Finom húsleves elkészítéséhez milyen csirkeaprólékot érdemes venni?
Nem szeretnék csirkét bontani és nem is nagyon tudok húslevest főzni. Bár tudom, hogy nem nehéz, az alapja a megfelelően választott aprólék.
Abban kérnm a segítséget, hogy konkrétan mit vegyek a hentestől.
köszönöm a válaszokat
Alapjaiban: far-hát, nyak, szárny, belsőségek (=máj, zúza). Sokan a mellehúsára azt mondják, túl száraz, nem való a levesbe. Én azt is szoktam belerakni, mivel az nem csontos, (csíkokra vágva) tehát lesz benne olyan rész is, amit nem kell szopogatni.
Személy szerint csak a combot nem szoktam levesbe tenni, mert nekem attól már túl zsírosnak tűnik a leves, de ez is ízlés dolga.
Inkább gondolj vissza arra, hogy amikor a mamád húslevesét etted, akkor milyen részekkel találkoztál benne, ha te is azokból főzöd, akkor biztosan hasonlóan finom ízű levest fogsz tudni főzni, mint a mamád.
Ha vigyázol arra, hogy felforrás után, csak kicsi lángon, inkább csak pöcögjön a leves, mint forrjon, akkor az ízek érkeznek előjönni a husiból, a megfelelő mennyiségű, minőségű zöldségek és fűszerek (sárgarépa, gyökér, zeller, 1-2 girizd fokhagyma, só, szemes bors, egy csokor petrezselyem, attól függ, mit szoktatok) jelentősen segítenek, hogy finom legyen.
Csirke mellből nem lehet jó húslevest főzni. Az túl sovány hozzá. Farhát,nyaka,lába,szárny,belsőségek kellenek hozzá. Leveskockát és Vegetát sem szabad beletenni. Nem egészséges és nem is javít a levesen. Só,egész bors,vöröshagyma egészben,pár fokhagyma gerezd, és sárgarépa,zöldség,ha van kevés zeller kell bele.
Ha esetleg zsírosnak találod a levest,a zsírját le lehet szedni róla. De bolti csirkéből nem lesz zsíros leves.
Nem igaz, hogy nem lehet jó csirkelevest főzni, viszont ehhez az aprólékot el kell felejteni, bőröstül.
Főzheted csak combból vagy csak mellből (az elég száraz), a comról természetesen nem kell levenni a bőrt, de le lehet. A mellet bőr nélkül árulják.
40-50 deka húshoz kell legalább 1 nagy vagy 2 kicsi vöröshagyma, 4 nagy répa, 2 nagy vagy 3 kicsi zöldség, 1 karalábé, 1 kis gumó zeller és néhány szál zellerzöld, és legalább fél paradicsom. (Mehet bele egész paradicsom és ha van, akkor egy tv paprika is szára nélkül, egészben).
Felrakod főni a húst (combok kettévágva, alsó és felső részre, melle kb. combnyi daragokra vágva) az egész hagymákkal, és a kb. 3-ba vágott zöldségekkel, karalábé 4 felé, zeller elég kettőbe. + Egészben a paprika, paradicsom, zellerlevelek. Én ekkora adagra 1,7 l vizet öntök, akkora a vízforralóm. Ha használsz vegetát, akkor fél evőkanál vegeta, harmad evőkanál só, ha nem használsz vegetát, akkor kicsivel több só kell. Őrzöd, amíg felforr, fedőt teszel rá és leveszed a lángot, csak gyöngyöznie szabad, akkor lesz szép a színe. Kb. 1 óra alatt fő meg, de ellenőrizni kell a húst.
Tésztát külön főzz bele, mert tönketeszi a levet.
Szoktam bele 3 szem egész borsot is dobni az elején, de nem muszáj.
Legutóbb nem volt zellerem, csak angolzeller(szárak), azzal is tökéletes lett, pedig a paprika is kimaradt. :)
Leveskocka? Na neeee...
Ha belerakod a megfelelő mennyiségű és minőségű húst (konkrétan comb és mell!), valamint a megfelelő mennyiségű zöldséget, akkor NEM kell leveskocka.
Húslevest csak húsból lehet főzni. Van csirkeaprólék-leves is, de az NEM húsleves, nem is lesz olyan íze.
Az a titka, hogy "sűrűre" kell főzni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!