Hogy kell csinálni a tortilla tésztát? Olcsóbban kijövök, mintha megvenném?
Tortilla recept
Kategória:
Nassok, sós finomságok
Hozzávalók:
30 dkg liszt
4 ek olaj
1 tk só
1/2 cs sütőpor
víz
Elkészítés:
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a sütőport és az olajat.
Langyos vízzel fokozatosan lágy tésztává gyúrjuk. Befedve 15 percig pihentetjük. 12 egyforma méretű golyót formálunk a tésztából, amiket lisztezett deszkán nagyon vékonyra kinyújtunk úgy, hogy kb. 18-20 cm átmérőjű lepényeket kapjunk. Vaslapon (vagy öntöttvas serpenyőben, de ha nincs, akkor vastag aljú serpenyőben) zsiradék nélkül sütjük, amíg a tészta felhólyagosodik. Ekkor megfordítjuk és a másik felét is megsütjük. A készeket melegen tartjuk.
Tanácsok:
Ha többet készítünk, le is fagyaszthatjuk. Használhatjuk mártogatósként, de megtölthetjük mexikói fűszerezésű hússal is.
Elkészítési idő: 45 perc
Tortilla tészta recept
Kategória:
Tésztafélék
Hozzávalók:
Hozzávalók:
4 dl liszt,
0,5 dl finom étolaj,
1/2 teáskanál só,
1 dl meleg víz.
Elkészítése:
Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet és a sót. Morzsoljuk össze a lisztet és az étolajat, míg egyenletes, finom keveréket kapunk. Ebbe keverjük a vizet aztán, míg a tészta ki nem alakul. Egy belisztezett gyúrótáblán dagasszuk a tésztát addig, amíg lágy és rugalmas nem lesz, kb. 2-3 percig. Műanyag fóliába csomagolva hagyjuk állni szobahőmérsékleten 30 percig. Ezután gyúrjuk át a tésztát megint, majd osszuk nyolc egyenlő részre a 25 cm-es tortillákhoz, vagy 12 egyenlő részre a 20 cm-es tortillákhoz. Minden darabból formáljunk golyót, és csomagoljuk őket egyenként műanyag fóliába, hogy a kiszáradásukat megelőzzük, hagyjuk állni őket ismét fél órát. Egy sodrófával nyújtsunk minden golyóból belisztezett gyúrótáblán 20 vagy 25 cm-es kerek korongokat. Zsírpapír rétegek közé rakjuk őket, egymás tetejére. Egy nem bezsírozott serpenyőt vagy tepsit közepes tűzön melegítsünk olyan forróra, hogy a vízcsepp táncoljon a forró felszínen. Óvatosan helyezzünk egy tortillát a tepsibe, és addig süssük, míg a teteje hólyagosodni nem kezd, az alján pedig megbarnult foltok kez-denek megjelenni, ez 20-30 másodpercet vesz igénybe. Fordítsuk meg a tortillát, és a másik felét is süssük további 15-20 másodpercig. Ha a tortilla fel kezdene puffadni a második oldal sütése közben, gyengéden nyomjuk vissza egy spatulával. Rakjuk át a tortillát egy alumínium fóliára. Süssük meg a többi tortillát is. Egymás tetejére helyezve, letakarva tároljuk a tortillákat, amíg valamennyi el nem készül.
Elkészítés:
Elkészítése:
Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet és a sót. Morzsoljuk össze a lisztet és az étolajat, míg egyenletes, finom keveréket kapunk. Ebbe keverjük a vizet aztán, míg a tészta ki nem alakul. Egy belisztezett gyúrótáblán dagasszuk a tésztát addig, amíg lágy és rugalmas nem lesz, kb. 2-3 percig. Műanyag fóliába csomagolva hagyjuk állni szobahőmérsékleten 30 percig. Ezután gyúrjuk át a tésztát megint, majd osszuk nyolc egyenlő részre a 25 cm-es tortillákhoz, vagy 12 egyenlő részre a 20 cm-es tortillákhoz. Minden darabból formáljunk golyót, és csomagoljuk őket egyenként műanyag fóliába, hogy a kiszáradásukat megelőzzük, hagyjuk állni őket ismét fél órát. Egy sodrófával nyújtsunk minden golyóból belisztezett gyúrótáblán 20 vagy 25 cm-es kerek korongokat. Zsírpapír rétegek közé rakjuk őket, egymás tetejére. Egy nem bezsírozott serpenyőt vagy tepsit közepes tűzön melegítsünk olyan forróra, hogy a vízcsepp táncoljon a forró felszínen. Óvatosan helyezzünk egy tortillát a tepsibe, és addig süssük, míg a teteje hólyagosodni nem kezd, az alján pedig megbarnult foltok kez-denek megjelenni, ez 20-30 másodpercet vesz igénybe. Fordítsuk meg a tortillát, és a másik felét is süssük további 15-20 másodpercig. Ha a tortilla fel kezdene puffadni a második oldal sütése közben, gyengéden nyomjuk vissza egy spatulával. Rakjuk át a tortillát egy alumínium fóliára. Süssük meg a többi tortillát is. Egymás tetejére helyezve, letakarva tároljuk a tortillákat, amíg valamennyi el nem készül.
Tortilla
* Hozzávalók:
30 dkg liszt
4 ek olaj
1 tk só
1/2 cs sütőpor
víz
* Elkészítés:
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a sütőport és az olajat.
Langyos vízzel fokozatosan lágy tésztává gyúrjuk. Befedve 15 percig pihentetjük. 12 egyforma méretű golyót formálunk a tésztából, amiket lisztezett deszkán nagyon vékonyra kinyújtunk úgy, hogy kb. 18-20 cm átmérőjű lepényeket kapjunk. Vaslapon (vagy öntöttvas serpenyőben, de ha nincs, akkor vastag aljú serpenyőben) zsiradék nélkül sütjük, amíg a tészta felhólyagosodik. Ekkor megfordítjuk és a másik felét is megsütjük. A készeket melegen tartjuk.
Tortilla (mexikói)
Hozzávalók:
2 csésze liszt 1 teáskanál só 3/4 teáskanál sütôpor 3 evôkanál zsiradék (zsír, olaj, vaj) 2/3 csésze meleg víz
Elkészítés:
"A tortilla nagyon jó mártogatósnak: avokádókrémmel, sajtkrémmel, tejföllel stb., illetve belegöngyölhetünk mindenféle mexikói jellegû tölteléket is. A víz kivételével összekeverjük a hozzávalókat, majd a vízzel fokozatosan lágy tésztává gyúrjuk. Befedve 15 percig pihentetjük. 12 egyforma darabra osztjuk, golyókat formálunk belôle, amelyeket lisztes deszkán 15-18 cm átmérôjû lepényekké nyújtunk. A készeket ismét befedjük, hogy ne száradjanak ki. Vastag aljú serpenyôben, zsiradék nélkül sütjük, amíg a felületén buborékok nem keletkeznek. Megfordítjuk és megsütjük a másik felét is. A készeket melegen tartjuk.,"
Tortilla de Maíz
A mexikói tortilla egy kukoricalisztből készült lepény, mely sok mexikói számára a nemzeti identitás szimbóluma is.
A tortilla tradícionális elkészítésének első lépéseként a száraz, még le nem darált kukoricát először is órákon át kevés égetett mésszel együtt főzik, majd újra kiszárítják, végül pedig ledarálják. A lúgos, meszes víz megnöveli a növényben található protein és a vitaminok elérhetőségét, javítja az ízt és a szagot, és a különösen kemény szemeket szivacsosabbá teszi, ami által a darálás már könnyebb lesz. Ez a technika, mely a pellagra betegséget megakadályozza Közép-Amerikában már a prekolumbiai időkben is használatos volt.
Az ún. masa harina, mely napjainkban már egész Mexikó területén megvásárolható, maga a kukoricadara, melyet igény szerint még kevés vízzel összekevernek, és egy speciális nyomón keresztül vékony pita formákat nyomnak, amit már csak megsütnek a forró platnin A Nachos (kukoricachips) is hasonlóképpen készül, azzal a különbséggel, hogy a száraz, negeydelt tortillat zsírban sütik ki.
Vidéken még ma is beáztatják éjszakára a kukoricaszemeket, melyeket aztán másnap speciális darálon ledarálnak. Mexikóban számos kukoricafajta létezik, így vannak olyan területek - különösen északon -, ahol a kék tortilla is nagyon kedvelt.
Nyers kukoricalisztből nem igazán készítenek tortillat, mivel a kukorica számára a rövid sütési idő alatt a relatív száraz tésztában nem áll elég idő arra, hogy tökéletesen átsüljön, megpuhuljon, így a tortilla szinte emészthetetlen lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!