Túl sok szalicilt tettem a lekvárba meg lehet még enni?
Éppen a nátrium-benzoátot tartják károsabbnak, és helyette inkább a szalicilt ajánlják. Na mindegy, erről szerintem ne nyissunk vitát, mindenki azt tesz bele, amit akar, mindkettőről keringenek ilyen-olyan hitek, tévhitek, mindenki döntse el maga, mit hisz.
Szerintem a két kiló lekváron nagyon érződik az 1 tk szalicil, úgyhogy az már jobb ízű nem lesz, én kidobnám. Máskor úgy csináld, hogy amikor üvegekbe töltötted a lekvárt, a tetejére tegyél 1 késhegynyi (tényleg nem kell több!) szalicilt vagy nátrium-benzoátot, és úgy zárd le az üveget. Ilyen kevéstől sem fog megromlani, hidd el, és az íze sem fog érződni rajta.
Inkáb ne edd meg, végül is nem olyan sok megy kárba.
De tényleg felesleges is belekeverni, ha előtte fertőtleníted az üveget, akkor bőven elég a tetejére rakni és evés előtt levenni (nagymamám negyvenéves módszere), vagy semmit nem rakni bele és jó alaposan bedunsztolni (anyukám huszonöt éves módszere, meg az én ötévesen :D).
Nem szokás belekeverni.
Én a tetejére se használok,ha rendesen ki van forralva a lekvár akkor nem romlik meg. Pedig elteszek minden évben többszáz üveggel (lekvárt, befőttet, lecsót,padlizsánkrémet...)
most kerestem rá a szalicil hatására, hát érdekes dolgokat találtam...
de szerintetek lehet igazán egészségesen élni?
úgyértem jó, kidobom, attól még 100 másik méget eszek meg- számít ez valamit? nem kötekedésnek írom, de azt hiszem teljesen kikerülni a vegyi dolgokat- hááát lehetetlen
07:49-es vagyok
Teljesen egyetértek veled, én csak azért írtam, hogy inkább dobd ki, mert én is jártam már így, mint te, tehát hogy sok szalicilt tettem a lekvárba, és csípős lett tőle. De ha nem érzed az ízén, hogy csíp, akkor ne dobd ki, semmi baja. De máskor üvegenként tényleg elég 1 késhegynyi mennyiség. Egyébként meg én is úgy vagyok vele, hogy a sok konzerves meg egyéb élelmiszerrel is rengeted mérget megeszünk, nem a saját készítésű, kevés szalicilt tartalmazó házi lekvár a legkárosabb. Az tuti, hogy egészségesebb, mint a bolti.
én nem is hallottam még olyat, hogy belekeverni.
Akit én ismerek, mindd a tetejére teszi, és kidobja. Anyámnak 40 év alatt semmi nem romlott meg emiatt. Ha rosszat tett el, az megromlott. Vagy ha az üveg nem volt kimosva rendesen. Én az üveget forró vízben szoktam, legalább 3*, és lecsepegtetem. A mosóvízbe teszek szalicilt. Főleg a kupakokhoz. Minden kupakot külön kipróbálok, vízzel töltött üvegen, nem csorog-e? Ha igen, eldobom. Én már szalicilt sem használok lekvárhoz: forrón fejreállítom, pár percre, és 3 nap dunszt.
de ezt a lekvárt egyétek meg nyugodtan, végül is fejenként csak fél kanál szalicil. aztán további életedben ne egyél többet, és akkor semmit nem árt. Próbáltam két réteg celofán közé is az üveg zárására, úgy is tökéletes volt.
08:00 vagyok, aki nem szalicilezik.
Tény, hogy a különféle vegyszereket nem lehet 100%-osan kikerülni. DE nagy részét igen.
Nálunk anyukám csinálja ezt nagyon durván, van egy kertje, amit tíz éve nem látott vegyszer, azt mondja, így kb. 30%-a a termésnek kárba vész, de így is megéri, állatokat tart, odafigyel arra, hogy lehetőleg olyan helyről kapjanak tápot, ahol nem vegyszereznek. Egész hálózatot alakított ki maga körül, ismeri azokat a nénikéket a környéken, akik nem használnak permetezőszert, tőlük megvásárolja az összes zöldséget, gyümölcsöt, minden nyáron telerakja a hűtőládát.
Én panelban élek, ilyenekre nincs lehetőségem. De rengeteg ponton mégis meg tudom fogni a vegyszerbevitelünket.
Ezek sokszor apróságok, mégis összeadva jelentősek. Ilyenekre gondolok, hogy az instant és előre bekevert dolgokat teljesen mellőzöm (instant kakaó, leves, tészta, fűszerkeverék, mártások, puding, stb.). Némi plusz munka összekeverni mondjuk egy kakaóhoz a keserű kakaóport a cukorral, de másodpercekben mérhető.
Új típusú termék vásárlása előtt elolvasom az összetételüket, és azt veszem meg, ami a legkevesebb mesterséges anyagot tartalmazza. Onnantól ragaszkodom ahhoz a típushoz.
Nem veszek például ízesített joghurtot, hanem összeturmixolom a natúrt lekvárral, gyümölccsel, bármivel. Érdemes összehasonlítani, mi minden van egy gyümölcsös joghurtban, kb. 10-12 soron keresztül írják. A natúrban meg nincs egy sor sem, tej és oltóanyag. Az eltett lekvárban meg tudom, mi van. Ezzel a módszerrel legalább húszféle felesleges anyagot nem ettem meg.
Nyilván nem a középkorban élünk, nem is tudunk annyira vegyszermentesen étkezni. De a saját tapasztalatom az, hogy ahhoz képest, amikor kollégistaként minden mű sz*rt végigettem, legalább 70-80%-kal csökkentettem az ilyen típusú anyagok bevitelét. 80%-ért meg csak megéri egy kicsit koncentrálni :)
Igeeeen... én is 12 évig voltam koleszos... ha azoktól nem haltam meg, örökké fogok élni...
köszi mindenkinek a választ
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!