Egyáltalán jó-e a fekete eperből készített dzsem? Egyszer turmixot akartam belőle csinálni (tej, gyümi, pici méz), az valami brutál rossz lett :(
Nyersen fincsi, de annyi van belőle (és kiváló antioxidáns), hogy szívesen elraknám valahogy későbbre is.
Ha Ti már próbáltátok, kérlek, segítsetek!
2011. jún. 28. 12:12
1/9 anonim válasza:
erre már én is gondoltam,de az az igazság nem hallottam még h létezne ilyen dzsem v lekvár v bármi.pálinkát azt lehet belőle főzni,de én másról nem tudok.engem is érdekelne vajon lehet-e másképp hasznosítani,eltenni.esetleg sütibe belesütni??
2011. jún. 28. 12:20
Hasznos számodra ez a válasz?
2/9 anonim válasza:
Bozsik gazda is azt mondta a minap a rádióban, hogy csak nyersen, frissen fogyasztva, vagy pálinkának jó.
2011. jún. 28. 12:28
Hasznos számodra ez a válasz?
3/9 anonim válasza:
Olyan festékanyag van benne ami könnyen lép kémiai reakcióba és megváltozik kedvezőtlenül, pld forralásra is.
2011. jún. 28. 12:35
Hasznos számodra ez a válasz?
4/9 anonim válasza:
A pálinka főzésnél a festékanyag nem megy át mert a forráspontja közel 90 fok ezért az eperpálinka színtelen.
2011. jún. 28. 12:37
Hasznos számodra ez a válasz?
5/9 anonim válasza:
Lehet bizony és isteni finom. Én csináltam tegnap is. Leszeded az epret, jól megmosod, botmixerrel összenyomkodod egy kicsit, hogy azért darabos legyen egy kicsit. Én dzsemfix-szel csináltam, egy kiló eperhez egy zacskó fixáló, 60-70 dkg cukor. Száraz dunszt, és kész. Mi imádjuk őzpörköltbe, mártásnak. És ha sok epred van otthon csinálhatsz belőle chutney-t is. Ha kéred a receptet leírom.
2011. jún. 28. 13:54
Hasznos számodra ez a válasz?
6/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen, mindenféle (faeperből) receptet szívesen fogadok :)
Most lettem kész a ribizli dzsemmel, azt hiszem ezt is kipróbálom.
A zöld szárát levágod turmixolás előtt? Illetve ami benne marad szár rész az nem marad egyben befőzéskor?
2011. jún. 28. 14:47
7/9 anonim válasza:
Én kisollóval levágtam a szárát (szép lila is lett a kezem tőle) a többit összeturmixoltam.
A chutney receptje:
2 marék friss eper
1 kis fej hagyma
1 kisebb zöldalma meghámozva, reszelve
3/4 bögre cukor (legjobb a barna)
3/4 bögre almaecet
1/2 teáskanál friss őrölt gyömbér
1 gerezd fokhagyma
1/2 teáskanál só
Egy kis őrölt csili, ha szeretitek a csípőset
Az epret és a cukrot beleteszed egy nagyobb lábasba és közepes lángon elkezded főzni. Hozzáadod a többi hozzávalót és elkezded lassú tűzön főzni, még nem lesz olyan állaga mint a dzsemnek. Elteszed befőttes üvegekbe, és száraz dunsztba hagyod kihűlni. Érdemes kis üvegekbe eltenni, mert felbontás után hamar romlik. De amúgy eláll állítólag évekig. Nálunk mondjuk hamar fogy. Ezt leginkább húsokhoz szoktam tálalni mártásként, de ez is kiváló ízesítője a vadhúsból készült pörköltnek. Sok sikert!
2011. jún. 28. 15:36
Hasznos számodra ez a válasz?
8/9 anonim válasza:
És elfelejtettem mondani, hogy az angolok imádják ezt a gyümölcsöt. Én is onnan vettem rengeteg receptet, mert anyósoméknál is évekig csak lepotyogott a fáról. Ha beírod a keresőbe, hogy mulberry recipe rengeteg recept közül válogathatsz. Az angolok imádják az ebből sütött pitét, muffint. És egy jó tanács, gyümölcslevesbe nem jó, nekem nagyon bizarr színe lett tőle :)))
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!