Hogy kell normális bodzaszörpöt készíteni?
2 l víz, 20 bodzavirág, 2 citrom, 2 kg kristálycukor, 5 dkg citromsav
A bodzavirágot leöblítjük. Összekeverjük a 2 l vízzel, beletesszük a 2 db karikára vágott citromot. Letakarjuk egy vékony anyaggal, majd 2 napig hagyjuk állni hűvös helyen. Közben néhányszor keverjük meg. 2 nap múlva szűrjük le (sűrű szövésű tiszta konyharuhát vagy gézt használok hozzá, akár kétszer is átszűröm, nem szeretem, ha virágdarabkák és egyéb valamik úszkálnak benne), majd főzzük össze a cukorral és a citromsavval. Töltsük bele az alaposan megtisztított üvegekbe, jól zárjuk le, és tegyük száraz dunsztba, azaz egy edényben, meleg takarók között hagyjuk 2-3 napig. Kell bele a 2 kg cukor, szép sűrű lesz, és jól higítható.
Mi így szoktuk csinálni:
Egy nagy vödör nyílott bodzavirágot átmosunk.
Egy óriás fazékban 9 liter vizet 4 kg cukorral összemelegítünk és kihűtünk.
2 doboz citrompótlót, 8-10 citrom levét, és 3 teáskanál borkősavat elkeverünk benne.
Végül belerakjuk a virágokat, és 3-4 napig hűvös helyen állni hagyjuk.
Ezután felforraljuk, ha hűlt 2 teáskanál szalicilt kavarunk bele.
Üvegekbe vagy műanyag flakonokba szűrjük.
2 hét múlva fogyasztható.
Mi ezt a mennyiséget duplázni szoktuk, de így se bírja ki végig, rég elfogy mire újra virágzik a bodza.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!