Tejberizshez milyen arányban kell a tej és a rizs?
Tejberizs
Hozzávalók (4 személyre):
20 dkg rizs
4 dkg vaj
tej
cukor
só
A rizst öntsd fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, add hozzá a vajat, gyengén sózd meg, s lassú tűzön (időnként megkeverve) főzd, amíg a rizs fel nem szívja a vizet. Ekkor öntsd fel annyi tejjel, amennyi ellepi, s lassan főzd tovább (ha a folyadék előbb főne el, minthogy a rizs megpuhul, adj még hozzá tejet). Amikor a rizs már puha, s felesleges folyadék sincs rajta, cukrozd, s jól keverd meg. (Kakaóval, lekvárral, befőttel vagy őrölt fahéjjal egyaránt díszíthető.)
1 liter tejhez 2 deci rizst adok
nem teszek bele cukrot, hogy ne égjen le. Mikor megföt akkor 1 tojást pár kanál cukorral meg fahéjjal kikeverek jól és hozzá adom a forró rizshez, ez össze húzza pudingosnak.
Én úgy csinálom, hogy:
24 dkg rizs meg egy kicsi, 1 liter tej, 10 dkg kr. cukor, 1 vaníliás cukor.
Én egyben felrakom. Beleteszem lábasba és jól összekeverem majd lassú tűzön főzöm, hogy legyen ideje a rizsnek megfőlni. Majd megkóstolom, és ha jó a rizs leveszem. Én meg szoktam óvatosan keverni közben, nehogy leragadjon.
Nagyon fincsi lett már többször is!
Ja és egy jó púpozott kanál rizst veszek 2 dkg-nak, cukor ugyanígy. Még idáig jó lett!
Amúgy nekem ez az alap a rizsfelfújtnak is. Csak ott még teszek bele 2dl vizet is pluszba meg ugye a tojássárgája, vaj, meg a felvert tojáshab beleforgatva és vajazott, morzsázott tepsibe megsütni.
Én a Horváth Rozi szakácskönyvől szoktam csinálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!