Hogyan csináljam meg?
Sziasztok!
Bon-bont szeretnék készíteni de nem tudom hogyan mérjem a csokoládé hőfokát ha nincs itthon hőmérőm...Most néztem rengeteg videót sehol sem használnak hőmérőt csak ajánlják...Mivel csináljam szerintetek?? Vagy egyáltalán hogyan?
A választ/segítséget előre is köszönöm!
Áhh nagyon-nagyon köszönöm mindenkinek!!
Főleg neked kedves utolsó két kommentet író :D
Még egy kérdésem lenne...mennyibe kerül kb egy ilyen forma?? meg milyenek vannak?? nekem is kellene vagy kétféle!
Ja és egyébként amikor bekened nem folyik a forma aljába a csoki??
Temperálni akkor nem is szoktad??Nincs is rá olyan nagy szükség??Elég kevergetni??
Köszönöm szépen előre is a választ!
Én vagyok az "utolsó" - aki válaszolt.....
A formát febr. közepén vettük Szegeden a cukrászdiszkontban 600 ft.-ért., 3 félét, de egyféléből is több darabot, hogy ha már csinálom, akkor legyen haladós a dolog. Nálam a temperálás abból áll, hogy amikor a a vízgőzön felolvad a csoki, akkor néhány percig még kevergetem, de a vízgőz felett akkor is, és az eddigi tapasztalat azt mutatta, hogy elég neki. Ha nem tudunk a cukrászdiszkontba eljutni, akkor az Aldi-ból veszünk 400 gr-os (bella márkájú?)piros csomagolású bevonócsokoládét, ami 40 %-os kakaótartalmú, és nekem bevált. Amúgy fehér csokival is lehet készíteni, sőt kmbinálni is. (pl. alul fehér egy rétegben, kissé vastagabban, - hűl a hűtőben, majd az oldalára 2-szer ecsettel felkenni a barnát -töltés,...-talpalás) A csokiba semmiképpen ne tegyél olajat!!!!, mert akkor nem lesz elég kemény a burok, és könnyen összetörik mikor kinyomod a formából.Egyébként a csoki elég sűrű, amikor kened, ezért annyira nem folyik az aljára, és amúgy is kétszer kell kenned(kenés-hűtés-kenés-hűtés-töltés-hűtés-talapalás-hűtés-kiszedés). A kész bonbont ne tedd hűtőbe, mert amikor kiveszed, akkor a környezet hőmérsékletét felvéve páracseppek képződhetnek rajta, és akkor már nem olyan szép. Én megjelöltem a különböző ízű bonbonokat, pl. puncsos:rózsaszín gyöngy, vagy tortadara, kókuszos:kókuszreszelék, málnás:piros tortadara, nutellás:barna tortadara, kávés:csipet darált kávé, mákos:csipet mák (egész szemű), marcipános-mandulás:zöld tortadara, narancsos-fondanos:kandírozott narancshéjdarab, csokis-diós:csipet darált dió, stb.Ha kell még segítség, írj! Szia!
Még mindíg utolsó vagyok. Küldök néhány képet a műveimről....
És küldük képet a bonbonformákról, meg arról a csokiról, amit használok (aldis). A piros forma (kocka)csak egyszerű jégkockatartó, Tescoból, vagy 100 ft.-os üzletből beszerezhető. A barna formák szilikonból vannak. A szilikonformákban készült csokik szép fényesek, a jégkockatartóban készült csokik mattak, fénytelenek lesznek, de attól azok is jók.
A következő hivatkozásokra kattintva megtudod tekinteni a formákat!
-Formák: [link]
-Elkészült bon-bonjaim:
Ha van még kérdésed, írj bátran!
húúú nagyon ügyes vagy! :)
Köszönöm a válaszaidat.Nekem pont ugyan olyan jégkocka készítőm (vagy tartóm ki hogy hívja) van mint a képen a piros.Szóval abban is elkészíthetem nem baj hogy szilikon?
Tejcsokoládét akkor ne is próbáljak meg kívülre tenni?
Nagyon köszönöm a válaszaidat ha van még kérdésem írom majd e-mailt.
Szia! "utolsó vagyok"
A piros forma is szilikon, csak az keményebb anyagú, könnyen ki is jön belőle a csoki, de a külseje nem lesz olyan szép fényes, ez látszik is a képen. A barna formák, dirrekt bonbonformák, és puhább anyagúak, a benne készült bonbon külseje is szép fényes lesz. Hogy mi a különbség, és miért matt az egyik, miért fényes a másik.... - nem tudom, bisztos a forma anyaga miatt. Szerintem tejcsokival ne próbálkozz...bár ha belegondolok... a fehér csokiban sincs kakaó, és a bonbon szépen kijön a formából, szépe fényes a külseje is. Amikor az első formát kened, próbaképpen csinálj 4-5 tejcsokisat is....aztán meglátod...., lehet, hogy az is ki fog jönni. Akkor már háromszínű tarka bonbont is tudsz csinálni. Arra ügyelj, hogy ne legyen nagyon híg (legalábbis szobahőmérsékleten a töltelék, mert akkor nem tudod jól letalpalni, mert a csoki kinyomja súlyánál fogva a tölteléket, és amikor kiszede a formából, azt fogod látni, hogy a bonbon széleinél 1-1 csepp töltelék "kikandikál". Én azt csináltam, hogy ha jól kijött a formából, akkor ezt "a kis cseppet" óvatosan letöröltem, és egy ecsethúzással, az olvasztott csokiból odakentem, ezzel "beforrasztottam" az "eresztést" A töltelékek szobahőmérsékleten kb. olyan állagúak, mint a csészés margarin, de amikor betöltöm, akkor egy kicsit mikróban langyosítok rajta, hogy kezelhetőbb legyen, és úgymond egy kiskanálról szinte sűrűn, de belefollyon a formába.Ne legyen teljesen tele a forma, hogy a talp-csokinak is legyen helye. (bár nálam, egy kicsit domború szokott lenni, de ettől még jó.Van közeletekben cukrászdiszkont?
Persze,van bár annak cukrászkellékes a neve vannak 10kg-os pillecukrok meg hasonlók is(,mindig ott vásárolok) de szerintem ez lényegtelen hogy diszkont vagy kellékes,egy és ugyan arra gondolunk.
Köszönöm a válaszaidat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!