Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogyan készítitek el a zöldbab...

Hogyan készítitek el a zöldbablevest?

Figyelt kérdés
2009. ápr. 30. 08:25
 1/5 anonim válasza:
Persze legjobb a friss, gyenge zöldbabból készíteni, nem mirelitből. Ilyet a piacon vehetsz, törj ketté egyet, ha lédús, roppanós, nem szálkás, akkor Ok. Tetszőleges darabokra felvágod, megmosod, bele a fazékba. Vizet rá. Dobsz bele csak az íze miatt egy zöldpaprikát, csomóba kötött zellerlevelet és petrezselymet, egy paradicsomot, egy kicsi fej vöröshagymát. A hagymát csak lemosod, nem kell megpucolni, így egyben marad. Dobj bele egy-két babérlevelet, ez a babhoz jól megy, és sózd meg. Ha szereted, kevés borsot is tehetsz bele. Tegyél bele összetört fokhagymát is. Amikor már puha a bab, akkor vedd le a tűzről, vedd ki a hagymát, paprikát, paradicsomot, összekötött zeller és petrezselyemzöldet. Készíts rántást kevés olajjal, liszttel(két evőkanál)Amikor már kezd egy kicsit pirulni, akkor apróra vágott petrezselymet tegyél a rántásba, ezzel pirítsd tovább. Vedd le a tűzről, két kávéskanál őrölt paprikát adj hozzá, keverd össze, öntsd fel hideg vízzel. Akkor nem lesz csomós, ha a liszted nem túl forró és a víz hideg. A rántást öntsd a levesbe és forrald össze. Egy kis tárkonyecet nagyon jó bele, de van aki tejföllel szereti.
2009. ápr. 30. 08:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:

Másik változat, akár mirelitből (gyorsabb) akáér frissből készíthető:

Vhagyma-fokhagyma felkockáz, olajon megpárol, a végén tűzről le, rá pirospaprika, víz, bab, répa, petrezselyem, babérlevél, só, meg amit még jónak látsz bele tenni zöldség ügyben.:) Mikor puha a bab, liszt összekever tejföllel, habverővel leves behabar csomómentesen, és elvileg kész- a zsályát és a lestyánt szeretjük a (zöld)babhoz, a férjem borsozza és időnként köményezi is, én meg telepakolom petrezselyemzölddel.:)

2009. ápr. 30. 09:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:

Hozzávalók:

1/2 kg zöldbab

1 nagy fej hagyma

fél paprika

1 db paradicsom

kb 20 dkg füstölt kolbász

2 dl tejföl

1 evőkanál étk. keményítő (vagy liszt)

ecet


Elkészítés:

Az összedarabolt zöldbababot, felkarikázott kolbászt, egész (megtisztított) hagymát, paprikát, cikkekbe vágott paradicsomot tegyük fel főni annyi vízben, amennyi levest szeretnénk. Sózzuk meg ízlés szerint.

Ha a bab megpuhult (kb. 20 perc), halásszuk ki a hagymát és a paprikát, (a paradicsom szétfő) készítsünk habarást a tejföllel és keményítővel ( a keményítőt először pici vízben kell feloldani, különben csomós lesz) vagy liszttel és forraljuk össze a levest.

Aki savanykásabban szereti ecetezze meg.


Elkészítési idő: 30 perc

2009. ápr. 30. 13:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim ***** válasza:

Zöldbableves


Hozzávalók (4-5 személyre):

60 dkg zöldbab

4 dkg zsír

6 dkg liszt

1 kicsi fej vöröshagyma

2-3 gerezd fokhagyma

1,5 dl tejföl

1 kisebb csokor petrezselyem

1-2 evőkanálnyi ecet

pirospaprika

1,5 l csontleves (vagy víz)


A zöldbabot tisztítsd meg, s vágd cca. 2 centis darabokra, majd a csontlében (ha nincs, akkor sós vízben) főzd puhára. Közben a zsírral és a liszttel készíts zsemleszínű rántást, ebbe előbb keverd bele a finomra vágott vöröshagymát és petrezselymet, az összezúzott fokhagymát, valamint az őrölt pirospaprikát, majd a rántást öntsd fel kevés hideg vízzel és keverd simára, végül add a leveshez. Jól forrald össze, ízesítsd sóval és ecettel, majd keverd hozzá a (leves óvatos hozzáadásával előbb átmelegített) tejfölt.

2009. ápr. 30. 13:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:
0%

Zsírral rántást..? Pfúúúúj...

Bocs, de utoljára ilyet Horváth Ilona 70-es évekbeli és koleszterinben gazdag szakácskönyvében olvastam.

2009. ápr. 30. 14:07
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!