Isteni lett a kocsonyám! Érdekel valakit?
Ha már kocsonya. Én így készítem:
Kizárólag a saját magam által sózott, füstölt húsokból, bőrből. A kereskedelmi forgalomban kapható ún. "füstölt" csülök, köröm számomra az ehetetlen kategóriába tartozik.
Miután ezeket gyártom, kissé hisztis vagyok a minőségre.
Tehát:
20 literes edénykébe felteszek főni előző este beáztatott csülköt, körmöt, tarját, bőrt. Természetesen mind füstölt.
A vizet kimérem, ahány tányér kocsonyát tervezek, annyiszor fél litert. Teszek bele gazdagon szemes borsot, egész gerezd fokhagymát, (ez tálaláskor megy a tányérba), héjas egész vöröshagymát. Néhány friss disznófül is kerül bele, mert a feleségem imádja főve.
Ha felforrt, nem habozom, hanem a tüzet levéve, 5-6 órán keresztül gyöngyöztetve főzöm.
Ezután a húsokat tálcára szedve kicsontozom, és a tányérokban igazságosan elosztom. Jusson bele csülök, köröm, bőr is.
A lét zsírtalanítom, és sűrű szűrőn keresztül a húsokra merem.
A tányér általában műanyag magas peremű gulyásos tányér.
Két okból. Ha elküldök kóstolóba, nem kell a jénaiért aggódni. Másik, hogy a karimás(leveses) tányérba nem fér rá elegendő lé, és a hús teteje, ami kilátszik a léből, megszárad. A műanyagból ki lehet borítani, és késsel, villával "be a szervezetbe!"
Akkor tartom a kocsonyát jó állagúnak, ha a villán éppen megáll, reszket.
Zöldségféle, ételízesítő számomra merénylet.
SZERINTEM.
Gyöngyös mellett, de a szezonban valószínűleg "megtámadom" Budapestet a termékeimmel. Éppen a fenti okok miatt.
Nem lesz olcsóbb mint a bolti, de gyermekkorunk ízeit idézi garantáltan.
Amúgy furi ez a füstölt hús. Én nagyon szeretem főve, sülve,
nyersen(házi sonka hajszálvékonyra szelve, friss kenyérrel)
de például káposztában nem tudom elképzelni.
Ízlések, és pofonok..
Félreértettél.
Kocsonyát nem gyártunk, csak saját részre.
Ám füstölt sonkát, kolbászt, és társait igen.
Valószínűleg a Havannán próbálunk szerencsét, aztán meglátjuk...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!