Hogyan főzzem meg a rizst, hogy utána ne ragadjon össze?
Figyelt kérdés
2009. máj. 15. 21:00
1/16 anonim válasza:
Először is ne aprószemű rizset vegyél, hanem hosszú szeműt. Ha előgőzöltet (parboiled) veszel, az még jobb. Azzal csak annyit kell tenni, hogy ráöntöd a vizet, fűszerezed, és hagyod megfőni. Nagyon fontos, hogy NE kavargasd, mert megtörik. Ha megfőtt, akkor tálalhatod. Ha mindenképpen kavarni kell, mert mondjuk zöldséget akarsz hozzátenni, akkor egy villával óvatosan forgasd bele, miután megfőtt. Az apró szemű rizs tejberizsnek való.
2/16 anonim válasza:
Én főzés előtt kevés olajon szép fehérre pirítom a rizst, utána öntöm fel dupla annyi vízzel, mint a rizs.
Ekkor teszem bele a fűszereket vagy zöldséget is.
Így le sem ragad, és szép pergős lesz!
3/16 anonim válasza:
Én úgy szoktam hogy pár csepp olajat rakok a vízbe. Persze van olyan rizs amin ez sem segített. Jó fajtát kell választani.
4/16 anonim válasza:
Ehez rutin kell sajna. Nekem kb.5 évbe telt mire sikerült tuti rizst készítenem. Az én megoldásom, hogy úgy főzöm mint a tésztát. Az elején 15 percig odapirítom, majd 5 szörös vízben megfőzöm és leszűröm. Sohasem jött össze másképp a pergős köret, csak így. Sok sikert...
5/16 A kérdező kommentje:
Köszike:)
Holnap én főzöm a barátnőmnek az ebédet:P
(18 éves vagyok:D, azt gondoltam, hátha tud segíteni valaki, mert a rizzsel mindig bajom van)
Köszike:)
2009. máj. 15. 21:20
6/16 anonim válasza:
A rizsadagot megmosom majdnem hideg vizben és elöntöm róla. Egy lábasban egy újjnyi olajat melegitek, majd ebbe bele teszem a rizst és egyszer-kétszer átforgatom a forrósodó olajban egy lapáttal. Ha kell ekkor sózom. Hideg vizet öntök rá, annyit, hogy ellepje és fedőt teszek rá. Kis lángon melegitem tovább és gyakran megemelem a fedőt. Ha a tetejéről eltünik a viz egy szemet megkóstolok, és a keménységétől függően még öntök pici vizet rá. Ekkor egyszer a lapáttal átforditom de nem keverem. A fedőt rajta hagyom és két perc múlva elzárom a lángot. A lényeg, hogy nem kavarom, nem főzöm agyon és puhul még a gőzében is. Pár perc múlva kissé lehúzom róla a fedőt, hogy párologjon a felesleg viz-gőz, és melegen tálalom.
7/16 anonim válasza:
Olajon megfuttatom és tejforralóban főzöm. De ami tuti az a gyors rízs:))
8/16 anonim válasza:
Ahogy előttem is írták, én is kevés olajon jól átforgatok pl. 1pohárnyi megmosott rizst, hogy mindenhol érje az olaj, kicsit pirítom, de csak annyira, hogy ne sercegjen nagyon. Utána sózom, és felöntöm 2x annyi vízzel, mint a rizs, ráteszem a fedőt, és felforralom. Utána takarékra veszem, és félrebillentett fedővel addig főzöm, amíg a belseje még nagyon picit roppanós, de már a víz nagyja elfőtt róla. Ekkor elzárom alatta a gázt, megkeverem, félrehúzom, és lefedem. 10 perc múlva kész.
9/16 anonim válasza:
Itt a válaszolók már kétféle rizsről is beszélnek.
Az úgynevezett párolt rizsről mint pl az utolsó válaszoló
A másik a sima főtt rizs...amit vízbe kifőzöl és leszűrsz.
10/16 anonim válasza:
18.17 es vagyok
a sima kifőzött leszűrt rizs nem ragad...a másik már rizikósabb de viszont az a finomabb
Szerintem...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!