Nők, akik a hét minden napjára főznek! Milyen ebédeket szoktatok készíteni? Én gyorsan kifogyok az ötletből, és néha már fogalmam sincs, hogy mit készítsek.
Én is leírtam azokat, amiket a legjobban szeretünk és gyorsan megvannak. Kiraktam a listát a hűtő ajtajára, így mindig szem előtt van.
Egyébként általában egy nagy adag zöldség- vagy húslevest főzök, az pár napig kitart, legalább kétszer van főzelék valamilyen feltéttel, egyszer valamilyen rakott, egy-két nap tészta, egy-két nap pörkölt vagy sült hús. Havonta 1-2 alkalommal pedig azért csinálok valami édeset, pl. túrógombócot. Ha a nagy kondér leves elfogyott, akkor vagy valamilyen krémlevest csinálok (brokkoliból, zellerből vagy karfiolból), vagy veszek instantot és azt főzöm meg :S
Főzelék főleg borsó, tök, bab, krumpli, a feltét vagy maradék kis pörkölt, vagy tükörtojás. Nagy ritkán virsli, azt szemét kajának tartom, de a párom sajna szereti.
Rakottasan karfiolt, krumplit, káposztát, tököt, patisszont szoktam csinálni.
Tészta általában bolognai, túrós tészta, ha csalok és nincs időm, akkor pestos tészta, a pestot is kis tasakban veszem. Édes tésztát nem csinálok.
Pörköltöt, sült húst abból szoktam csinálni, ami épp akciós, csirke- vagy sertéshúsból.
Időnként ha rám jön, akkor csinálok mást is, pl. én nagyon szeretem a párolt brokkolit pirított zsemlemorzsával és tejföllel, de ezt csak akkor tudom megcsinálni, ha van maradék a páromnak.
Ilyenkor hó végén meg, ha elszálltunk anyagilag, akkor jönnek a hagyományos, olcsó ételek, mint például a tepsis krumpli vagy a dödölle.
az alapján készitek heti menüt,hogymi van itthon,és a fagyasztoba . Igyekszem úgy összerakni,hogy mindenkinek,jó legyen és változatos legyen.
Igaz mi csak ketten vagyunk.
A mi heti menünk.
Hétfő : vasárnapról maradt . Nyulpaprikás nokedlivel + savanyúság
Kedd : krumpli püré, csirkéböl natur szelet / be van pácolva/
szerda : Hagyma krémleves ,kókusz krémes palacsinta
csütörtök. Borsó fözelék,tükör tojás
Péntek. Rántott busa,amur, citromos burgonya :
Szombat : Tárkonyos csirke ragu leves.
egészben megsütök 1 csirkét,francia saláta és tejszines hagymás burgonya, : Mézes Krémest sütök. / a férjem kérte.
Vasárnap: ami szombatról maradt. Mi nem nagyon vagyunk levesesek.
Mindig a vasárnapi ebédet döntöm el:
- ha pörkölt, akkor abból marad még minimum egy további napra. A hozzá készített nokedliből annyit főzök, hogy még egy napra elég legyen tojásos nokedlinek. Akkor már a hétből 3 napra megvan a kaja.
- ha sült, akkor abból is lesz még egy plusz napra. Ha hagymás törtkrumplit készítel mellé, akkor abból annyit, hogy hétközben még egy alkalommal tudjál vele krumplis tésztát főzni. Ez esetben is meg van 3 napra valód.
Ha ezeket egymás utáni napokon megettétek, akkor legközelebb a csütörtöki kaját kell kitalálni: (vasárnap, hétfő, kedd elintézve).
Az lehet valami főzelék rántott husival, vagy fasírozottal, de az is lehet, hogy egyszerűen csak tükörtojással.
Ha benézel erre az oldalra, innen is sok ötletet lehet kapni, akár úgy, hogy más írja, akár úgy, hogy valamiről eszedbe jut valami. De ha a szomszédasszonnyal, vagy kolléganőddel beszélgetsz, megkérded, hogy ő mit főzött. Nekem sokszor annyiféle kaja van a fejemben, hogy legközelebb mit kellene főzni, hogy sokszor már hetekre előre tudom, mikor mi lesz a kaja.
Ha úgy veszed sorba, hogy milyen húsból kellene valamit főzni:
- sertésből: pörkölt, sült, rántott, brassói, lecsós szelet, rizses-hús Húsleves, raguleves. Ha darált: fasírozott, vagy kolbásznak összegyúrva, töltött paprika, szárma, paradicsomos húsgombóc
- marha: pörkölt, gulyásleves (ebből mást nemigen csinálok)
- csirke: pörkölt, sült, rántott, rizseshús, tarhonyás csirke.
Most nyáron azért inkább a zöldségfélék vannak soron: rántva, főzeléknek, vagy éppen párolva, levesek, saláták, különböző ízesítésekkel.
Ott vannak még a tojásételek, de lehet úgy is gondolkodni, hogy valami konkrét leves (pl. tarka-bab) után milyen sült, főtt tészta, stb. jöhet szóba.
2-3 napra tervezgetek de azért változatosan
pl
húsleves+főtt krumpli+főtt hús( a levesből)+meggyszósz
másnap: a főtt krumpli levéből tojásleves+ zöldséges zöldséges-rizseshús(a húslevesből a főtt hús maradékát felkockázom, és a zöldségek is abből vannak(répa, karfiol, brokkoli)ez elkészítve ilyen pörköltszerűségnak
lencsefőzelék sült virslivel, túrós/csokis palacsinta
bolognai spagetti reszelt sajttal, túrós pite(tegnapi fél kilo túró feléből)
rakott karfiol(maradék darálthúsból)+reszelt sajt(szintén a maradék sajtból), majd sajtos pogácsa(maradék sajt:))
paradicsomleves, vajas krumpli, rántott patiszon/cukkini, paradicsomsaláta(maradék paradicsom)
lecsó(patiszon/cukkini/paradicsom másik feléből)+tarhonya
tarhonyáshús(tegnap maradék tarhonya)+gofri tejszínhabbal, csokival
gulyásleves(tarhonyáshúsból maradt húsból), tejberizs(gofrinak a tejből a maradékából)
rizibizi tepsis csirkével, kovászosuborka
spenótfőzelék főtt tojással, mákosguba
tojásosnokedli kovászosubrokával(előző napi koviubi másik fele, jégen eláll 2-3 napig is bőven) majd mákos-almás, túrós-almás rétes(előző napi mák másik fele)
brokkolikrémleves, túróstészta szalonnával (túró másik fele)
rakott krumpli(szalonna, a másik fele előző napból) paradicsomsalival, szilvásgombóc
szilvaleves(előző napi szilva) gombapörkölt rizzsel, uborkával
gombaleves(előző napi gomba) dióstészta
rizskoch csokipudinggal
sárgaborsóleves, túrógombóc fahéjjal
paradicsomos káposzta+fasírt
rakott cukkini(előző napi husi)+sajtos perec
sajtkrémleves(előző napi sajt)+petrezselymes krumpli, párolt hús, csalamádé
főtt krumpli, sóska főtt tojással, diósguba
lencseleves, sajtos-tejfölös lángos
paprikáskrumpli, koviubi
zöldborsóleves, piritott máj rizzsel, uborkasaláta
tökfőzelék pörkölttel, nudli
burgonyafőzelék sült virsli(előz napi krumpli)
frankfurtileves, sajtos-tejszínes-penotos tészta
rakott kelkáposzta(előző napi káposzta)+gyümölcsös piskóta
zöldbableves, káposztás tészta
székelykáposzat(előz napi káposzat)
ezek voltak előző 2-3 hétbene
remélem segítettem vmit:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!