Fejes salátához ecetes levet hogyan kell készíteni? Pontos arányokat szeretnék!
Pl 1 dl vízhez mennyi (hány %-os) ecet, cukor, só kell?
Köszönöm!
szia
én úgy készítem, hogy 3 dl vízhez 2 ek. ecetet (15%-os) adok, hozzá még 1 csipetnyi sót és 3-4 evőkanál cukrot! :)
akkor kb. mindennek a felét tedd bele.
erre nincs pontos arány, főleg nem decire mérve.nem mindegy mennyi salátát készítesz, mert a lényeg, hogy ellepje a lé, mert kevés lében nyomkodva csak összetörik.
ezt csak kóstolással lehet elérni, hogy pont jó legyen.
a teljesen tisztára mosott salátaleveleket, és a közepét négyvelé vágva öntsd fel vízzel,hogy ellepje.
a vizet öntsd át egy másik tálba és kezdd el ízesíteni. először a só pl teáaskanál, aztán 4-5 ek. cukor, ez olvadjon el. utána az ecet kanalanként, míg meg nem érzed a "pont jó" ízt.
én már csak úgy öntöm a cukrot, ecetet:))
szóval, ha jó a lé visszöntöd a salátára, óvatosan forgatod.
egyszer -kétszer még meg kell forgatni.
Én meg nem teszem bele az összes salátát, csak egy keveset. Így:
- marad lé tutira
- és ami legfontosabb: nem fonnyadnank el a levelek később se.
Ez a beszéd! rá fogsz jönni, és a következőt már "emlékezetből" csinálod :))
gratulálok !
Én mindig tartok a hűtőben általam gyártott saláta alaplevet.
20%-os ecetből:
5 ek ecet
6 ek (púpos) cukor
6 ek víz
Ez az alaparány, és általában 3-4x-es mennyiséget csinálok.
Ha uborka salátát csinálok, akkor úgy sózom, hogy a levét ne kelljen kicsavarni, csak öntök rá ebből a tömény öntetből és keverek hozzá tejfölt és tökéletes lesz.
Ha paradicsom, paprika, hagyma, ilyesmi salátákat csinálok, akkor a legyalult zöldségelket lesózom és kis állás után a vízzel higított salátalevet teszem rá.
A fejessalátához is bőven higítom vízzel, de mivel ott nem sózom a salátát így inkább a levébe teszek egy csipet sót.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!