Miért nem sikerül sehogy normális piskótát sütnöm?
Már végigolvastam az összes hasonló kérdést, gyakorlatilag a feladás határán állok. Anyósom úgy csinálja, hogy egyben veri fel a tojásokat. ahány tojás annyi púpos evőkanál liszt, csapott evőkanál cukor, fél zacskó sütőpor, és mintaszerű piskótát süt gázsütőben. Ugyanúgy elkészítve (a tortaforma ugyanaz, az evőkanál is) csak elektromos sütőben sütve nem jön fel az istenért sem. Már próbáltam, hogy nem kenem ki zsiradékkal, tettem bele szódabikarbónát, sóval vertem ki a tojásfehérjét. Külön a tojássárgáját. Tettem a sütő aljára lábasba vizet, hogy gőzös legyen a sütő. Próbáltam légkeveréssel és anlélkül is, de hiába. A mostani, ami szintén nem jött össze így készült:
6 tojássárgája felverve 5 evőkanál cukorral. 6 tojásfehérje felverve 1 kanál cukorral, pici sóal és pici szódabikarbónával. Nem verettem túl keményre a tojásfehérjét, hogy ne törjön össze (próbáltam nagyon kiverve is). A tojássárga alapba evőkanalanként beleszitáltam a fél zacsi frissen vásárolt dr. Oetker sütőporral összekevert lisztet, felváltva a tojásfehérjével. Óvatosan kavartam össze, majd 180 fokra előmelegített, gőzös sütőbe tettem légkeverés nélkül. Nem lett jó így sem. Mit rontok el? Vagy a sütő nem alkalmas erre? Minden más szépen, egyenletesen sül benne. Köszi a válaszokat!
Hát külön sütőfajtáknál nem igazán vettük, mert ugye nagyüzemben kemencében készül a cuccos... Bár elektromos és gázos kemence is van...
Viszont annyit tudok, hogy a lapokat 210°C-os, páramentes sütőtérben sütjük 12 percig, a karikát és a kapszlit [ami nem a vékony piskótalap, hanem a vastagabb, amit keretben kell sütni - vagy otthon peremes tepsiben] 180°C-os, gőzös sütőtérben 45-48 percig. Így tanították, viszont itthon nekünk snassz kétfokozatú [tehát kicsi és nagy láng] gáztűzhelyünk van, így a hőmérsékletet ellenőrizgetni nem tudom, viszont egész egyszerűen közepes lángon tűpróbáig sütöm. Ha olyan helyzet van, hogy a piskóta teteje már pirul, de a közepe még nyers, akkor le lehet takarni alufóliával, mint a sült húst :)
A leírásod alapján az a hiba, hogy nem vered kőkeményre a tojás fehérjét!
Cukor nélkül fel kell verni, majd egy kanál cukor hozzáadásával teljesen kemény tojáshabot kell készíteni. Én még azután is verem 1-2 pecig , miután már nem csurog/eik ki ki a fejjel lefelé fordított edényből.
Valóban gyengéden kell utána dolgozni vele, de mese az, hogy összetörik a hab, ha kemény...
Szia!
Hozzávalók:
6 egész tojás
6 ek cukor (150 g)
6 ek liszt (90 g)
1 cs sütőpor
2 ek víz
A tepsit kizsírozod és kilisztezed.
Elindítod / begyújtod a sütőt. Légkeverésesnél 150 fok.
A tojást elektromos habverővel elkezded felverni, amikor halvány citromsárga krémszínű lesz, elkezded beleadagolni a cukrot. Addig vered még szinte krémes nem lesz. Gyűrűződik majd. Hozzá adod a vizet. Vered egy kicsit. Ezután elkezded kanalanként bele adagolni a sütőporos lisztet. Jó alaposan elkevered a végén majdnem vajszínű lesz. Beleöntöd a tepsibe, beteszed sülni. Ez így eddig kb 20 – 25 perc.
Sütés:
20-25 percig kell sütni, és addig nem nyitogatjuk a sütőt, mert összeesik. Az ajtó üvegen keresztül nem árt nézegetni, ha elvált a tepsi oldalától a tészta, elzárod a sütőt és egy kicsit kinyitod az ajtót. 10 – 15 percig bent hagyod hűlni, résnyire nyitott ajtónál és csak utána veszed ki, így nem esik össze a tésztád, amikor kiveszed.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!