Ki tud nagyon jó bolognai spagetti receptet? :DD
Ezt szoktam igen gyakran késziteni - mindenféle zacskós vacak meg füszerkeverékek nélkül.
Egy kisebb fej hagymát apróra vágni, 1 közepes sárgarépát meg kb ugyanakkora darab zellergumót megpucolva a durva reszelön lereszelni, a hagymával együtt kevés (max. 1 evökalnál) olivaolajon üvegesre párolni. Hozzáteszel fél kg darált húst (marha, disznó vagy vegyes, pulyka meg csirke nem való hozzá), összepiritod, sóval, bazsalikummal, rozmaringal füszerezed, beleteszel 200-300 g paradicsompürét meg annyi vizet, hogy ne legyen túl hig. Idönként megkevergetve kis lángon fözöd, legalább fél órát, de minél több ideig fözödik, annál finomabb lesz.
Én így készítem el.
2 közepes fej vöröshagymát felaprítok és olivaolajon megdinsztelem. Nem magas hőfokon, hogy ne égjen oda. Ha megpárolódott 2 kiskanál pirospaprikát szórok bele. Majd mehet bele az 1 kg darált hús (sertésből szoktam). Majd megfűszerezem a következőekkel:
3 babérlevél, bazsalikom, petrezselyem, oregano, vegeta, bors, majoranna. (Egyébként lehet kapni olasz fűszerkeveréket, az is tökéletes). Belevágok 1 kisebb paradicsomot és hozzáteszek még 3 darab összezúzott fokhagymát. Majd belerakom a paradicsompürét (Aranyfácán szerintem a legjobb, 1 kg húshoz mehet a nagyobbik).
Majd készre csinálom.
Felteszem közben a tésztát főzni, ha megfőtt egy tepsibe borítom és mehet rá a kész bolognai hús. Összekeverem, jól megszóróm reszelt sajttal és beteszem a sütőbe, hogy rápíruljon a sajt. Nagyjából ennyi.
Ugyan így elkészített bolognai húsből csinálhatsz lasagne-t is (még finomabb szerintem, mint a hosszú tésztával.
A tepsi alját kibébeled megfőtt lasagane tésztával, erre mehet a bologonai mártás, erre rá sajtmártás (mindjárt leírom, hogyan készítem), majd megint tészta és addig rétegezed, míg el nem fogynak a hozzávalók. A tetejére ismét sajtmártás kerül, amit még pluszban megszórhatsz sajttal és be a sütőbe, hogy barna legyen a teteje.
Sajtmártás.
30 g vajat megolvasztasz lábosban, majd megszórós 30 g liszttel. Ha megbarnult a liszt felöntöd fél liter hideg tejjel és addig főződ (folyamatos keverés mellett), míg kicsit bemártásodik :) Mehet bele ízlés szerint pici ső, bors és szerencsendió (amit nem kell sajnálni). Ezután mehet bele 1 deci főzőtejszín, egy nagyon picit még főződ. Leveszed a tűzről és beleraksz egy darab tojás sárgáját és hozzákeversz még 100 g reszelt sajtot. Kész a mártás, mehet a lasagna közé és a tetejére.
Remélem tudtam segíteni.
Jő főzőcskézést :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!