Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Miért kell, vagy miért szokták...

Miért kell, vagy miért szokták külön tálalni a főtt húst?

Figyelt kérdés

Itt sorban azt olvasom, hogy a húsleves után, a benne főzött húst külön ételként tálalják fel. Nálunk mindig is az volt a szokás, hogy a leves-zöldséggel együtt tálaltuk a benne megfőzött húst is, és ugyanúgy egyszerre ettük a levesben, mint a tésztát, vagy a zöldséget.

Itt meg többször olvasom, hogy külön tálalják a husit szószokkal, egyebekkel. Miért? Az ország melyik részén? Vagy mikor alakult ki ez a szokás?

2012. ápr. 25. 20:16
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
88%
Azért, mert nagyon finom a főtt hús, különböző szósszal:/kapor, fokhagyma,paradicsom, gyümölcs szószok/. Nem országrész függő.
2012. ápr. 25. 20:24
 2/15 anonim ***** válasza:
Apukám mindig külön eszi a főtt húst tormával, kenyérrel. Utána a levest :)
2012. ápr. 25. 20:27
 3/15 A kérdező kommentje:

Ezt én értem, és igaz is.

De ahogy itt olvastam esetenként, még akkor is követik ezt a szokást, amikor vendégeket hívnak magukhoz. Nekem nagyon furcsa.

2012. ápr. 25. 20:49
 4/15 anonim ***** válasza:
Meg könnyebb egy tálból kiszedni a húst,zöldséget, mint a levesben keresgélni :D Mi először külön rakjuk, majd a maradékot egybe.
2012. ápr. 25. 20:52
 5/15 anonim ***** válasza:
100%
Ezekből is láthatod, hogy a szokások különbözőek. Vannak emberek, akik a húslevest csak tésztával eszik, vannak akik zöldséget is vesznek hozzá, mások - köztük én is - szeretik a levesbe beleaprított húst. Ha külön tálalják, az már egy önálló fogás. Ez viszont szemléletmód kérdése, mert így már egy főzéssel három fogás van az asztalon. Ez is lehet egy ok. A különböző étkezési szokásokat a mindenkori életkörülmények alakították. Nagyon jó példa erre a rántás. Rántást a magyarokon kívül senki nem használ az egész világon, esetleg különféle életsűrűsítő eljárásokat. a rántást a szükség teremtette meg. Ezzel olcsón, egyszerűen lehetett laktatóbbá tenni a szegény ember életét. Hát ennyit a szokásokról.
2012. ápr. 25. 20:55
 6/15 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem spórolásból alakult ki a dolog mert így külön fogásként lehet tálalni a húst.
2012. ápr. 25. 20:58
 7/15 A kérdező kommentje:

Köszönöm, akkor mostmár kezdek megnyugodni.

Mi is, mindazt, ami a levesben főtt, azt a levessel együtt tettük (tesszük) az asztalra, és azzal együtt esszük.

Persze lehet, hogy ez az új "szokás" több helyen gazdasági kényszer, de az előbb azt olvastam valahol: első fogás előétel, aztán a leves, utána a leveshús fokhagyma mártással. Ezek után a jött a többi finomság, a Gundel-palacsintával bezárólag. Hol itt a gazdasági kényszer?

Erre mondta nagyanyám: ami egyiknél szegények szüksége, az máshol úri cifraság.

2012. ápr. 25. 21:19
 8/15 anonim ***** válasza:
mi is úgy esszük, ahogy te kérdező, de én még nem is hallottam arról, hogy más máshogy eszi.
2012. ápr. 26. 08:16
 9/15 anonim ***** válasza:

én leszűröm a húslevest, de zöldséget és húst is visszapakolom a leveses tálba és rámerem a leszűrt levest. a tésztát külön főzöm.

viszont ismertem a rokonságon belül is olyan családokat, akik leszűrve külön tálalták a főtthúst és a zöldséget.

pl a férjem nagypapájának nem múlhatott el vasárnap a levesben főtt marhahús nélkül,amit paradicsomszósszal és villával összetört főtt tojással kellett neki tálalni.

szerintem semmi tájjelleg nincs benne, egyszerűen az adott család szokásaitól függ. nekem nincs benne semmi furcsa:)

azt viszont megfigyeltem, hogy a családoknál, mindig az a döntő, amit és ahogyan a családfő szereti...:)

2012. ápr. 26. 09:31
 10/15 A kérdező kommentje:

http://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__sutes-fozes__28..

Hát akkor ezt nézzétek meg. Egyébként nem ez az első alkalom, hogy ilyesmivel találkozok, azért is írtam ki a kérdést.

Örülök, hogy a véleményemmel, ismereteimmel nem vagyok egyedül.

Megy mindenkinek a zöld kezecske! Köszi!

2012. ápr. 26. 09:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!