Mit tudok készíteni halból? És hogyan? Kérlek írjatok egyszerű recepteket.
Milyen hal?
Ha a fajtáját nem ismered, akkor írd meg, hogy mekkora, hogyan néz ki. Sok kis apró (kb. 10-13 cm,) vagy 1 nagyobb, jó tenyérnyi széles, vagy esetleg hosszú és vékonyabb. Pikkelyes, vagy csak szürke és csúszós?
Attól függ, hogy milyen hal.
A nagyobb halakat süsd meg paprikás lisztben.
Ez egyszerű és finom.
Attól függ milyen halból, azt nem írtad. pl. Pangasius vagy hasonló fehér húsú tengeri hal: Én úgy szoktam elkészíteni, hogy a filéket besózom, megszórom bazsalikommal és bedörzsölöm mustárral. Olajon (lehetőleg oliva) hirtelen megsütöm serpenyőben. Felkarikázok paradicsomot, cukkinit, annyit, hogy minden darab halfilé tetejére jusson, ezeket ráteszem, majd mindegyiket beborítom vékonyra szelt sajttal. Ezután behelyezem őket a sütőbe és addig sütöm, míg a sajtszeletek ráolvadnak, illetve kissé a sajt teteje is elkezd pirulni. Rizst készítek mellé köretnek, és citromkarikával díszítem. A "kétszeri" sütést azért találtam ki, mert ha csak serpenyőben sütöm, hogy rendesen átsüljön szétmegy az olajban, mert sajnos ezeknek a bolti halfiléknek a fele víz. Ha meg csak tepsiben sütöm, akkor össze megy szárazra. Ezért a serpenyőn csak nagyjából megkérgesítem, valami olajat is szív magába, majd a sütőben, míg ráolvad a sajt, (ez pár perc, a hal is teljesen átsül, egyben marad és nem lesz olajos.
Ha balatoni halról van szó, egyszerűen rántom, vagy paprikás lisztben sütöm, illetve halászlét készítek.
Pisztráng: Általában egyben sütöm, beirdalom mind két oldalát, csak sózom, borsozom, esetleg meg lehet szórni szárított fűszerekkel ízlés szerint. A rozmaring minden halhoz jól illik. Így megsütöm Jénai tálban, mellé párolt zöldségeket pakolok és kész.
Még tudnék írni cápáról, lazacról ha érdekel. :-)
a paprikás lisztes halad azért tocsog az olajban, mert nem elég forró az olaj, amit használsz
a pangasiusból meg csinálj rántott halat, petrezselymes krumplival és uborkasalátával
a pangasiust nem szabad teljesen felolvasztani, mert elázik. egyedileg van fagyasztva, amikor olvadni kezd, a jeget óvatosan le kell választani róla.háromszögekre vágom a nagy szeleteket.
én a zsíros oldalrészeket levágom róla ( a makkák imádják)
besózom, egy kis fokhagymagranulátummal is megszórom és hagyományosan panírozom.
tényleg forró legyen az olaj, és papírtörlőre kell szedni
hogy a feleslegeset felszívja a papír.
majonézes krumplival szoktam tálalni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!