Miért kell, vagy miért szokták külön tálalni a főtt húst?
Itt sorban azt olvasom, hogy a húsleves után, a benne főzött húst külön ételként tálalják fel. Nálunk mindig is az volt a szokás, hogy a leves-zöldséggel együtt tálaltuk a benne megfőzött húst is, és ugyanúgy egyszerre ettük a levesben, mint a tésztát, vagy a zöldséget.
Itt meg többször olvasom, hogy külön tálalják a husit szószokkal, egyebekkel. Miért? Az ország melyik részén? Vagy mikor alakult ki ez a szokás?
Ezt én értem, és igaz is.
De ahogy itt olvastam esetenként, még akkor is követik ezt a szokást, amikor vendégeket hívnak magukhoz. Nekem nagyon furcsa.
Köszönöm, akkor mostmár kezdek megnyugodni.
Mi is, mindazt, ami a levesben főtt, azt a levessel együtt tettük (tesszük) az asztalra, és azzal együtt esszük.
Persze lehet, hogy ez az új "szokás" több helyen gazdasági kényszer, de az előbb azt olvastam valahol: első fogás előétel, aztán a leves, utána a leveshús fokhagyma mártással. Ezek után a jött a többi finomság, a Gundel-palacsintával bezárólag. Hol itt a gazdasági kényszer?
Erre mondta nagyanyám: ami egyiknél szegények szüksége, az máshol úri cifraság.
én leszűröm a húslevest, de zöldséget és húst is visszapakolom a leveses tálba és rámerem a leszűrt levest. a tésztát külön főzöm.
viszont ismertem a rokonságon belül is olyan családokat, akik leszűrve külön tálalták a főtthúst és a zöldséget.
pl a férjem nagypapájának nem múlhatott el vasárnap a levesben főtt marhahús nélkül,amit paradicsomszósszal és villával összetört főtt tojással kellett neki tálalni.
szerintem semmi tájjelleg nincs benne, egyszerűen az adott család szokásaitól függ. nekem nincs benne semmi furcsa:)
azt viszont megfigyeltem, hogy a családoknál, mindig az a döntő, amit és ahogyan a családfő szereti...:)
http://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__sutes-fozes__28..
Hát akkor ezt nézzétek meg. Egyébként nem ez az első alkalom, hogy ilyesmivel találkozok, azért is írtam ki a kérdést.
Örülök, hogy a véleményemmel, ismereteimmel nem vagyok egyedül.
Megy mindenkinek a zöld kezecske! Köszi!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!