Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogy csináljam? Sertés combból...

Hogy csináljam? Sertés combból főzök pörköltet, hogy csináljam meg, hogy sűrű szaftos legyen? Tarhonyát szeretnék főzni hozzá ezt, hogy csináljam, hogy finom legyen?

Figyelt kérdés
2011. máj. 22. 17:41
 1/7 anonim ***** válasza:
65%

Szia!

Sertéscomb nem a legjobb választás, mert száraz nagyon a húsa, de mindegy már, ha az van.

Jó sok hagymát tegyél alá, párold üvegesre, pirospaprika rá (vigyázz, le ne égjen!), bele a husi, felöntöd annyi vízzel, hogy ellepje.Tegyél bele egy paradicsomot, egy paprikát, 2-3 cikk fokhagymát összezúzva.Sokszor főzd le zsírjára.Utána pótolod a vizet.Így a végén jó sűrű lesz a szaft.


Tarhonyát nem főzzük, hanem pirítjuk.Egy lábosban olajat teszel, beleöntöd a tarhonyát, teszel bele egy fej vöröshagymát, és pirítod addig, amíg aranysárga nem lesz.Akkor felöntöd kétszeres mennyiségű vízzel, sózod, és letakarod fedővel.Amikor felfőtt elzárod, és a fedőt nem veszed le róla legalább egy fél óráig.Addig a tarhonya magába szívja a vizet, és tökéletes lesz.

Jó étvágyat!

2011. máj. 22. 17:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Én mindig combból csinálom, pont azért mert nem zsíros hús.

50 dkg húshoz 1 fej hagymát számítva.

A hagymát apró kockára vágom, meleg zsiradékra ráteszem megsózom, mikor már kicsit fonnyad felöntöm egy kis vízzel, lefedem és addig hagyom erős tűzön míg a víz el nem párolog, ez pár perc.

Ezt megcsinálom még 2*.

Utána hozzáteszek apró kockára vágott TV paprikát, és bőrétől megfosztott szintén apróra vágott paradicsomot. Ezt is felöntöm egy kis vízzel, és hagyom, hogy a paradicsom szétessen.Akkor teszem rá a pirospaprikát.Elkavarom és azonnal öntök rá egy kis vizet.És ráteszem az előkészített husit.

Lefedem.Én vizet nem nagyon szoktam ráönteni a bolti hús magától is elég vizes.

LASSÚ TŰZÖN FŐZÖM! Ha esetleg kell öntök rá egy kis vizet, le ne süljön. De ha még így is túl vizes lenne, mikor már félig puha a husi a fedőt leveszem.


Tarhonyát tényleg elő szoktuk pirítani, de pirítás után hozzá lehet tenni a pörkölthöz, és együtt főzni, DE akkor több víz kell rá.Mikor már több mint félpuha a husi, akkor tesszük hozzá a tarhonyát.

Jó étvágyat és sok sikert!

2011. máj. 22. 18:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm,mind kettőtöknek.
2011. máj. 22. 18:31
 4/7 anonim ***** válasza:
39%

Igaza van az elsőnek. Jóízű pörköltet combból nem lehet főzni. Ahhoz a tarja vagy a lapocka zsírosabb rész kell. Nem szabad olajjal,csak zsírral főzni,mert olajjal nem lesz jó a szaftja. Kell bele egy kevés törött bors is. Fokhagyma,zöldpaprika,paradicsom nem feltétlenül fontos.

Ha pótolnod kell a vizet,az mindig meleg legyen. A hideg víz megkeményíti a húst. De ha van otthon fehérborod,az külön jó ízt ad a pörköltnek.

2011. máj. 22. 20:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 doboszoli ***** válasza:

Én így főzöm:

Füstölt szalonnát kipirítok, a zsírjában félfülre vágott hagymát dinsztelek, szalmasárgára, nem tovább. Pici vízzel visszafőzöm, majd újra zsírjára sütöm. Ezzel megtettük az első lépést a sűrű szaft érdekében.

Most jön rá a husi, amit azonnal megsózok, némi köménnyel, és őrölt borssal ízesítek.

Intenzív tűzön pirítom, "pörkölöm", folyamatosan keverve.

Őrölt paprika még semmi, mert akkor nem lehet pirítani a húst, hiszen megég. A vizet szintén hanyagolom.

A hús először levet enged, majd zsírjára sül. Ekkor a tűzről lehúzva, megkapja az őrölt paprika adagját, amit villámgyorsan belekeverek a zsírba,(könnyen megég), és nagyon kevés vízzel felöntöm. Lényeg, hogy a hús mindig vastag, sűrű szaftban főljön, ne vízben. Ez a második lépés. Némi fokhagyma, ha kell még só.Zöldpaprika. Paradicsom, és VÖRÖSbor nem, mert savasságánál fogva keményíti a húst. Ha puha a hús, beállítjuk a végleges ízt, bele paradicsom(minimális, mert "bulgáros" lesz), száraz vörösbor (el is maradhat).

Én a tarhonyát nem főzném bele, mert akkor ugrott a szaft.

A húsról: a comb valóban nem a legjobb választás, de alkalmas pörköltnek. Sertésnél én a lapockát, csülköt,(csülökhúst, így fitnessebb), tarját, dagadót favorizálom.

Szóval a fent leírt módszerrel többet kell foglalkozni az étellel mint ha jól felöntjük vízzel, de az eredmény, és a család elégedett pillantása kárpótol a kis többlet munkáért.

Az, hogy közben szorgalmasan fogyasztjuk a fröccsöket, valamint, hogy a sült szalonnát jól megesszük, annyira nyilvánvaló, hogy le sem írom...

2011. máj. 23. 05:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
Nem olvastam el az előttem szólókat,de én úgy tapasztaltam ha teszek bele egy pici paradicsompüré konzervet akkor attól jó sűrű szaftos lesz és még az íze is jobb,remélem segítettem! :)
2011. máj. 23. 23:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:
ja még annyi: én friss parit nem teszek bele mert az nagyon elviszi az ízét. amúgy meg én is combból szoktam csinálni,nem szeretem a zsíros lapockát én mindig lefarigcsálom a zsíros részeket :)
2011. máj. 23. 23:35
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!