Létezik olyan rántottának nevezett étel, ami nem tojásból készült?
Vegán Rántotta
Legyen a kezed ügyében:
¼ csésze teljes kiőrlésű tönköly liszt
¼ csésze élesztőpehely
1 csésze víz
2 – 3 evőkanál növényi margarin
esetleg ½ teáskanál mustár ( én ezt most kihagytam )
kis só, bors, kurkuma, fokhagyma
1 nagy vöröshagyma
2 tv. paprika
kevés olaj
45 dkg tofu ( = 1,5 csomag )
Így használd a hozzávalókat:
Először elkészítjük a szószt: a lisztet, az élesztőt és a szétnyomott fokhagymát alaposan elkeverjük a vízzel egy kisebb lábasban. Tegyük fel melegedni, s ne is menjünk messzire a tűzhelytől, mert hamar besűrűsödik és kavargatni sem árt. Rövid ideig hagyjuk pöfögni, majd levéve a tűzről, keverjük hozzá a margarint és a mustárt. Ekkor jöhet egy kis fűszerezés is.
Egy serpenyőben fonnyasszuk meg a felvágott hagymát, majd a paprikát, félidőben tegyük hozzá a villával szétnyomkodott tofut is. A jó eredmény eléréséhez a tofut is meg kell egy kicsit pirítanunk. Ha ez is meg van, öntsünk rá a szószból ( annyit amennyi nekünk jól esik, nekem megmaradt az 1/3 – ada kb. ), keverjük össze, süssük még egy percig és már tálalhatjuk is.
Hozzávalók:
tofu
lila hagyma/hing
szója virsli
zabtejszín
kurkuma
pirospaprika
só
olíva olaj
Egy kevés olíva olajon üvegesre pirítjuk a hagymát, vagy ha nem eszel hagymát, akkor hozzáadsz egy kis hing fűszert. Ezután jöhet hozzá a felkarikázott virsli, majd ha az is már egy picit megpirult, jöhet a tofu. A tofut előtte villával törd össze, egyébként nehéz dolgod lesz. Mivel a tofu elég semleges ízű, ezért olyan lesz, amilyen fűszert használsz. Én elég sok kurkumát adok hozzá, és egy kis pirospaprikát, így megszólalásig hasonlít is egy rántottára. Azért, hogy ne legyen olyan száraz, adok hozzá egy kevés zabtejszínt is. A végén sózd meg, kevergesd még egy kicsit, és kész.
60 g Fe-mini tojáshelyettesítő por
240 ml víz
őrölt bors
vegeta
fokhagyma granulátum
só
kurkuma
dinsztelt vöröshagyma
piros őrölt paprika
A hozzávalókat háztartási robotgép habverőjével habosra keverjük, majd zsiradékon, dinsztelt hagymára terítjük, és mint a szokványos rántottát, megsütjük. Kissé több idő kell hozzá, hogy jól átsüljön. A dinsztelt vöröshagymához adhatunk felszeletelt zöldpaprikát és paradicsomot, vagy más kedvelt zöldséget ( pl. : cukkinit, padlizsánt stb.). Igazi zöldséges rántottát kapunk! A fűszereket kicsit bővebben használjuk.
"2 – 3 evőkanál növényi margarin"
Minden margarin növényi! És ez miért is volna rántotta?
Előző,
a Rama nem tisztán növényi margarin, mert tejes.
Nem, az már nem rántotta.
Pallas Nagylexikona alapján:"Rántotta: felvert tojásokból készül, melyet sózva forró zsírban folytonos keverés közben féllágyra sütnek meg. Önálló ételnek vagy húsfélék szegélyezésére tálalják, néha párolt gombával keverik."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!