Egy kiló eperből mennyi lekvárt tudok késziteni? Egyáltalán mi az a mennyiség, amivel érdemes foglalkozni?
Szia!
Én pont tegnap csináltam először eperlekvárt kicsit kevesebb, mint 1 kiló eperből. Én betettem a sütőbe az epret, és mellé tettem kb 30-40dkg cukrot (ez ízlés kérdése, én nem szeretem a túl édes dolgokat.
Amikor elkészült kicsit hígnak találtam így még 1 órát kevergettem a tűzhelyen egy fazékban, addig amíg sűrűbb nem lett, és így félig lett egy normál befőttes üveg.
Egyszerre 2-3 kg-nál többet nem érdemes készíteni,mert nehezebb felfőzni.Legjobb,ha a piacon veszed,és nem a legnagyobb szeműeket,és jó érettet vegyél,mert ezek édesebbek,mint a nagyszemű és bolti eprek.
Lekvár készítése: a szamócát folyóvízben 2-3-szor jól megmosni,kissé lecsurgatni.Egy tálba tenni,és kilónként
40-50 dk culrot rátenni.Letakarni,12 órára hűvös helyen tartani.
Azután a tűzön forrástól számított 20 percig főzni,forrón üvegekbe tenni,és száraz gőzben kigőzölni.
Egy kiló eperből kb.40-50 dk lekvár lesz.
Ha a babának akarod,akkot az epret le is fagyaszthatod.Kiengedés után turmixolhatod,cukrozhatod stb.tortára is teheted,fagyott állapotban.
Nekem főzéshez már előkészített 3kg eperből lett tele pontosan 4db 720ml-s befőttesüveg.
Viszont valószínűleg kevesebb cukrot használtam hozzá mint az átlag, 530 grammot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!