Hogyan készítitek el a zöldbablevest?
Másik változat, akár mirelitből (gyorsabb) akáér frissből készíthető:
Vhagyma-fokhagyma felkockáz, olajon megpárol, a végén tűzről le, rá pirospaprika, víz, bab, répa, petrezselyem, babérlevél, só, meg amit még jónak látsz bele tenni zöldség ügyben.:) Mikor puha a bab, liszt összekever tejföllel, habverővel leves behabar csomómentesen, és elvileg kész- a zsályát és a lestyánt szeretjük a (zöld)babhoz, a férjem borsozza és időnként köményezi is, én meg telepakolom petrezselyemzölddel.:)
Hozzávalók:
1/2 kg zöldbab
1 nagy fej hagyma
fél paprika
1 db paradicsom
kb 20 dkg füstölt kolbász
2 dl tejföl
1 evőkanál étk. keményítő (vagy liszt)
só
ecet
Elkészítés:
Az összedarabolt zöldbababot, felkarikázott kolbászt, egész (megtisztított) hagymát, paprikát, cikkekbe vágott paradicsomot tegyük fel főni annyi vízben, amennyi levest szeretnénk. Sózzuk meg ízlés szerint.
Ha a bab megpuhult (kb. 20 perc), halásszuk ki a hagymát és a paprikát, (a paradicsom szétfő) készítsünk habarást a tejföllel és keményítővel ( a keményítőt először pici vízben kell feloldani, különben csomós lesz) vagy liszttel és forraljuk össze a levest.
Aki savanykásabban szereti ecetezze meg.
Elkészítési idő: 30 perc
Zöldbableves
Hozzávalók (4-5 személyre):
60 dkg zöldbab
4 dkg zsír
6 dkg liszt
1 kicsi fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1,5 dl tejföl
1 kisebb csokor petrezselyem
1-2 evőkanálnyi ecet
pirospaprika
só
1,5 l csontleves (vagy víz)
A zöldbabot tisztítsd meg, s vágd cca. 2 centis darabokra, majd a csontlében (ha nincs, akkor sós vízben) főzd puhára. Közben a zsírral és a liszttel készíts zsemleszínű rántást, ebbe előbb keverd bele a finomra vágott vöröshagymát és petrezselymet, az összezúzott fokhagymát, valamint az őrölt pirospaprikát, majd a rántást öntsd fel kevés hideg vízzel és keverd simára, végül add a leveshez. Jól forrald össze, ízesítsd sóval és ecettel, majd keverd hozzá a (leves óvatos hozzáadásával előbb átmelegített) tejfölt.
Zsírral rántást..? Pfúúúúj...
Bocs, de utoljára ilyet Horváth Ilona 70-es évekbeli és koleszterinben gazdag szakácskönyvében olvastam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!