Hogy főztök be lekvárt cukor nélkül, vagy a lehető legkevesebb cukorral?
Esetleg gyümölcscukorral, édesítőszerrel, barnacukorral? Vagy milye cukrot használtok a rendes kristálycukor helyett?
Vettem ilyen Haas Hungary szőlőcukrot, ami sütéshez való. Ezzel készíthetek lekvárt?
Fontos lenne, hogy minél kevesebb kristálycukrot, vagy bármilyen "káros" cukrot tartalmazzon.
Köszönöm a válaszokat!!!
Köszönöm szépen!! :)
Az egyik ismerősömtől hallottam, hogy állítólag az ilyen cukrok helyettesítésére nagyon jó a stevia növényből készített főzet édesítésre... Elméletileg tartósító hatása is van és teljesen természetes, nincs benne semmi, ami káros lenne a szervezetre (mint a legtöbb édesítőszerben), illetve sokkal édesebb, mint a cukor. Az a gond, hogy nem tudom, hogyan sűrűsödne be a lekvár, ha steviával főzném. Viszont fentebb írta valaki, hogy, ha sokáig főzöm cukor nélkül, akkor is besűrűsödik magától.
Már kaptam egy ilyen kis növényt, de az az igazság, hogy elég kicsi, szóval még nem lehet "szüretelni" róla. Ezért, amíg meg nem nő, valami mást kellene kitalálnom... Azt hiszem, veszek nyírfacukrot... :)
igen, akár cukor nélkül is besűrűsödik, csak sokáig kell főzni tényleg. Én szilvából szoktam cukor nélkül.
Egyébként az a titok, hogy ha pl barackból főzöd, akkor lehetőleg ne hámozd meg (ok, én könnyen beszélek, saját termés, tuti vegyszer mentes), ugyanis a héjában van a legtöbb zselésítő anyag. De hogy ne maradjanak benne nagy héjdarabok, én húsdarálóval le szoktam darálni a gyümölcsöt, vagy akár turmixgépben is lehet kicsit pépesíteni.
Bioboltokban kapni pektint, ami természetes növényi zselésítő anyag, az is jó megoldás lehet, akkor nem kell olyan sokáig főzni, és mégsem mű...
Nekünk is saját termésünk van, és nem permetezek... Még főzés előtt darálod le a gyümölcsöt? A nagymamám sem szedte le soha a héját, és mindig összecsavarodva benne volt a lekvárban.. :S
Köszönöm a tippeket! Mindenképp kipróbálom... :)
"A diabetikus lekvárokat hogyan készítik? Lehet ezt a kérdést kellett volna feltennem... :) Szeretnék neki is főzni egy kis lekvárt."
Igen, ebben az esetben én se osztottalak volna.
De ha cukros a párod, nem kéne még a zselésítő is, elég ha főződ héjastól a gyümölcsöt. Anyám cak felezni szokta a barackot, cukrozta szelíden /szerencsére nincs cukros a családban/, és főzte egy pár órát.
Próbáld ki a javasolt nyírfacukrot, remélem sikerül.
Köszönöm a válaszokat! Elnézést még egyszer, hogy rosszul fogalmaztam, viszont azt sem értem, hogy miért vannak előítéleteitek, mikor egy ismeretlen ember feltesz egy normális kérdést...
Ha egy tinilány kérdezte volna, mert Ő úgy dönt, hogy szeretne cukor nélküli lekvárt, akkor sem kiosztani kéne, hanem a kérdésére válaszolni, hisz az teljes mértékben az Ő dolga (lenne), hogy milyen lekvárt akar főzni... Nem? Lehet én gondolom rosszul, de ez nagyon ronda hozzáállás volt néhányotoktól.
Jó persze, ez most egy kivételes eset, hisz itt cukorbetegségről van szó, de akárki is tette volna fel a kérdést, akármilyen szándékból, én biztos nem osztottam volna ismeretlenül, mert ilyenkor van az, hogy ilyen kellemetlen helyzetbe kerül az ember, és aztán meg magyarázkodhat.
Mindegy, elnézést, hogy ezt így leírtam, csak, ha pl egy tini lány megkérdezné tőlem, hogy hogyan kell cukor nélkül lekvárt főzni(mert ő nem akar cukrosat enni), meg sem fordulna a fejemben, hogy ilyen hangnemben elkezdjem kioktatni.
Azért köszönöm szépen a normális válaszokat, még azoknak is, akiknek csak második nekifutásra sikerült ez... :)
üdv.
Tudod, nagyon sokunkat irritál már ez az álságos "cukor-hisztéria". Alapvetően a cukor NEM káros, hanem az élethez szükséges vegyületfajta, csupán rosszul használják. (Abba is tesznek, amibe nem kéne, de ott meg ódzkodnak tőle, ahol mértékkel teljesen rendben van a használata. Pl.: a fogyókúramániás tizenévesek nem hajlandók megenni mondjuk egy szelet sütit, mert "fujj, cukor", viszont simán bezabálják a gyári cézár salátaöntetet, amiben legalább annyi cukor van, csak épp teljesen fölöslegesen. Persze az igaz, hogy mi közünk hozzá, ha ő így akarja, csak aztán jön ide nyavajogni, hogy "megint hízott 10 dekát, és akkor ha a szülinapi tortából nem eszik, amit a mamája süt neki, akkor ugye visszafogyja?" És a hülyeség bizony fáj. Nem mindig annak, aki elköveti...)
Természetesen a cukorbetegség meg teljesen más, ezért érdemes a problémát kérdés feltevésekor konkrétan leírni, mert csak akkor fognak a leghasznosabb válaszok érkezni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!