Hogy kell bolognait főzni por nélkül?
Én ezt a receptet használom:
• 1 kg darált hús,
• 15 dkg füstölt húsos szalonna
• 2 közepes fej hagyma,
• 2 nagyobb sárgarépa,
• 8-10 gerezd fokhagyma,
• 45 dkg hámozott paradicsom konzerv,
• 0,5 liter paradicsomsűrítmény ,
• 0,5 liter hús vagy zöldség alaplé
• 2 kanál morzsolt oregánó (
• só, bors
• 1 kanál olaj
A kanál olajon zsírjára olvasztom az apróra kockázott szalonnát, 5 gerezd fokhagymát és az apróra vágott vöröshagymát, valamint a lereszelt sárgarépát megdinszteltem viszonylag lassú lángon pároltam), majd a gázt feljebb véve rádobtam a darált húst, melyet alaposan kavargatva barnára pirítottam. Sóztam, borsoztam (kb. 1 kanál nagy szemű tengeri só ment rá, és 1,5 kanál durvára darált bors), majd fedő alatt kb. 20 percig pároltam saját levében. Ekkor öntöttem fel paradicsommal (darabossal és sűrítménnyel), hozzáadtam az első kanál morzsolt oregánót, majd fedő alatt hagytam csendesen rotyogni az egészet kb. 40 percig.
Csukd be az ablakot, akkor nem megy be a por, majd láss neki a mártásnak:
Hozzávalók:
• 40 dkg sovány, darált marhahús
• 15 dkg paradicsompüré
• 4 evőkanál olaj
• 2 fej vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 evőkanál cukor
• bazsalikom
• oregánó
• őrölt bors
• só
A hagymát vágd apróra, és fonnyaszd meg egy kevés olajon. Ezután add hozzá a darált húst, és pirítsd őket együtt.
Mikor a hús már kifehéredett, öntsd rá a paradicsompürét, és ízesítsd sóval, borssal, oregánóval, bazsalikommal, az összezúzott fokhagymával és egy kevés cukorral. Párold puhára, közben, ha kell, időnként önts alá egy kevés vizet.
Főzd ki a makarónit, öntsd rá a szószt és reszelt sajttal tálald.
Én így szoktam:
* 50 dkg sovány, darált marha vagy sertéshús
* 20-25 dkg paradicsompüré
* 4 evőkanál olaj
* 1 nagy fej vöröshagyma
* 2 gerezd fokhagyma
* 1 evőkanál cukor
* bazsalikom
* oregánó
* őrölt bors
*késhegynyi fahéj
* só
*3-5 ek. ketchup
A hagymát vágd apróra, és fonnyaszd meg egy kevés olajon. Ezután add hozzá a darált húst, és pirítsd őket együtt.
Mikor a hús már kifehéredett, öntsd rá a paradicsompürét, és ízesítsd sóval, borssal, oregánóval, bazsalikommal, az összezúzott fokhagymával és egy kevés cukorral,és fahéjjal. Párold puhára, közben, ha kell, időnként önts alá egy kevés vizet,mikor már majdnem kész,akkor keverd bele a ketchupot.
Jó étvágyat! :)
26/N
Így van, friss paradicsomból a legjobb. Főleg most van itt az ideje a paradicsomnak, télen ha nincs, akkor elmegy a püré is.
Én reszelek bele 1 sárgarépát, 1fehérrépát, 1 fél zellert is. A többi ízesítés úgy, ahogy már előttem leírták.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!