Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Bodzaszörpöt szeretnék készite...

Bodzaszörpöt szeretnék késziteni, van valami egyszerű módja? Jó lenne, ha sokáig tartós maradna

Figyelt kérdés
egy szatyorra valót szedtem,maga a cukor is tartósit?-és tényleg rengeteg cukor kell hozzá?
2009. máj. 30. 21:08
 1/6 anonim válasza:
100%

huh...mi hétfőn csináltunk suliban bodzaszörpöt...lehet hogy nem emlékszem pontosan...akkor bocsi, de szerintem majd kijavítanak, szóval:

5 literes "kancsóba" csináltuk

fél kiló cukor

50 citrompótló

asszem 2 liter víz...(arra emlékszem,hogy 2 kancsó...de hogy azok hány literesek...nem tom:S 2 liter viszont kevésnek tűnik)

3 citrom felkarikázva (mi héjjal együtt tettük bele)

és 5 bodza virág


hát remélem nem emlékszem rosszul

2009. máj. 30. 21:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim válasza:
100%
bocsi, előző vagyok azt elfelejtettem, hogy aztán ki a napra
2009. máj. 30. 21:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
Nálunk egy tíz literes vödörben áztak egy hétig a virágok két felkarikázott citrom, 10 dkg citromsav, és két csapott evőkanál nátrium-benzoát társaságában. Reggel-este meg kellett keverni. Aztán hozzátettünk másfél kg cukrot, még egy teáskanálnyi nátriumot, és másnap ment az üvegekbe. A nátrium-benzoáttól jóval tovább eltartható, mintha csak a cukorra hagyatkoznál, és az ízét sem befolyásolja. De egyáltalán nem kell bele sok cukor, én is olvastam olyan recepteket, ahol öt kilókat írtak. Én a miénkbe ennyit sem raktam volna 8szerintem 10 literhez bőven elég egy kiló), de most nagymamám vezényelte a műveletet, nem volt szavazati jogom :)
2009. máj. 30. 22:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim válasza:

Én évek óta így csinálom, többeknek ízlik:

2 liter vizet felforralok 2 kg cukorral. Hagyom kicsit kihűlni, majd belekeverek 50 g citromsavat. Utána beleöntöm befőttesüvegbe (ehhez kb. 5 l-es kell, vagy több kisebb), és beleteszek kb. 24 db bodzavirágot (az eredeti recept 12 db közepes és 12 db nagy fejet írt) és két citromot felkarikázva. Kb. 4-5 napig hagyom állni, utána leszűröm és palackokba öntöm. Kb. olyan töménységű így, mint a bolti szörpök (tehát kb. 7-szeres higításban iható).

Pár hétig eláll, hűtő nélkül is.

Én más tartósítószert nem teszek bele, nem akarom magamat "mérgezni" vele.

Lehet kevesebb cukorral és kevesebb bodzával is csinálni az ugyaennyi vizet, de akkor hígabb, tehát kevesebb vizet kell hozzáadni iváskor.

Úgy tudom, hogy a cukor is tartósít valamennyit, de azért erre nem adnám a fejemet.

Most hallottam egy ismerősömtől, hogy ő megszárítja a bodzát, és abból csinálja a szörpöt, és így tovább eláll. Még télen is issza, tartósítószert nem tesz bele. Azt azonban nem tudom, hogy mennyi cukrot ad hozzá.

Sok sikert!

2009. máj. 30. 22:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 A kérdező kommentje:
köszi szépen mindenkinek
2009. máj. 31. 12:27
 6/6 anonim válasza:

Vigyázz! A bodza, ánizs, ... ernyősvirágúak növelik a frontérzékenységet, migrént okoz az emberek 3%-ánál.

Egyébként felvert tojásfehérjés palacsintatésztába mártva, kirántva ( a kocsányt le kell vágni bemártás után ) porcukorral finom.

2009. aug. 31. 22:07
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!