Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Milyen édességet csináljak a...

Milyen édességet csináljak a gulyás leveshez?

Figyelt kérdés

A párom nem magyar, külföldön élünk. Megígértem neki, hogy csinálok gulyás levest a hétvégén, de ötletem sincs, hogy mi legyen a második. Általában ő főz, salátát és könnyű másodikat szoktunk enni. Most meg egy jó kis erős magyar levessel nyitunk, ami után szerintem egyikünknek se lesz kedve egy kiadós második fogáshoz, ezért valami édességre gondoltam.

Ami eddig a listán volt: madártej (ha esetleg tud valaki receptet 2 főre, szívesen olvasom) máglyarakás, aranygaluska. Valami más esetleg?

Köszönöm

2012. márc. 12. 14:47
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
0%

A legrosszabb párosítás, amit el tudok képzelni, a húsra valami cukros édesség.

"Mindenféle cukor – például a mézben és a gyümölcsökben megtalálható természetes cukrok (fruktóz) csakúgy, mint a finomított fehér cukor (szacharóz) – gátolja a gyomornedvek kiválasztását és a természetes gyomormozgásokat. A cukrok nem emésztődnek meg már a szájban, mint a gabonafélék, és a gyomorban sem, mint a hús. Az önmagukban fogyasztott cukrok gyorsan áthaladnak a gyomron, és a vékonybélbe jutnak. Amikor más ételekkel együtt esszük a cukrot – például hússal és kenyérrel egy szendvicsben –, a gyomor egy ideig feltartóztatja őket. A kenyérben és a kólában lévő cukor ott várakozik a gyomorban a hamburgerrel és a zsömlével, és várja, hogy a gyomor ezeket megeméssze. Amíg a gyomor az állati fehérje és a kenyérben lévő keményítő emésztésén dolgozik, addig a gyomorban uralkodó meleg és nedves közegben óhatatlanul megindul a bevitt többletcukor savas erjedése.

Már egyetlen kockacukor is elég a szendvics utáni kávéban ahhoz, hogy erjedés induljon meg a gyomorban. Már egyetlen üdítő is elég arra, hogy szeszfőzés kezdődjön a gyomorban. A cukorral ízesített gabonafélék szinte garantálják a savas erjedést. Amióta világ a világ, a természeti törvényeket az ételek társítása kapcsán is figyelembe vették. Megfigyelték, hogy a madarak az egyik napszakban rovarokat esznek, míg egy másikban magvakat. Más állatok egyszerre csak egy táplálékot fogyasztanak. A ragadozó állatok a nyers hús révén közvetlenül biztosítják fehérjeszükségletüket.

Keleten az a tradíció, hogy jin étel előtt jang ételt esznek. […] Az ember nagyon korán megtanulta, hogy a helytelen ételtársítások hogyan hatnak a szervezetre. Amikor megfájdult a gyomra attól, amit evett, nem nyúlt rögtön savlekötő tablettáért, hanem változtatott azon, ahogy addig evett.

[…]

Amikor a keményítőt és a – például a mézben és a gyümölcsökben előforduló – komplex cukrokat megemészti a szervezet, azok monoszacharidoknak nevezett egyszerű cukrokra bomlanak. Ezek hasznosítható anyagok: tápanyagok. Amikor a keményítő és a különböző cukrok egyszerre kerülnek be a szervezetbe és erjedésnek indulnak, széndioxidra, ecetsavra, alkoholra és vízre bomlanak. A víz kivételével ezek nem hasznosítható anyagok, azaz mérgek. Amikor a fehérjét megemészti a szervezet, az aminosavakra bomlik, amelyek hasznosítható anyagok: tápanyagok. Amikor a fehérje és a cukor egyszerre kerül a szervezetbe, megrothadnak, és különféle ptomainokra és leukomainokra bomlanak, amelyek nem hasznosítható anyagok, azaz mérgek. Az enzimes emésztés előkészíti az ételeket arra, hogy a szervezet hasznosítsa őket. A bakteriális bomlás ezzel szemben alkalmatlanná teszi őket erre. Az első folyamat tápanyagokat hoz létre, a második mérgeket."

Ha már mindenképpen édességet akartok enni, egyrészt ne cukorral édesítsd, másrészt ne az legyen a fő fogás, hanem - mondjuk - az uzsonna.

2012. márc. 12. 15:27
 12/28 A kérdező kommentje:
Utolsó ez kicsit hasonlít az aranygaluskára ugye? Csak ott nem kalács van alul. Hm... nagyon jónak hangzik!
2012. márc. 12. 15:28
 13/28 A kérdező kommentje:

Bocsánat, utolsó előtti!

Utolsó: én így tanultam főzni, nálunk a nehéz leves után mindig édesség volt. És semmi bajunk nincsen, elhízottak se vagyunk. Egyébként se kívánok egy ilyen leves után valamit még ami sós.

Uzsonánnak nem lenne jó, mert alapjáraton 4ig dolgozik, tehát már alaposan benne leszünk a délutánba mire asztalhoz kerülünk.

Ennek ellenére köszönöm a hozzászólásod.

2012. márc. 12. 15:29
 14/28 A kérdező kommentje:
16 éve nem eszek cukrot. Tehát ezzel nagyon nincs gondom. A cukros receptekben mindig édesítőt használok.
2012. márc. 12. 15:30
 15/28 anonim ***** válasza:

15:24-es vagyok:) ha az öntöttkiflire gondolsz, igen akár az aranygaluskára is hasonlít csak nem kell bajlódni kelt tésztával.de inkább a máglyarakásra hajaz. nagyon finom, egyszerű,csak jó sűrű legyen a tojásos massza.én igenis lehet édesítőszerrel is...

üdv és sok sikert:))

2012. márc. 12. 15:35
 16/28 A kérdező kommentje:
Igen, az öntött kiflire gondoltam, mert ahogy olvastam egyből az aranygaluska ugrott be. Amit szeretek, csak a galuska csinálós rész macerás. Viszont az általad leírt nagyon jól hangzik. Kilfink nincs, de van kalácsunk. Szikkadtnak kell lennie? Mert akkor érdemes lenne szerdán/csütörtökön megvennem.
2012. márc. 12. 16:10
 17/28 anonim ***** válasza:

igen, mert azért ne máljon szét teljesen az öntettől, csak szívja föl. utána rá a hab és mehet a sütőbe. nem kell túl forró legyen a sütő. a hab egy picit rózsaszínre piruljon.

üdv.

2012. márc. 12. 16:15
 18/28 anonim ***** válasza:
Jó zsemléből is, én már csináltam.
2012. márc. 12. 16:16
 19/28 A kérdező kommentje:

Köszönöm!

Olyan 180-160 fok remélem elég lesz neki :) Uuuuh azuram átkozni fogja a napot amikor megismert :D Ilyen finom édességek náluk nincsenek.

2012. márc. 12. 16:17
 20/28 anonim ***** válasza:
Inkább áldani fogja. :-)))))))))))
2012. márc. 12. 16:47
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!