Sós süti recepteket tudtok?
Leveles sajtos rudak
Hozzávalók:
30 dkg liszt, 10 dkg vaj, fél tasak sütőpor, só, 2 tojás, 25 dkg parmezán vagy ementáli sajt.
Elkészítés:
A lisztet a vajjal, a sütőporral, késhegynyi sóval és kevés vízzel rétestésztává dolgozzuk, és kinyújtjuk. A kinyújtott tésztát tojással megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk, és összehajtjuk. A tésztát újra kinyújtjuk, a beszórást ötször-hatszor ismételjük. Legvégül ujjnyi vastag rudakat formálunk, tojással megkenjük, sóval és sajttal bőven behintjük. A rudakat közepes hőmérsékletű sütőben sárgára sütjük.
Pizza tekercs
Hozzávalók:
Tészta: 2 dkg élesztő (vagy 1 csomag 7 g-os élesztőpor), fél kiskanál só (ízlés szerint lehet több is), fél kiskanál cukor, 2 dl melegvíz, 30 dkg finomliszt, 2 evőkanál olaj. Töltelék: 2 doboz sertés májkrém, 1 pizzakrém vagy ketchup (vagy mind a kettőből lehet tenni hozzá). Villával krémesre összekeverjük.
Elkészítés:
Az élesztőt a vízzel és a cukorral felfuttatjuk. A lisztet a sóval összekeverjük, hozzáadjuk az élesztőt, összegyúrjuk és hozzáadjuk az olajat, majd tovább dolgozzuk a tésztát. Ha megkelt kinyújtjuk, csíkokra vágjuk. Megkenjük a csíkokat krémmel, összetekerjük úgy, mint a kakaós csigát. A tepsit kiolajozzuk. A tekercseket megszórjuk reszelt sajttal.
Más töltelékkel is lehet készíteni.
Sajtos perec
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 dl tejföl, 10 dkg reszelt sajt, 1 dkg szalalkáli, 3 kávéskanál só.
Elkészítés:
Jól kidolgozzuk. A 1/2 cm-esre kinyújtott és kiszaggatott tésztát reszelt sajtba mártogatjuk
A család kedvenc reggelije
Hozzávalók:
10 dkg trapista sajt, 10 dkg füstölt sajt, 10 dkg pannonia sajt, 50 dkg tejföl, 20 db kifli, só, bors, szerecsendió.
Elkészítés:
A kifliket félbevágom és kiszedem a belsejüket. A sajtokat lereszelem, majd összekeverem a tejfölel és a fűszerekkel. Az így elkészült töltelékkel a kifliket megtöltöm, és megsütöm a grillsütőben.
Fokhagymás diós pogácsa
Hozzávalók:
25 dkg finomliszt, 25 dkg tehéntúró, 20 dkg margarin, 5 dkg darált dió, 1 tojás, 2 gerezd fokhagyma, bors, 1 mokkáskanál só, a tészta nyújtásához kevés liszt. A tetejére 20 dkg durvára vágott dió és 1 tojás.
Elkészítés:
A hozzávalókból sima tésztát gyúrunk, cipóvá formáljuk és folpackba csomagolva egy éjaszakán át hütőben tartjuk. Másnap jól lisztezett gyuródeszkán félujjnyi vastagra nyújtjuk, felvert tojással bekenjük és a diót rászórjuk. Kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, előmelegített sütőben, 180 Celsius fokon sütjük.
A nyers tészta hűtőszekrényben akár egy hétig is tárolható. A mélyhűtőben pedig hónapokig eláll, bármikor elővehető és megsüthető.
Paprikás-sonkás pogácsa
Hozzávalók:
15 dkg zsír, 12 dkg áttört burgonya, 1 db tojás, 3 g törött bors, 3 cl füstölt szalonna zsírja, 12 dkg főtt sonka, 3 g pirospaprika, só, a kenéshez 1 db tojás.
Elkészítés:
A lisztet a zsírral, a főtt, áttört burgonyával, a tojással és a sütőporral, kevés sóval jól összegyúrjuk. Késhegynyi törött borssal fűszerezzük, majd vékonyra kinyújtjuk. Megfröcsköljük a füstölt szalonna olvasztott, meleg zsírjával, és ráhintjük a darált vagy apróra összevágott főtt, füstölt sonkát. Szép színű rózsapaprikával megszórjuk, és a tésztát összehajtogatjuk. A hajtogatást még háromszor megismételjük, közben a tésztát 10-15 percig hűvös helyen pihentetjük. Végül pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, zsírozott tepsibe rakjuk, felvert tojással megkenjük, és sütőbe tolva szép pirosra sütjük
Borsos tepertős pogácsa
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 40 dkg tepertő, 3 dkg élesztő, 1 dl tejföl, fél dl bor, 10 dkg vaj, 2-3 dl tej, teáskanál cukor, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 púpozott teáskanál só a tetejére 1 tojás.
Elkészítés:
1 dl tejet langyosra melegítjük és elkeverjük a cukorral meg az elmorzsolt élesztővel. Letakarva, meleg helyen felfuttatjuk. A lisztet, sót, bort, vajat, tejfölt, törött borsot, a felfuttatott élesztőt és annyi tejet, hogy rétestészta keménységű tésztát kapjunk, alaposan összedolgozunk, majd vékonyra kinyújtjuk. A ledarált tepertőt rákenjük a kinyújtott tésztára, és úgy csavarjuk fel, mint a rétest szokás. 30 percig pihentetjük, majd újból kinyújtjuk és felcsavarjuk. 30 perc múlva megismételjük, majd harmadszor is kinyújtjuk. Ha a harmadik 30 perc pihenőidő is letelt, akkor 2 centire nyújtva, a tészta tetejét bevagdossuk, tojással megkenjük, és kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Kikent sütőlemezre, egymástól legalább 2 centire helyezzük a kis pogácsákat, és előmelegített, forró sütőben közepes lángon megsütjük.
Egyszerű élesztős pogácsa
Hozzávalók:
1 dkg élesztő, 1,5 dl tej, 28 dkg liszt, 14 dkg zsír, 1 db tojássárgája, 1 kávéskanál tejföl, 1 mokkáskanál cukor, só, a kenéshez 1 tojássárgája.
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk. Hozzáadjuk az átszitált lisztet, a lágy zsírt, a tojássárgáját, végül a tejfölt. Megsózzuk, és a cukrot rászórva jól összegyúrjuk. Lisztezett nyújtódeszkára tesszük, és ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk. Kisebb szaggatóval kiszaggatjuk, majd a sütőlemezre helyezzük. Letakarjuk, és langyos helyre állítva megkelesztjük. Ezután tojássárgájával megkenjük, és közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük.
Tanyasi tepertős pogácsa
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 1 db tojás, 1 db tojássárgája, 5 cl fehérbor, 2 dkg élesztő, 25 dkg tepertő, só, a kenéshez tojássárgája.
Elkészítés:
A lisztből a tojással és a tojássárgájával, a zsírral, a borral és a tejben oldott élesztővel rétestészta keménységű tésztát gyúrunk. Nagyon jól kidolgozzuk, majd vékonyra kinyújtjuk. Egyenletesen ráhintjük az apróra vágott vagy ledarált tepertőt, és a tésztát összehajtva fél órát hűvös helyen pihentetjük. A hajtogatást háromszor ismételjük, közben a tésztát mindig 10-15 percig pihentetjük. Végezetül ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, kiszaggatjuk, langyos helyre téve kelni hagyjuk. Tojássárgájával megkenjük, és forró sütőben megsütjük.
A világ legegyszerűbb pogácsája:
Ugyanannyi túró (legjobb a juh, de tehén is jó), liszt és margarin (pl 30 deka), sok só. Ezeket keverd össze, tedd a hűtőbe egy éjszakára, (akkor finomabb, de ha nincs rá idő, az sem gáz) majd reggel nyújts ki, kend meg tojással és szórj rá reszelt sajtot, amit kis pirosparikával kevertél el. Süsd meg és kész is!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!