Bodzaszörpöt szeretnék késziteni, van valami egyszerű módja? Jó lenne, ha sokáig tartós maradna
huh...mi hétfőn csináltunk suliban bodzaszörpöt...lehet hogy nem emlékszem pontosan...akkor bocsi, de szerintem majd kijavítanak, szóval:
5 literes "kancsóba" csináltuk
fél kiló cukor
50 citrompótló
asszem 2 liter víz...(arra emlékszem,hogy 2 kancsó...de hogy azok hány literesek...nem tom:S 2 liter viszont kevésnek tűnik)
3 citrom felkarikázva (mi héjjal együtt tettük bele)
és 5 bodza virág
hát remélem nem emlékszem rosszul
Én évek óta így csinálom, többeknek ízlik:
2 liter vizet felforralok 2 kg cukorral. Hagyom kicsit kihűlni, majd belekeverek 50 g citromsavat. Utána beleöntöm befőttesüvegbe (ehhez kb. 5 l-es kell, vagy több kisebb), és beleteszek kb. 24 db bodzavirágot (az eredeti recept 12 db közepes és 12 db nagy fejet írt) és két citromot felkarikázva. Kb. 4-5 napig hagyom állni, utána leszűröm és palackokba öntöm. Kb. olyan töménységű így, mint a bolti szörpök (tehát kb. 7-szeres higításban iható).
Pár hétig eláll, hűtő nélkül is.
Én más tartósítószert nem teszek bele, nem akarom magamat "mérgezni" vele.
Lehet kevesebb cukorral és kevesebb bodzával is csinálni az ugyaennyi vizet, de akkor hígabb, tehát kevesebb vizet kell hozzáadni iváskor.
Úgy tudom, hogy a cukor is tartósít valamennyit, de azért erre nem adnám a fejemet.
Most hallottam egy ismerősömtől, hogy ő megszárítja a bodzát, és abból csinálja a szörpöt, és így tovább eláll. Még télen is issza, tartósítószert nem tesz bele. Azt azonban nem tudom, hogy mennyi cukrot ad hozzá.
Sok sikert!
Vigyázz! A bodza, ánizs, ... ernyősvirágúak növelik a frontérzékenységet, migrént okoz az emberek 3%-ánál.
Egyébként felvert tojásfehérjés palacsintatésztába mártva, kirántva ( a kocsányt le kell vágni bemártás után ) porcukorral finom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!