Miért kell, vagy miért szokták külön tálalni a főtt húst?
Itt sorban azt olvasom, hogy a húsleves után, a benne főzött húst külön ételként tálalják fel. Nálunk mindig is az volt a szokás, hogy a leves-zöldséggel együtt tálaltuk a benne megfőzött húst is, és ugyanúgy egyszerre ettük a levesben, mint a tésztát, vagy a zöldséget.
Itt meg többször olvasom, hogy külön tálalják a husit szószokkal, egyebekkel. Miért? Az ország melyik részén? Vagy mikor alakult ki ez a szokás?
Anyósom szokta így, hogy megfőz egy egész csirkét/tyúkot levesnek, majd a leves levét a zöldségekkel és tésztával eszük, utána a húst nagyon finom vegyes gyümölcsszósszal, valamint egy jó nagy "tölteléket" készít (olyat, amit a csirkébe szoktak tölteni, csak folpackba csomagolja, megköti a végeit és a levesbe főzi bele), majd utána jön a második.
Az ő nagymamája készítette így, mi nagyon szeretjük, de kétségkívül van benne költségcsökkentési megoldás is, hiszen sokszor 15 főre főz (és minden nagyképűség nélkül mondom, hogy rajtam kívül soha, senki nem visz semmit, nemhogy süteményt, de még salátát sem).
Mindenesetre még nem készítettem így, mert csak négyen vagyunk, arra meg sok lenne egy egész csirke :). De én mondom, az összes sógor veszekszik a töltelékért :D
Nálunk mindenki máshogy szereti.
Mivel a húslevest le kell szűrni én külön adom a zöldséget, külön a húst és külön a tésztát. Mindenki azt szed, amit akar. És így könnyebb megtalálni az "alkatrészeket", mint pl. a máj vagy a szív.
A férjem úgy szereti, hogy először csak húst szed, utána csak zöldséget végül levest tésztával.
olyat is ismerek, aki csak úgy eszi meg a rántott húst, ha előtte főzve van. Ott a leveshúst rántják ki.
Én a főzelékekhez, szószokhoz jobban szeretem a sülteket.
A húslevesből pedig legyen minden a tányéromban. :)
Hát igen, ahogy írjátok: nálunk a füstölt lapocka, és a füstölt csülök főtt bablevesben, és a rajta levő husit általában paradicsom-, vagy megyszósszal ettük. Igaz, hogy nem a leves és a főétel között, hanem leves után másodikként. És akkor aznap az volt az ebéd.
De a húslevesben (ahogy írtátok is) megfőtt husit a levessel, zöldséggel együtt tálaltuk. Az részletkérdés, hogy visszaraktuk-e leszűrés után a levesbe, vagy külön tálban raktuk az asztalra, és mindenki abból válogatott.
Mindenesetre köszönöm a segítségeteket!
Ment a zöld kezecske mindenkinek! További szép napot!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!