Miért nem sikerül sehogy normális piskótát sütnöm?
Már végigolvastam az összes hasonló kérdést, gyakorlatilag a feladás határán állok. Anyósom úgy csinálja, hogy egyben veri fel a tojásokat. ahány tojás annyi púpos evőkanál liszt, csapott evőkanál cukor, fél zacskó sütőpor, és mintaszerű piskótát süt gázsütőben. Ugyanúgy elkészítve (a tortaforma ugyanaz, az evőkanál is) csak elektromos sütőben sütve nem jön fel az istenért sem. Már próbáltam, hogy nem kenem ki zsiradékkal, tettem bele szódabikarbónát, sóval vertem ki a tojásfehérjét. Külön a tojássárgáját. Tettem a sütő aljára lábasba vizet, hogy gőzös legyen a sütő. Próbáltam légkeveréssel és anlélkül is, de hiába. A mostani, ami szintén nem jött össze így készült:
6 tojássárgája felverve 5 evőkanál cukorral. 6 tojásfehérje felverve 1 kanál cukorral, pici sóal és pici szódabikarbónával. Nem verettem túl keményre a tojásfehérjét, hogy ne törjön össze (próbáltam nagyon kiverve is). A tojássárga alapba evőkanalanként beleszitáltam a fél zacsi frissen vásárolt dr. Oetker sütőporral összekevert lisztet, felváltva a tojásfehérjével. Óvatosan kavartam össze, majd 180 fokra előmelegített, gőzös sütőbe tettem légkeverés nélkül. Nem lett jó így sem. Mit rontok el? Vagy a sütő nem alkalmas erre? Minden más szépen, egyenletesen sül benne. Köszi a válaszokat!
a fejérjébe nem kell cukor, de ha azzal csinálnádakkoris felkéne jönnie. A légkeverésjó neki, azt nyigodtan hagyd.
Nemsütöd túl? Ha túlsütöd akkor újra összeomlik és száraz lesz
Szerintem vannak olyanok (mint pl én is), akikre haragszik a piskóta. Nekem se sikerül, sose. Eddig 1x jött fel rendesen, és mikor kivettem, összeesett nagyon kicsire. Szörnyű. Én nem is sütök piskótát.
Bármi más sikerül, csak a sima piskóta nem.
Többféleképpen lehet piskótát sütni, én így szoktam (így mindig sikerül):
Azt jól írtad, hogy ahány tojás annyi kanál liszt és cukor. 1 sütőpor elvileg fél kg liszthez kell, de én a 5 tojásos piskótámra is teszek fél zacsi friss sütőport (mármint olyat asmi még nem, vagy csak nemrég lett felbontva). A tojássárgáját kikeverem a cukorral, mikor már egész világos és "habos" akkor hozzáadom a lisztet meg a sütőport. Azután keverem ki a tojásfehérjét minden nélkül. Anyu úgy tanított hogy ha bele kerül víz vagy mondjuk a tojássárgájából egy kis darab, akkor nem lehet úgy felverni, ezért erre odafigyelek (bár biztosan vannak akik ezt másként gondolják). mikor már teljesen kemény, vagyis megfordítva a tája nem folyik ki, akkor nagyon óvatosan egy fakanállal beleforgatom a fehérjét. A tepsinek én csak az alját szoktam kikenni, mert ha az oldalát is kikenem, akkor állítólag nem "nő meg" a piskóta. Én 180 fokon szoktam sütni sima elektromos sütőben. Mikor már egy picit megbarnult a teteje, csak akkor veszem ki (addig nem nyitogatom, igaza van az előttem válaszolóknak). Belenyomok egy fogpiszkálót, ha nem ragad rá a tészta, kész. Picit várok azután kiviszem a formából.
Biztosan lehet másképpen is, de nekem így mindig sikerül.
A cukrász(nak) így (kéne) csinálja(csinálnia):
piskótalaphoz:
-1 tojás
-2 dkg liszt
-2 dkg cukor
piskóratortához (tehát formában sült karikához):
- 1 tojás
- 2,5 dkg liszt (ettől magasabb lesz)
- 2 dkg cukor
Ha kakót, darált diót, stb. teszel bele, akkor a lisztmennyiségből kivonod a kakaó mennyiségét.
Pl. sima fehér karika:
- 6 tojás
- 15 dkg liszt
- 12 dkg cukor
1 kg liszthez 10 dkg jó minőségű kakaóport számolunk, azaz 90 dkg liszt + 10 dkg kakaó, így:
kakaós karika:
- 6 tojás
- 13,5 dkg liszt
- 1,5 dkg kakaópor
- 12 dkg cukor
A fehérjét egy pici sóval kemény habbá vered. A sárgáját kihabosítod a cukorral, majd lazán beleforgatod a habba. Ezután beleszitálod a lisztet (ami lehet sütőporos, kakaós, stb.), és óvatosan, laza mozdulatokkal belekevered.
Kb. ennyi :) cukrásznak tanulok, és mi így tanultuk :)
jesszusom...most lehet haragudni rám,de én tegnap csináltam először piskótát,ráadásul piskótatekercset,és isteni lett...
DE...
6 tojás, 6 kanál kristálycukor,5 kanál liszt, fél cs. sütőpor,fél citrom reszelt héja volt benne,de én annyira kezdő vagyok,hogy csak fogtam és összekevertem a cukrot,a lisztet meg a sütőport és ráütöttem a 6 tojást...fakanállal összekevertem és sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem,sima sütőbe 4es fokozaton megsütöttem...és el sem gondolkodtam olyanokon,hogy fel kéne verni esetleg..vagy só kéne bele...vagy külön sárgája,fehérje...csak összekavartam mindent egybe...és sikerült..és feltekerni is sikerült...és isteni lett...
Azért egy kevert piskóta és egy felvert között ég és föld a különbség.
Amit felversz, az dupla akkora lesz, mint amikor ugyanazokat az összetevőket összekeverve megsütöd.
De hát van, akinek a mikrós süti is süti...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!