Milyen recept van olyan cipó elkészítéséhez, amibe pl. sajtkrémlevest lehet tálalni?
Burgonyás cipó
Hozzávalók: 1 kg finomliszt, 30-40 dkg fõtt, áttört burgonya, 3 dkg só, 4 dkg élesztõ, 5-6 dl víz, 5 dkg olvasztott zsír, 1 evõkanál cukor, 1 evõkanál tejpor.
A burgonyát kis kefével alaposan megtisztítjuk, megmossuk és héjában, sós vízben puhára fõzzük. (Sóra azért van szükség, hogy a burgonya héja fõzéskor ne repedjen szét.) A puhára fõzött burgonyát meghámozzuk és még melegen áttörjük. Hagyjuk kihûlni; és utána a langyos átszitált liszttel egy nagyobb méretû tálban összedolgozzuk. Az élesztõt 1 dl vízzel, a cukorral és a tejporral összekeverjük és kelni hagyjuk 10-15 percig. Ezután ráöntjük a burgonyás lisztre és összedolgozzuk a megkelt élesztõvel. Vízben feloldjuk a sót, fokozatosan hozzáöntjük a liszthez és megkezdjük a dagasztást. A dagasztás végén a tésztába beledolgozzuk az olvasztott zsírt. Akkor lesz jó a tészta, ha kezünkrõl és az edény oldaláról könnyen elválik, és az állománya közepesen kemény.
A tésztából cipót formázunk, a tetejét meglisztezzük, konyharuhával letakarjuk, közepesen meleg helyre tesszük és 60 percig kelesztjük. Ez után ismét átgyúrjuk, tetszés szerint formázzuk, elõzõleg bezsírozott tepsibe helyezzük, majd 20 percig pihentetjük. Ez után vizes ecsettel lekenjük, 3-4 helyen késsel bevágjuk és közepes erõsségû tûzön 50-60 percig lassan sütjük. Az arányokon lehet változtatni,ha sok,ami a receptben van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!