Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogy kell csinálni a tortilla...

Hogy kell csinálni a tortilla tésztát? Olcsóbban kijövök, mintha megvenném?

Figyelt kérdés
2009. jún. 10. 14:28
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
68%
Melyik tortillára gondolsz, mert kétféle van: létezik spanyol és mexikói verzió. Az előbbi krumplis-tojásos lepény, a másik (hagyományosan) egy kicsit bonyolult recept, mert eredetileg kukoricaliszt és (kapaszkodj meg!) mész keverékéből készül.
2009. jún. 10. 15:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim ***** válasza:
100%

Tortilla recept

Kategória:

Nassok, sós finomságok


Hozzávalók:

30 dkg liszt

4 ek olaj

1 tk só

1/2 cs sütőpor

víz


Elkészítés:

A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a sütőport és az olajat.

Langyos vízzel fokozatosan lágy tésztává gyúrjuk. Befedve 15 percig pihentetjük. 12 egyforma méretű golyót formálunk a tésztából, amiket lisztezett deszkán nagyon vékonyra kinyújtunk úgy, hogy kb. 18-20 cm átmérőjű lepényeket kapjunk. Vaslapon (vagy öntöttvas serpenyőben, de ha nincs, akkor vastag aljú serpenyőben) zsiradék nélkül sütjük, amíg a tészta felhólyagosodik. Ekkor megfordítjuk és a másik felét is megsütjük. A készeket melegen tartjuk.


Tanácsok:

Ha többet készítünk, le is fagyaszthatjuk. Használhatjuk mártogatósként, de megtölthetjük mexikói fűszerezésű hússal is.


Elkészítési idő: 45 perc

2009. jún. 10. 16:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 anonim ***** válasza:
100%

Tortilla tészta recept

Kategória:

Tésztafélék


Hozzávalók:

Hozzávalók:

4 dl liszt,

0,5 dl finom étolaj,

1/2 teáskanál só,

1 dl meleg víz.


Elkészítése:

Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet és a sót. Morzsoljuk össze a lisztet és az étolajat, míg egyenletes, finom keveréket kapunk. Ebbe keverjük a vizet aztán, míg a tészta ki nem alakul. Egy belisztezett gyúrótáblán dagasszuk a tésztát addig, amíg lágy és rugalmas nem lesz, kb. 2-3 percig. Műanyag fóliába csomagolva hagyjuk állni szobahőmérsékleten 30 percig. Ezután gyúrjuk át a tésztát megint, majd osszuk nyolc egyenlő részre a 25 cm-es tortillákhoz, vagy 12 egyenlő részre a 20 cm-es tortillákhoz. Minden darabból formáljunk golyót, és csomagoljuk őket egyenként műanyag fóliába, hogy a kiszáradásukat megelőzzük, hagyjuk állni őket ismét fél órát. Egy sodrófával nyújtsunk minden golyóból belisztezett gyúrótáblán 20 vagy 25 cm-es kerek korongokat. Zsírpapír rétegek közé rakjuk őket, egymás tetejére. Egy nem bezsírozott serpenyőt vagy tepsit közepes tűzön melegítsünk olyan forróra, hogy a vízcsepp táncoljon a forró felszínen. Óvatosan helyezzünk egy tortillát a tepsibe, és addig süssük, míg a teteje hólyagosodni nem kezd, az alján pedig megbarnult foltok kez-denek megjelenni, ez 20-30 másodpercet vesz igénybe. Fordítsuk meg a tortillát, és a másik felét is süssük további 15-20 másodpercig. Ha a tortilla fel kezdene puffadni a második oldal sütése közben, gyengéden nyomjuk vissza egy spatulával. Rakjuk át a tortillát egy alumínium fóliára. Süssük meg a többi tortillát is. Egymás tetejére helyezve, letakarva tároljuk a tortillákat, amíg valamennyi el nem készül.


Elkészítés:

Elkészítése:

Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet és a sót. Morzsoljuk össze a lisztet és az étolajat, míg egyenletes, finom keveréket kapunk. Ebbe keverjük a vizet aztán, míg a tészta ki nem alakul. Egy belisztezett gyúrótáblán dagasszuk a tésztát addig, amíg lágy és rugalmas nem lesz, kb. 2-3 percig. Műanyag fóliába csomagolva hagyjuk állni szobahőmérsékleten 30 percig. Ezután gyúrjuk át a tésztát megint, majd osszuk nyolc egyenlő részre a 25 cm-es tortillákhoz, vagy 12 egyenlő részre a 20 cm-es tortillákhoz. Minden darabból formáljunk golyót, és csomagoljuk őket egyenként műanyag fóliába, hogy a kiszáradásukat megelőzzük, hagyjuk állni őket ismét fél órát. Egy sodrófával nyújtsunk minden golyóból belisztezett gyúrótáblán 20 vagy 25 cm-es kerek korongokat. Zsírpapír rétegek közé rakjuk őket, egymás tetejére. Egy nem bezsírozott serpenyőt vagy tepsit közepes tűzön melegítsünk olyan forróra, hogy a vízcsepp táncoljon a forró felszínen. Óvatosan helyezzünk egy tortillát a tepsibe, és addig süssük, míg a teteje hólyagosodni nem kezd, az alján pedig megbarnult foltok kez-denek megjelenni, ez 20-30 másodpercet vesz igénybe. Fordítsuk meg a tortillát, és a másik felét is süssük további 15-20 másodpercig. Ha a tortilla fel kezdene puffadni a második oldal sütése közben, gyengéden nyomjuk vissza egy spatulával. Rakjuk át a tortillát egy alumínium fóliára. Süssük meg a többi tortillát is. Egymás tetejére helyezve, letakarva tároljuk a tortillákat, amíg valamennyi el nem készül.

2009. jún. 10. 16:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

Tortilla


* Hozzávalók:


30 dkg liszt

4 ek olaj

1 tk só

1/2 cs sütőpor

víz


* Elkészítés:


A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a sütőport és az olajat.

Langyos vízzel fokozatosan lágy tésztává gyúrjuk. Befedve 15 percig pihentetjük. 12 egyforma méretű golyót formálunk a tésztából, amiket lisztezett deszkán nagyon vékonyra kinyújtunk úgy, hogy kb. 18-20 cm átmérőjű lepényeket kapjunk. Vaslapon (vagy öntöttvas serpenyőben, de ha nincs, akkor vastag aljú serpenyőben) zsiradék nélkül sütjük, amíg a tészta felhólyagosodik. Ekkor megfordítjuk és a másik felét is megsütjük. A készeket melegen tartjuk.

2009. jún. 10. 16:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

Tortilla (mexikói)



Hozzávalók:


2 csésze liszt 1 teáskanál só 3/4 teáskanál sütôpor 3 evôkanál zsiradék (zsír, olaj, vaj) 2/3 csésze meleg víz



Elkészítés:


"A tortilla nagyon jó mártogatósnak: avokádókrémmel, sajtkrémmel, tejföllel stb., illetve belegöngyölhetünk mindenféle mexikói jellegû tölteléket is. A víz kivételével összekeverjük a hozzávalókat, majd a vízzel fokozatosan lágy tésztává gyúrjuk. Befedve 15 percig pihentetjük. 12 egyforma darabra osztjuk, golyókat formálunk belôle, amelyeket lisztes deszkán 15-18 cm átmérôjû lepényekké nyújtunk. A készeket ismét befedjük, hogy ne száradjanak ki. Vastag aljú serpenyôben, zsiradék nélkül sütjük, amíg a felületén buborékok nem keletkeznek. Megfordítjuk és megsütjük a másik felét is. A készeket melegen tartjuk.,"

2009. jún. 10. 16:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 anonim ***** válasza:
4%
az első válaszoló honnan vette a mészt??????????évek óta sütöm itthon a tortilla tésztát,és le vagyok hülve,mert ilyet még nem hallottam
2009. jún. 10. 16:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 anonim ***** válasza:
100%

[link]


itt az eredeti mexikói tortilla recept,mész nélkül :D

2009. jún. 10. 16:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 anonim ***** válasza:
100%
0:) Kétféle tortilla létezik: a hagyomásnyos spanyol, ami valamiféle omlett, a lényege a tojás. Lassan hírsebb lesz a közép amerikai rokona, amit kukoricalisztből készítenek, és megsütnek, valamiféle kenyér lesz belőle. A kétféle receptet nem válogattam szét, azét, mert a tojás tortillát is készítik mexikóban is
2009. jún. 10. 16:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 anonim ***** válasza:
100%

Tortilla de Maíz


A mexikói tortilla egy kukoricalisztből készült lepény, mely sok mexikói számára a nemzeti identitás szimbóluma is.


A tortilla tradícionális elkészítésének első lépéseként a száraz, még le nem darált kukoricát először is órákon át kevés égetett mésszel együtt főzik, majd újra kiszárítják, végül pedig ledarálják. A lúgos, meszes víz megnöveli a növényben található protein és a vitaminok elérhetőségét, javítja az ízt és a szagot, és a különösen kemény szemeket szivacsosabbá teszi, ami által a darálás már könnyebb lesz. Ez a technika, mely a pellagra betegséget megakadályozza Közép-Amerikában már a prekolumbiai időkben is használatos volt.


Az ún. masa harina, mely napjainkban már egész Mexikó területén megvásárolható, maga a kukoricadara, melyet igény szerint még kevés vízzel összekevernek, és egy speciális nyomón keresztül vékony pita formákat nyomnak, amit már csak megsütnek a forró platnin A Nachos (kukoricachips) is hasonlóképpen készül, azzal a különbséggel, hogy a száraz, negeydelt tortillat zsírban sütik ki.


Vidéken még ma is beáztatják éjszakára a kukoricaszemeket, melyeket aztán másnap speciális darálon ledarálnak. Mexikóban számos kukoricafajta létezik, így vannak olyan területek - különösen északon -, ahol a kék tortilla is nagyon kedvelt.


Nyers kukoricalisztből nem igazán készítenek tortillat, mivel a kukorica számára a rövid sütési idő alatt a relatív száraz tésztában nem áll elég idő arra, hogy tökéletesen átsüljön, megpuhuljon, így a tortilla szinte emészthetetlen lesz.

2009. jún. 10. 16:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 anonim ***** válasza:

[link]


itt olvashatsz róla

2009. jún. 11. 14:57
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!