Mit szoktatok készíteni csirkemájból?
Rántott májat, vagy ha van otthon bacon, akkor baconbe tekert csirkemájat.
Mustárral megkenem a baconszeleteket, beletekerek egy-egy darab májat (ha nem olyan nagy darabok, lehet felezni a bacont), tepsibe vagy jénaiba teszem, majorannával és borssal szórom a tetejét, és sütőben kb. 20 percig sütöm, sütőtől függ, nézni kell, mikor nem nyers már a máj.
Isteni.
1. A rántani-való szeleteket (sertés, pulykamell) kivered, besózod. A csirkemájat (tésztaszűrőben) pár percre lobogó sós vízbe mártod, csak addig főzöd, hogy a vére kifőjjön.
A hússzeletek egyik oldalát megkened vastagon mustárral, az egyik végébe egy-két szem májat, a másik végét ráhajtod, panírozod és megsütöd.
2. Szálára vágott vöröshagymát, karikára szelt zöldpaprikát dinsztelsz, majd beleforgatsz egy jó adag karikára szelt sárgarépát, gyökeret, ill. egy adag zöldborsót (ha nyers), sózod, borsozod, valami egyéb fűszerrel is megszórod és födő alatt puhára párolod.
Aztán belerakod a májat (tehetsz mellé gombát is, és ha a borsó konzerv, akkor azt is ezzel együtt teszed bele), készre főzöd.
Én az előre elkészített kockára vágott sültkrumplit is a legvégén hozzákavarom, de lehet akár párolt (főtt) rizzsel is tálalni.
3. Készíts ropogósra sütött szalma krumplit. Terítsd a tányér egyik felére. A májat forgasd lisztbe, forró zsírban (olajban) süsd meg. Ez megy a tányér másik felére. Ugyanabba a lisztbe forgass bele egy jó adag szálára vágott vöröshagymát, majd süsd piros-ropogósra. Ezzel beborítod a krumplit és a májt, sózod, törtpaprikával megszórod. Jó étvágyat!
4. Máj-rizottó
májpörkölt tésztával/tarhonyával
20perc alatt kész
Hagymás máj?: Pörköltalapot csinálsz, bele a máj, felöntöd vízzel.
Zöldborsós csirkemáj?: pörköltalap, bele máj, mikor megfőtt majdnem, belerakod a zöldborsót.
Sült vagy petrezselymes krumplival nagyon finom.
1. Csirkemáj rizottó
Fel szoktam pici darabokra vágni, hagymát dinsztelek, rádobom a májat, összekapatom, fűszerezem (kakukkfű, majoranna, zsálya, bors, só), és fedő alatt puhára párolom, ha átfőtt, kicsit lepirítom, utána hozzáteszek megmosott rizst, felöntöm vízzel, és összefőzöm. Mikor a rizs már majdnem jó, lehúzom a tűzről, lefedem, és 10 percig pihen.
2. Almás-fahéjas csirkemáj
Hagyma dinsztelés, rá hámozott, karikázott, almadarabkák, kicsit megpárolni, utána rá a csirkemáj, só, fahéj, és a végén kicsi cukor, ha nem elég édes az alma. Ehhez krumplipürét szoktam csinálni.
ha esetleg marad belőle, pár keménytojással, mustárral, borssal, tejföllel csinálj belőle házi máspástétomot.
így biztosan elfogy az egész.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!