs ehhez annak, hogy ki hogyan főz otthon, meg milyen alapanyagokból, mert a kérdés az volt, hogy kihagyható-e, illetve helyettesíthető-e.
Nem hiszem el, hogy nehéz bedolgozni, amit mondok.
De a kínai tésztának igenis az alapja. Nem minden kínai ételnek de ennek igen. Ez adja meg az ízét. Lehet h lehet mással helyettesíteni, de kihagyni nem nagyon mert akkor teljesen más lesz.
Az meg h mű-e az a vacak amit használsz v sem nem vitatéma mert az. Gyárilak összeállított mindenféle szarral teletömött mű vacak
De nem is vitatkozok veled mert olyan ostoba vagy mint 6 másik. Inkább ne is írj ebbe a témakörbe mert aki nem tud főzni (max ilyen mű vacakokból) annak nem igazán van itt a helye
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!