Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogyan csináljam meg?

Hogyan csináljam meg?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Bon-bont szeretnék készíteni de nem tudom hogyan mérjem a csokoládé hőfokát ha nincs itthon hőmérőm...Most néztem rengeteg videót sehol sem használnak hőmérőt csak ajánlják...Mivel csináljam szerintetek?? Vagy egyáltalán hogyan?

A választ/segítséget előre is köszönöm!


2012. ápr. 17. 18:20
 1/10 anonim ***** válasza:
Mártsd bele az ujjad hegyét, és kb.-re érezd a hőfokot.
2012. ápr. 17. 18:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 Zslt válasza:
Ha elkezd bugyborékolni, akk elérte a 100 fokot.
2012. ápr. 17. 19:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:
Nehogy addig melegítsd, amíg bugyborékolni kezd, ...mert akkor már nem jó semmire se!. Válassz először is 2 olyan edényt, amit egymás tetejére tehetsz úgy, hogy a felső alja nem ér bele az alsóban levő vízbe, merthogy vízgőz felett kell a csokoládét melegíteni. Én szoktam bonbont készíteni, nem olyan régóta, de néhány százat már elkészítettem.Legjobb minél magasabb kakaótartalmú csokit használni, - 70 %-os körülit, - de legalábbis 50 %-os mindenképpen legyen. Annál finomabb, minél magasabb a kakaótartalma, és persze a bonbon burkolata is akkor kemyényebb, minél nagyobb a kakaótartalom. Az összetördelt csokit a vízgőzön olyasztom addíg, míg egynemű folyékony-krémes nem lesz. Nem szabad semmivel sem hígítani, sem olajjal, sem vajjal, margarinnal sem! Ez fontos!(különben lágyuabb lesz a burok, és nem lehet jól kivenni a formából.)Amegmelígett csokit leveszem a tűzről együtt az alatta levő vizes edénnyel, és kevergetem pár percig (6-8 perc) - ezalatt kissé visszahűl a csoki. Ezután a bonbonformát én egy ecset segítségével kikentem szépen úgy, hogy sehol se maradjon kenetlen folt, és betettem a hűtőbe. Közben kentem egy másik formát, mert beszereztünk többet is. Ha mindet kikentem, kezdtem előlről az egészet még egy sorral. Ha 2 sorral kikentem a formákat, újra hűtőbe teszem.kb. hűl 1 órát, és szépen belerakom a tölteléket úgy, hogy kb. 2 mm-t hagyok, mert ez kell a bonbon talpának.Ezután is beteszem hűlni a hűtőbe 1 órára. A talpat is rém egyszerűen csinálom:kiskanállal szépen a töltelékre kanalazom a csokit, hogy mindenütt fedje a tölteléket. De ezt lehet úgy is ahogy a videón láthattad - rákanalazod az egészre a csokit, és egy hosszúpengéjű késsel szépen lehúzod a felesleget. Ennyi. Közben persze ha a csoki már nagyon hűl, sűrűsödik, akkor újra kell melegíteni vízgőz felett. Én sokféle tölteléket szoktam készíteni, de ezeket a NET-en is fellelheted, meg később magad is találhatsz ki. Én készítettem tejszín és olvasztott fehércsoki, + valamilyen ízesítéssel, de tehetsz bele kissé (mikroban lágyított mogyorókrémet is, csináltam mákosat is egy mákrajongó ismerősömnek, és fondan segítségével is többféle tölteléket csináltam:pl.:a felmelegített fondanhoz eperlekvárt kevertem, vagy áfonyalekvárt, puncsturmixot egy kis puncs aromával....szóval ha bővebben érdekel, jelezd, és írok még. Jó próbálkozást!
2012. ápr. 17. 22:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:
Utolsó vagyok:a kenegetést egyszerű 10-es tiszta ecsettel végeztem, amit csak erre a célra vettem, és használok.
2012. ápr. 17. 22:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 A kérdező kommentje:

Áhh nagyon-nagyon köszönöm mindenkinek!!

Főleg neked kedves utolsó két kommentet író :D

Még egy kérdésem lenne...mennyibe kerül kb egy ilyen forma?? meg milyenek vannak?? nekem is kellene vagy kétféle!

Ja és egyébként amikor bekened nem folyik a forma aljába a csoki??

Temperálni akkor nem is szoktad??Nincs is rá olyan nagy szükség??Elég kevergetni??

Köszönöm szépen előre is a választ!

2012. ápr. 18. 20:22
 6/10 anonim ***** válasza:

Én vagyok az "utolsó" - aki válaszolt.....

A formát febr. közepén vettük Szegeden a cukrászdiszkontban 600 ft.-ért., 3 félét, de egyféléből is több darabot, hogy ha már csinálom, akkor legyen haladós a dolog. Nálam a temperálás abból áll, hogy amikor a a vízgőzön felolvad a csoki, akkor néhány percig még kevergetem, de a vízgőz felett akkor is, és az eddigi tapasztalat azt mutatta, hogy elég neki. Ha nem tudunk a cukrászdiszkontba eljutni, akkor az Aldi-ból veszünk 400 gr-os (bella márkájú?)piros csomagolású bevonócsokoládét, ami 40 %-os kakaótartalmú, és nekem bevált. Amúgy fehér csokival is lehet készíteni, sőt kmbinálni is. (pl. alul fehér egy rétegben, kissé vastagabban, - hűl a hűtőben, majd az oldalára 2-szer ecsettel felkenni a barnát -töltés,...-talpalás) A csokiba semmiképpen ne tegyél olajat!!!!, mert akkor nem lesz elég kemény a burok, és könnyen összetörik mikor kinyomod a formából.Egyébként a csoki elég sűrű, amikor kened, ezért annyira nem folyik az aljára, és amúgy is kétszer kell kenned(kenés-hűtés-kenés-hűtés-töltés-hűtés-talapalás-hűtés-kiszedés). A kész bonbont ne tedd hűtőbe, mert amikor kiveszed, akkor a környezet hőmérsékletét felvéve páracseppek képződhetnek rajta, és akkor már nem olyan szép. Én megjelöltem a különböző ízű bonbonokat, pl. puncsos:rózsaszín gyöngy, vagy tortadara, kókuszos:kókuszreszelék, málnás:piros tortadara, nutellás:barna tortadara, kávés:csipet darált kávé, mákos:csipet mák (egész szemű), marcipános-mandulás:zöld tortadara, narancsos-fondanos:kandírozott narancshéjdarab, csokis-diós:csipet darált dió, stb.Ha kell még segítség, írj! Szia!

2012. ápr. 19. 22:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim ***** válasza:

Még mindíg utolsó vagyok. Küldök néhány képet a műveimről....

És küldük képet a bonbonformákról, meg arról a csokiról, amit használok (aldis). A piros forma (kocka)csak egyszerű jégkockatartó, Tescoból, vagy 100 ft.-os üzletből beszerezhető. A barna formák szilikonból vannak. A szilikonformákban készült csokik szép fényesek, a jégkockatartóban készült csokik mattak, fénytelenek lesznek, de attól azok is jók.

A következő hivatkozásokra kattintva megtudod tekinteni a formákat!


-Formák: [link]


-Elkészült bon-bonjaim:

[link]


[link]


[link]


[link]


Ha van még kérdésed, írj bátran!

2012. ápr. 19. 23:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 A kérdező kommentje:

húúú nagyon ügyes vagy! :)

Köszönöm a válaszaidat.Nekem pont ugyan olyan jégkocka készítőm (vagy tartóm ki hogy hívja) van mint a képen a piros.Szóval abban is elkészíthetem nem baj hogy szilikon?

Tejcsokoládét akkor ne is próbáljak meg kívülre tenni?

Nagyon köszönöm a válaszaidat ha van még kérdésem írom majd e-mailt.

2012. ápr. 20. 17:04
 9/10 anonim ***** válasza:

Szia! "utolsó vagyok"

A piros forma is szilikon, csak az keményebb anyagú, könnyen ki is jön belőle a csoki, de a külseje nem lesz olyan szép fényes, ez látszik is a képen. A barna formák, dirrekt bonbonformák, és puhább anyagúak, a benne készült bonbon külseje is szép fényes lesz. Hogy mi a különbség, és miért matt az egyik, miért fényes a másik.... - nem tudom, bisztos a forma anyaga miatt. Szerintem tejcsokival ne próbálkozz...bár ha belegondolok... a fehér csokiban sincs kakaó, és a bonbon szépen kijön a formából, szépe fényes a külseje is. Amikor az első formát kened, próbaképpen csinálj 4-5 tejcsokisat is....aztán meglátod...., lehet, hogy az is ki fog jönni. Akkor már háromszínű tarka bonbont is tudsz csinálni. Arra ügyelj, hogy ne legyen nagyon híg (legalábbis szobahőmérsékleten a töltelék, mert akkor nem tudod jól letalpalni, mert a csoki kinyomja súlyánál fogva a tölteléket, és amikor kiszede a formából, azt fogod látni, hogy a bonbon széleinél 1-1 csepp töltelék "kikandikál". Én azt csináltam, hogy ha jól kijött a formából, akkor ezt "a kis cseppet" óvatosan letöröltem, és egy ecsethúzással, az olvasztott csokiból odakentem, ezzel "beforrasztottam" az "eresztést" A töltelékek szobahőmérsékleten kb. olyan állagúak, mint a csészés margarin, de amikor betöltöm, akkor egy kicsit mikróban langyosítok rajta, hogy kezelhetőbb legyen, és úgymond egy kiskanálról szinte sűrűn, de belefollyon a formába.Ne legyen teljesen tele a forma, hogy a talp-csokinak is legyen helye. (bár nálam, egy kicsit domború szokott lenni, de ettől még jó.Van közeletekben cukrászdiszkont?

2012. ápr. 20. 20:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 A kérdező kommentje:

Persze,van bár annak cukrászkellékes a neve vannak 10kg-os pillecukrok meg hasonlók is(,mindig ott vásárolok) de szerintem ez lényegtelen hogy diszkont vagy kellékes,egy és ugyan arra gondolunk.

Köszönöm a válaszaidat!

2012. ápr. 21. 10:15

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!